Korzár logo Korzár Spiš

Na vianočnom stole predkov bolo až deväť chodov

Málokto vie, že štedrovečerné menu našich predkov pozostávalo najmenej zo siedmich až deviatich chodov.

Štedrovečerný stôl. Tak akosi vyzeral stôl našich starých a prastarých rodičov.Štedrovečerný stôl. Tak akosi vyzeral stôl našich starých a prastarých rodičov. (Zdroj: šim)

Jedným z nich bol cesnak, ktorý mal zabezpečiť zdravie po celý rok. Nechýbala modlitba či halušky. Pred blížiacimi sa sviatkami ponúkame malú inšpiráciu.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. S prípravou sa začínalo už v skorých ranných hodinách. „Do východu slnka museli byť napečené koláče i chlieb,“ zdôraznila Mária Vlčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi, ktorá pripravila krátky exkurz do histórie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvým chodom bol alkohol – pálenka, vínko či hriate. Nasledovali múčne jedlá ako opekance s makom, známe tiež ako pupáčiky či bobaľky.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičným štedrovečerným koláčom bol tzv. kračún alebo štedrák. Po koláči nasledoval cesnak, ktorý mal utužiť zdravie.

“Chýbať nemohol ani chlieb s medom. Ten ako Boží dar mal vždy na stole svoje zvláštne miesto. Uložený v miske, zakrytý ľanovým obrúskom ostával na stole až do nového roka, do Troch kráľov. Bol to chlieb, ktorý vydržal celé sviatky ako čerstvo napečený,“ uviedla M. Vlčáková.

Ďalším chodom boli oblátky a polievka. Najčastejšie kapustová, strukovinová, rybacia alebo kyslá obilná polievka.

„Hlavným jedlom boli halušky alebo pirohy. Obľube sa tešilo rôzne figurálne pečivo. Na Štedrý večer sa nejedla hydina, ľudia verili, že hydina rozhrabáva bohatstvo v dome, naopak bravčové mäso znamenalo hojnosť,“ dôvodila.

A čo nasledovalo po štedrovečernej hostine? Tak ako aj teraz prišlo obdarovanie. „Najväčším darom na Vianoce však neboli hračky, oblečenie či mobily, ale koleda a vinš so zdravím či Božím požehnaním do nového roka,“ dodala M. Vlčáková.

SkryťVypnúť reklamu




Autor: šim

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 250
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 315
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 124
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 190
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 825
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 303
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 547
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 356
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu