Aký je nikotín naozaj, ako vplýva tetovanie na ľudskú kožu, ohrev v mikrovlnke je pohodlný, no skutočne aj zdravý, aké sú neskrotné jouly, či ako pôsobia probiotiká na trávenie, tieto a iné otázky si kládli krompašskí gymnazisti vo svojich študentských prácach. Niektoré z nich zaujali odborníkov.
KROMPACHY. Študentka sexty na osemročnom gymnáziu Viktória Waresová by sa rada v budúcnosti venovala biológii, študovala medicínu.
Z toho dôvodu vo svojej práci porovnávala vplyv probiotík a prírodných látok na obnovu mikroflóry v tráviacom trakte.
Práci sa venovala od septembra. „Trvalo to trocha dlhšie, keďže som potrebovala urobiť aj pokusy a pozorovať, hodnotiť,“ zdôraznila gymnazistka.
Práve jej prácu ocenili cenou Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave za najlepší vedecký projekt na Festivale vedy a techniky, čo ju potešilo.
Nikotín zasa zaujal septimánku Dášu Gardošíkovú. Ona sama nefajčí a prepadnúť tomuto zlozvyku ani netúži, v jej okolí však veľa ľudí fajčí a nie všetci vedia, aký nikotín naozaj je.
„Čo ma však prekvapilo, že exituje aj pozitívny vplyv nikotínu pri Alzheimerovej chorobe. Niektorí ľudia, ktorí sa pri mne zastavovali, vraveli, že jasné, že je to tak, lebo niektorí fajčiari sa veku, kedy by mali dostať Alzheimera, ani nedožijú. Hoci nikotín môže zlepšiť koncentráciu a pamäť, na druhej strane je drogou a silným jedom. Najhoršie na ňom je, že hneď nezabíja, dostáva sa do tela postupne. No už 40 mg je smrteľnou dávkou,“ uviedla študentka.
Tá dala mnohým fajčiarom aj text závislosti. „Zistila som, že nie všetci sú až takí závislí, skôr je to len o psychike. Ak majú v hlave, že nechcú prestať, neprestanú.“
Ohrev mäsa v mikrovlnke je škodlivý
Natália Nehrerová zo septimy sledovala vplyv tetovaní na ľudskú kožu. Sama tetovanie nemá, ani nik v jej rodine. No pozná pár ľudí, ktorí tetovanie majú.
„Hoci to tak nevyzerá, tetovanie je škodlivé. Dokonca sú aj prípady s vážnymi problémami z tetovania. Ak sa niekto rozhoduje, určite by som mu skôr odporúčala krátkodobé tetovania, ako tie trvalé. Človek s tým musí žiť celý život,“ uviedla.
Martina Bagara z oktávy zaujala ekológia, konkrétne sa venoval elektrickým výbojom vo vode.
Jakub Wares zo septimy prišiel na to, že síce ohrievanie jedál v mikrovlnke je pohodlné, ale ani zďaleka nie zdravé. Porovnával to s tradičným ohrevom na peci, ktorý z toho vyšiel oveľa lepšie.
„Napríklad mamičky robia chybu, že ohrievajú čaj alebo mlieko pre deti v plastových fľašiach. Plasty už pri 70 stupňoch vylučujú škodlivé látky, ktoré potom končia v pití dieťaťa. Určite ohrievanie v plastoch by som neodporúčal, všeobecne. Ak ohriať v mikrovlnke, tak radšej v skle,“ vysvetlil Jakub.
Na základe zistení odporúča ohrievať pri nižšom výkone a dlhšie, hoci mikrovlnky má väčšina ľudí nastavené na maximálny výkon, aby to trvalo čo najkratšie, čo je chyba.
„Skôr by som to nechal na strednom výkone. A čo sa týka napr. ohrievania mäsa v masti, vôbec by sa nemalo ohrievať v mikrovlnke, len na tradičnom ohreve. Keď ohrievame jedlo v tukoch, teplom sa zvyšuje hydroperoxidové číslo a hydroperoxidy spôsobujú v našom tele mutagénny účinok, čím poškodzujú nervovú sústavu. Pri ohreve v mikrovnke je to číslo až 6-krát väčšie, ako napríklad na peci.“
Kristínu zaujala alternatívna liečba
Kristína Uličná zo septimy pocestuje na budúci rok do španielskej Zaragozy. So svojou prácou Využitie mezenchýmových kmeňových buniek na liečbu rakoviny získala hlavnú cenu dekana PF UK.
„Riešila som, ako transportovať liečivo pri tomto type onkologického ochorenia. Ide o alternatívnu liečbu rakoviny. Mojimi konzultantmi boli odborníci z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Pracovala som hlavne s anglickými materiálmi, tak som si popritom precvičila aj angličtinu. Dať do toho nápad, snažila som sa vyriešiť problém a dalo mi to zabrať, aby to všetko fungovalo. Ocenenie ma prekvapilo a potešilo zároveň,“ dodala študentka.
Svoje práce na festivale prezentovali aj Martina Tóthová, Natália Kubovčíková, Antónia Mikulová, Edita Kišková, Antónia Matisová, Diana Tomašovová, Tatiana Pavlíkova a Lenka Hradiská. Tie si zo súťaže odniesli vecné ceny.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš