Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

V Novej Ľubovni včelári prezrádzali svoje tajomstvá

Postrehy, skúsenosti aj vedomosti si nedávno odovzdávali včelári z Novej Ľubovne. Nezišli sa náhodne.

Veronika Olšavská. Členka a kronikárka regionálneho spolku včelárov Slovenska.Veronika Olšavská. Členka a kronikárka regionálneho spolku včelárov Slovenska. (Zdroj: lr)

Stretnutie s verejnosťou totiž pripravili na sviatok sv. Ambróza – patróna včelárov.

NOVÁ ĽUBOVŇA. Regionálni včelári sa rozhodli stretnúť s obyvateľmi na sviatok patróna včelárov sv. Ambróza. Ľuďom priblížili svoju prácu a všetko, čo včelárenie obnáša. Podujatie pomenovali Medový chodníček, do srdca perníček. Trvalo celé tri dni.

„Keďže našej členke Veronike Olšavskej ochorelo päť včelstiev na mor, prišla s nápadom, že k dňu sv. Ambróza by sme mohli obetovať ďakovnú omšu s prosbami, aby sa včelárom darilo. Porozmýšľali sme o tom a napadlo nám, že by bolo dobré urobiť školenie deťom o tom, ako včely žijú a čo všetko robia,“ povedal predseda spolku včelárov Vincent Boleš.

Členka a kronikárka spolku Veronika Olšavská nám povedala, že akciu zorganizovali aj ako oslavu patróna včelárov.

Chceli však najmä obnoviť staré zvyky, keď sa v zime babky stretávali pri rôznych prácach a spoločne debatovali. Tradovalo sa to z generácie na generáciu.

„To som si všimla aj u včiel, že žiadna včela neprežije dve jari, preto musia staré včely podať informácie mladým včelám, ako to v úli vlastne funguje.“

Podľa nej chceli, aby sa stretli generácie, ktoré sa medzi sebou podelia o svoje skúsenosti.

„Kurzu pečenia cukrovo-medového pečiva sa zúčastnili aj ženy, ktoré ešte zažili éru, kedy bolo u nás včelárstvo naplno rozvinuté a práve vtedy sa začali prvýkrát viesť aj tieto kurzy medového pečiva. Ženy majú svoje overené staré recepty, podľa ktorých pečú už niekoľko desaťročí,“ prezradila Veronika.

Pri pečení používali recept, ktorý dostali už dávno na spomínanom prvom kurze pečenia od nebohej obyvateľky obce Júlie Smoroňovej.

„Najchutnejší recept je od Julky, pretože je v ňom cítiť výnimočnú lásku k pečeniu a vzťah medzi ňou a nami,“ prezradila jedna z pekárok, Viktória Žembová.

Najstaršou účastníčkou pečenia bola miestna dôchodkyňa Pavlína Konkoľová, ktorá má viac ako 70 rokov. Prezradila nám, že medovníky sa začali piecť v Novej Ľubovni pred viac ako päťdesiatimi rokmi.

„Postupne sme sa naučili nové recepty. Každý má vyskúšaný svoj recept na medovníky a každý doňho určite dáva hlavnú ingredienciu – lásku, pretože pri každej práci je potrebná veľká láska. Keď všetko robíte z lásky, tak sa vám to určite podarí,“ prezradila pani Pavlína.

Deti sa učili o živote včiel

Kým ženy piekli v obecnej kuchyni, v klube dôchodcov a mamičiek sa konala prednáška pre deti.

O svoje skúsenosti so včelami sa prišiel podeliť najstarší včelár v okrese - Jozef Jozefík z Kolačkova. Pre včely sa nadchol už ako desaťročný a to vďaka už nebohému novoľubovnianskemu farárovi Františkovi Magutovi. Ten sa v Kolačkove venoval včeláreniu.

„Raz som zbadal na kopci roj včiel. Po takom týždni tam stále boli, tak mi prišlo ľúto, že sú také samé. Zobral som si ich domov a odvtedy sa o včely starám. Dnes mám už okolo 100 včelstiev ročne a napĺňa ma to šťastím,“ povedal včelár.

Súčasťou programu bola aj výstava včelárskych produktov a exponátov. Ochutnával sa sladučký med, ale aj napečené medovníky, záviny a zákusky.

Akcia venovaná sv. Ambrózovi sa preniesla aj do kostola. Na omši prosili o požehnanie a Božiu ochranu pre včelárov.

Akciu zorganizoval Regionálny spolok včelárov Slovenska Nová Ľubovňa v spolupráci s Klubom dôchodcov, Klubom mamičiek a obcou Nová Ľubovňa.

Patrón včelárov

Sv. Ambróz

Keď bol svätý Ambróz malý, matka ho dala spať vonku do kolísky. V tom čase uletel jednému včelárovi včelí roj a usadil sa na kolísku. Niekoľko včiel vložilo Ambrózovi do úst kvapky medu a potom roj odletel bez toho, aby ho čo len jedna včela uštipla. Táto udalosť Ambróza predurčila za patróna včelárov a včiel.

lr

LUKO-med-2_res.JPG

Natierali medovníky. Martina Brillová a Katarína Trenčíková.

LUKO-med-3_res.JPG
Kurz pečenia. O ňom mohla smelo rozprávať Pavlína Konkoľová, najstaršia účastníčka.

LUKO-med-4_res.jpg
Známy včelár. Jozef Jozefík je legendou svojho fachu v okrese.

LUKO-med-5_res.jpg
Ochutnávka. Medovníky chutili aj najmenším.

LUKO-med-6_res.jpg
Zdobenie. Motívy od výmyslu sveta.
Foto: lr

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 504
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 570
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 955
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 821
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 766
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 546
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 301
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 989
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop