Korzár logo Korzár Spiš

Podnikateľka roka netušila, že ju prihlásili do súťaže

Podnikateľka roka z Veľkej Lomnice o sebe tvrdí, že nemá veľké nároky a všetok svoj čas a peniaze investuje späť do pekárne.

Lucia Chorendžáková.Lucia Chorendžáková. (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

VEĽKÁ LOMNICA. Lucia Chorendžáková z Kežmarku sa vďaka svojej malej pekárni vo Veľkej Lomnici stala v tomto roku podnikateľkou roka.

Ako sama tvrdí, do poslednej chvíle nevedela, že ju miestni ľudia do súťaže prihlásili. Keď ju v Bratislave vyhlásili za najlepšiu podnikateľku na Slovensku, zažila ďalší šok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pekáreň prevzala po svojej mame v roku 2003 z rodinných dôvodov, zo dňa na deň odišla od úradníckeho stola a začala sa trápiť s podnikaním.

"S touto cenou som nikdy ani nerátala, bolo to aj vidieť na odovzdávaní cien, lebo hlas sa mi tak triasol, keď mi ju odovzdali," uviedla pre TASR Chorendžáková.

SkryťVypnúť reklamu

V reťazcoch neuspela

Ako sama tvrdí, robota ju veľmi baví, stále hľadá cestu dopredu, a keďže sa jej nedarilo uspieť vo veľkých obchodných reťazcoch, začala otvárať svoje vlastné predajne, kde ponúkajú chlieb z pekárne.

Jedna je spojená s jedálňou v Kežmarku, ďalšie sú v Malom Slavkove a Mlynčekoch a posledná vo Veľkej Lomnici.

"Podmienky sú ťažké pre nás malých pekárov, preto veľmi dbáme na kvalitu, aby sa zákazníkovi naše výrobky aj páčili a zároveň mu aj chutili. Okrem svojich predajní robíme aj rozvoz, hlavne pre hotely a penzióny v Tatrách a na podhorí," dodala Chorendžáková.

Svoju pekáreň považuje za sezónnu, keďže najviac práce majú počas letnej a zimnej sezóny.

"Keď je leto, tak robíme všetci, kto má ruky nohy. Keď je také hluché obdobie, sústredíme sa na nové výrobky, vymýšľame niečo nové," objasnila Chorendžáková.

SkryťVypnúť reklamu

Desiatky odberateľov pod Tatrami

Celkovo zamestnáva vo svojom podniku 19 ľudí a ďalších päť tu pracuje brigádne. Spolu má v okresoch Poprad a Kežmarok približne 60 odberateľov.

Vo Veľkej Lomnici pečú okrem chlebíka aj rožky, bagety, sladké, slané aj celozrnné pečivo, buchty, vianočky, ale aj parené výrobky.

Hlavnú výhodu oproti iným pekárňam vidí Chorendžáková v tej svojej v tom, že tu pekári pracujú ručne a dokážu sa prispôsobiť požiadavkám klienta.

"Dokážeme u nás urobiť pečivo na mieru, napríklad s logom firmy, ktorá nás osloví. Tieto veci sa dajú u nás urobiť, v iných pekárňach to nerobia, pretože tam majú veľké linky a nedá sa to, je to veľmi prácne a náročné," vysvetlila.

Podnikateľka roka o sebe tvrdí, že nemá veľké nároky a všetok svoj čas a peniaze investuje späť do pekárne.

SkryťVypnúť reklamu

"Pomaly sa rozširujeme, odkúpili sme túto budovu, kde pečieme, zrenovovali sme ju, urobili sme prístavbu. Táto pekáreň je môj život, mám len jedného syna a vždy som chcela viac detí. Teraz hovorím, že každá nová predajňa je také moje dieťa," objasnila.

Do budúcna chce rozbehnúť jedáleň v Kežmarku, kde bude podávať domácu stravu, robenú pomalým procesom a precízne.

"Preferujem starú dobrú klasiku, a tým, že roky podnikám a chodím sa stravovať do rôznych reštauračných zariadení, chýbam mi tam domáca strava," zdôvodnila Chorendžáková.

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Robia aj bobaľky

Tradičným vianočným pečivom na Spiši sú podľa nej bobaľky alebo opekance, ktoré vyrábajú aj v pekárni vo Veľkej Lomnici.

Sú to malé guľôčky, ktoré sa močia do mlieka. Hoci sa robia zo sladkého cesta, ľudia ich jedia na sladký i slaný spôsob.

"My ich robíme také veľmi maličké, keď sa upečú, musia vyschnúť, lebo keby dostatočne nepreschli a dali sa do mlieka, rozpadli by sa. Preto idú do predaja už ako také sucháriky," vysvetlila Chorendžáková.

Okrem bobaľok sa počas Vianoc vo veľkom predávajú aj ozdobné vianočné vence na stôl, ktoré pozostávajú zo svetlého a tmavého kysnutého cesta.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 257
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 078
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 122
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 234
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu