Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Kŕmením zveri v Tatrách chránia aj stromčeky

Lesníci v Tatrách prikrmujú lesnú zver, aby ju zachovali v optimálnej početnosti.

Lesník Martin Špiak sype kukuricu do válova pre lesnú zver v lokalite Jedliny vo Vysokých Tatrách.(Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

VYSOKÉ TATRY. Zver sa kŕmi dovtedy, kým zvieratá trpia nedostatkom potravy, teda kým je veľa snehu. Podľa lesníkov ide len o prikrmovanie, zver si v prvom rade musí nájsť potravu sama. Tomu zodpovedajú aj množstvá potravy, ktoré jej v kŕmnych zariadeniach ponúkajú.

"Bez prikrmovania by lesná zver neprežila v takej početnosti, ktorá súčasne poskytuje potenciálnu potravu pre šelmy žijúce v Tatranskom národnom parku (TANAP) ako je rys či vlk. Prikrmovanie zároveň slúži na minimalizáciu škôd spôsobených zverou na mladých lesných porastoch ohryzom a lúpaním," objasnil zoológ Štátnych lesov (ŠL) TANAP Jozef Hybler.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prikrmuje sa jelenia, srnčia a diviačia zver a vo vysokohorskom prostredí prikrmujú lesníci jarabinou aj kamzíky.

Je pravdou, že nezriedka, kým zalezie do brlohu alebo keď z brlohu vylezie, si rád na krmive v kŕmnych zariadeniach pochutí aj medveď.

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zver musia prikrmovať pravidelne

Od júna do konca septembra uložili tatranskí lesníci do senníkov viac ako 90 ton sena, viac ako 1 000 balíkov senáže a viac ako 200 kilogramov sušenej jarabiny. Okrem sena a senáže dostáva zver zemiaky, kŕmnu repu, občas jablká.

"Z jadrového krmiva predkladáme pomletý ovos primiešaný vo fytodendromase, čo je špeciálna zmes pomletých vetvičiek ihličnanov doplnená o jadro a vitamíny. Vďaka tomu potom zver neobhrýza stromy v lese. Ako doplnok zveri ukladáme do kŕmnych zariadení a na vybrané miesta vo vysokohorskom prostredí kamennú soľ kvôli prísunu minerálov," priblížil pestrosť stravy pre lesnú zver Hybler.

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kŕmne zariadenia sú na území TANAP rozmiestnené tak, aby zver počas prijímania potravy nebola vystavená nevhodným poveternostným podmienkam. A zároveň, aby našla dostatok pokoja, pretože trpí stresom rovnako ako človek.

"Ďalšou z podmienok je aj dostatočný počet kŕmnych zariadení, pretože silnejšie jedince nepustia k potrave slabšie a mladšie jedince, a preto nie je vhodné zver počas zimy koncentrovať na jednom mieste," dodal.

Zvieratá podľa neho nepoznajú nedeľu alebo sviatky, lesníci musia prikrmovať pravidelne a dostatočne dlho.

"Preto si vždy vytvárame dostatočné zásoby na zimu s tým, aby sme dokázali pomôcť zvieratám prežiť najkritickejšie obdobie, kým si samé nedokážu v dostatočnom množstve zabezpečiť prirodzenú potravu," dodáva Hybler.

Foto k článku: TASR/Oliver Ondráš

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 938
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 13 296
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 759
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 453
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 615
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 8 501
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 436
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 868
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 322

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop