Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Horolezec zo Spiša zvládol unikátnu hrebeňovku Tatier

Priblížil sa k hranici svojej fyzickej výkonnosti. Aj to môže povedať horolezec zo Spiša, 26-ročný Michal Sabovčík.

Zimný prechod majú za sebou dvaja horolezci. Na snímke vľavo Michal, vpravo Adam.Zimný prechod majú za sebou dvaja horolezci. Na snímke vľavo Michal, vpravo Adam. (Zdroj: archív MS)

Priblížil sa k hranici svojej fyzickej výkonnosti. Odmenou mu bola obrovská radosť. Aj to môže dnes povedať horolezec zo Spiša, 26-ročný Michal Sabovčík. Spolu so svojím kamarátom z Hlohovca Adamom Kadlečíkom urobili pred pár dňami kompletný zimný prechod hrebeňom celých Tatier bez podpory. Slovenská história datuje len jediný takýto výkon spred 34 rokov.

SPIŠ. Michal sa pri stretnutí s nami ešte len opäť zoznamoval s bežnou realitou. Za pätnásť dní sa totiž ich svet zúžil na Tatry a ich horolezecký cieľ.

Zdolali 82 kilometrov s prevýšením 22 100 metrov. Každý z nich niesol 25 kíl nákladu. Michal schudol sedem kíl, so smiechom hovorí, že po návrate domov sa nevie dojesť.

Vodu mali zo snehu

„Vedeli sme, do čoho ideme, brali sme to s humorom, aj keď nám od začiatku bolo jasné, že to bude poriadna drina. Začali sme traja, kamarát sa však zo zdravotných dôvodov musel vrátiť,“ začína svoje rozprávanie Michal.

Ich trasa sa začala v Hutianskom sedle v Západných Tatrách. Cieľ bol pri horárni v Javorovej doline v Belianskych Tatrách.

Na trasu sa vybrali len s tým, čo si mohli sami odniesť. Jedlo, stany a oblečenie si niesli v batohu.

So svetom komunikovali mobilmi, preto vo výbave nesmela chýbať solárna nabíjačka. To najdôležitejšie – vodu – získavali zo snehu.

„Nemohli sme ju však prevárať, pretože by sme nevystačili s plynom. Vodu sme preto len zohrievali. Mala chuť ako destilovaná voda, preto sme ju museli ochucovať rôznymi šumivými tabletkami,“ opisuje horolezec zo Spiša.

Tvár si celé dni neumývali

Šetriť museli pri zdolávaní trasy aj s jedlom. „Všetko sme mali presne podelené na dva týždne. Najprv sme zjedli domáce sušené klobásy, potom prišla na rad dehydrovaná strava pre horolezcov. Na raňajky sme zvykli jesť ovsené vločky či ryžovú kašu. Cez deň sme si museli vystačiť s troma sladkými tyčinkami. Večeru sme mali takú klasickú, kurča s ryžou alebo cestoviny,“ opisuje Michal ich jedálny lístok.

Pre laika zaujímavo vyznejú aj hygienické návyky v horskom teréne. Napríklad, museli sa vzdať takej prozaickej činnosti ako denné čistenie zubov.

„Termobielizeň a spodnú vrstvu oblečenia sme si celý čas nedali zo seba dole. Tvár sme si vôbec neumývali, pomáhali sme si vlhkými utierkami. Toto prostredie však bolo čisté, stopercentne hygienické,“ vysvetľuje Michal.

Michal sa horolezectvu venuje od svojich 14 rokov. Má už ocenenia strieborná či bronzová karabína.

Hoci už bol v Alpách či Pakistane, zimný prechod hrebeňom Tatier pokladá za najnáročnejší v jeho doterajšej horolezeckej kariére. Jednoducho povedané, bola to poriadna drina.

„Prvé dni, tak to boli hlavne turistické trasy, denne sme prešli asi 14 kilometrov. Potom však prišlo lezenie, podarilo sa nám denne zdolať dva kilometre. Najnáročnejšia bola prvá polovica Vysokých Tatier po Rysy. Išlo o náročný členitý terén, bolo to ťažké lezenie,“ spomína Michal.

Aj sa hádali

Netají, že s kamarátom bojovali aj s ponorkovou chorobou. „Aj sme sa hádali. Stále sme sa však dohodli, poznáme sa vzájomne, vieme, čo môžeme jeden od druhého čakať. Pravidlá sme si neurčovali, tie akosi sami od seba prišli za pochodu v praxi,“ s úsmevom hovorí horolezec zo Spiša.

Či budú za zimný prechod slovenskí horolezci ocenení zlatou karabínou, to sa ukáže na jeseň, keď o tom bude rozhodovať komisia.

Fakty

Čím bol prechod jedinečný

Prechody celého hlavného hrebeňa masívu Tatier (teda Západných, Vysokých a Belianskych) svoju históriu začali písať po II. svetovej vojne.

Väčšina pokusov sa však najmä spočiatku diala v letných podmienkach, expedičným štýlom vo veľkých skupinách s podpornými skupinami a etapovitým striedaním lezcov.

Prechod celého tatranského hrebeňa sa podaril najskôr v letných podmienkach, prvýkrát v zime v roku 1970, ale s podporou a expedičným štýlom. Trval 32 dní.

Doposiaľ jediný známy úspešný prechod kompletného hrebeňa tatranského masívu v zime, bez prerušenia a materiálnej podpory, sa datoval na zimu 1979, keď sa podaril legendárnému Pavlovi Pochylému, väčšinu trasy sólo.

Jeho pokus po 34 rokoch v zime za podmienok maximálneho lezeckého fair–play (bez materiálnej podpory, prerušenia, vynechávania vrcholov) zopakovali Michal Sabovčík a Adam Kadlečík. Tretí do partie, Gabriel Čmárik, pokus nedokončil. V určitých parametroch bol ich prechod ešte čistejším, než Pochylého premiéra. Oba úspešné prechody trvali po 15 dní.

Podrobnosti o prechode nájdete tu .

maj

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 671
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 776
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 723
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 688
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 546
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 580
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 393
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 282
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 139
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Marek Majeský.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop