Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

V Hrabušiciach pripravili tradičné rómske menu

Pražek, kužuma, párance i goja, to sa včera popoludní podávalo v obci Hrabušice.

Kužuma. Bravčový žalúdok plní Boženka pripravenou zmesou.Kužuma. Bravčový žalúdok plní Boženka pripravenou zmesou. (Zdroj: šim)

V miestnej rómskej osade ženy pripravili bohaté menu s 20 chodmi. Oslávili tak nedávny Deň matiek, na ktorý pozvali celú obec.

HRABUŠICE. Popoludní svoje jedlá rozložili a hodovalo sa i zabávalo.

Alexandru Tišerovú sme našli, ako varila pražek. V hrnci vo vode sa varili olúpané celé zemiaky a bravčové žalúdky. V rúre sa piekla slovenská ryža na cigánske rizoto.

„Zemiaky sa s mäskom varia celý čas, až kým sa nerozvaria a nezahustia ho. My to už veľmi často nevaríme, skôr to jedávali naše babky,“ komentovala Alexandra.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

O niekoľko domov ďalej, na dvore v kotli, pripravovala Boženka tradičné rómske jedlá – goju a kužumu.

„Goju jeme už len príležitostne, no je to lahôdka. Pripravuje sa zo zmesi múky, cesnaku, soli, korenia. Ňou sa naplnia črevá a dá sa variť do vriacej vody, potom sa môže oprážať na oleji. Podáva sa nakrájaná s kyslou kapustou, kyslou uhorkou či zemiakmi,“ vyratúvala Boženka.

Vzápätí sa dala do plnenia bravčového žalúdka. „Na kolieska nakrájate zemiaky, do nich dáte ryžu, korenie, trocha čili korenia, cesnak. Žalúdok naplníte. Potom varíte,“ doplnila.

Párance so smotanou

Ani v ostatných domoch nezaháľali. Danka „natrhala“ párance, ktoré podávala s nátierkovým maslom i kyslou smotanou.

„Je to ako halušky, no cesto sa natrhá alebo nakrája na širšie rezance,“ vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

Ružena Kroščenová zasa zamiesila na parené buchty s lekvárom a kakaom, susedky piekli makový a orechový závin.

„Tradičné jedlá už takmer vymierajú. Dnes deti jedia skôr hranolky či kuracie prsia. Chceli sme to oživiť,“ dodala komunitná pracovníčka Eva Kročšenová.

sk_jedla_2_170513_sim_res.jpg
Párance. Danku sme zastihli, ako pripravovala cesto na párance.


sk_jedla_3_170513_sim_res.jpg
Goja. Črevá plnené múkou varili v kotle na dvore.


sk_jedla_4_nova_170513_sim_res.jpg
Pampúšiky od Irenky (v pozadí). Ponúkla nás nimi Eva Kroščenová, boli vynikajúce.
Foto: šim

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 979
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 652
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 894
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 610
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 230
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 959
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 313
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Šačianska nemocnica.

Kedy mali vakcínu dostať, už nevysvetlili.

8 h
Očkovacie centrum v košickej nemocnici.

Nemocnica: Nemôžeme ovplyvniť, kedy ľudia prídu.

8 h
Ján na košickom súde.

Ďurkovčan dostal podmienku, ale musí sa liečiť v ústave.

8 h
Ročný psík Riko rasy akita inu sa šťastne vrátil domov. Mal šťastie, že ho v lese neroztrhala svorka vlkov.

Pátracia akcia prebiehala v štyroch obciach na oboch stranách Braniska.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

12 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Od dnes platia prísnejšie pravidlá.

12 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

9 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop