Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Na Sobotskom námestí rozvoniaval guláš

Dobrovoľný hasičský zbor Spišská Sobota opäť pripravil obľúbenú súťaž vo varení gulášu.

Živá hudba. Hudobníkom na noty občas zapršalo.Živá hudba. Hudobníkom na noty občas zapršalo. (Zdroj: Marek Nemec)

Dobrovoľný hasičský zbor Spišská Sobota opäť pripravil obľúbenú súťaž vo varení gulášu, ktorá sa v tejto mestskej časti Popradu konala v uplynulú sobotu. Historické námestie tak ožilo spoločenskou akciou vymyslenou v krčme.

SPIŠSKÁ SOBOTA. Zakladateľom tradície varenia gulášu vo dvore hasičskej zbrojnice sa v roku 2006 stal aj Viliam Kocún.

„Bola to vec recesie a zábavy, ktorej tradícia stále pokračuje. Ľudia vložia do varenia gulášu nielen svoje peniaze, ale aj voľný čas a energiu,“ zhrnul základné kamene súťaže vo varení gulášu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Nápad vznikol pre Slovákov prozaicky - v krčme pri pive. Za dva týždne už mali organizátori prihlásených 18 kuchárskych partií.

„Aj napriek rodinnej atmosfére musíme rok čo rok všetkých osloviť odznova a naháňať ich do súťaže,“ opísal Kocún prípravy podujatia. Uplynulý víkend sa konal jeho 8. ročník.

Guláš sa varil pod dáždnikmi

Samotná súťaž však prebehla už 11.-krát, keďže v začiatkoch sa guláš varil na jar aj na jeseň. Sychravé počasie sa napokon podpísalo pod účasť súťažiacich aj návštevníkov, ktorá býva ďaleko vyššia.

V sobotu tak podľa vlastných tajných receptov varilo tekutú pochúťku 20 družstiev. Na nálade a atmosfére to však badať nebolo.

Po prvý raz sa varenia zúčastnilo družstvo Klubu Veličanov. „Každý rok sme sem chodievali ako hostia na obed. Priatelia nás však presvedčili, aby sme aj súťažili,“ povedal Milan Sobanský.

Skryť Vypnúť reklamu

Jednou z tajných prísad gulášu Veľčanov bol bôčik, na ktorom si pochutnali na desiatu. Medzi prevažne miestnymi súťažiacimi kolektívmi sa objavili aj družstvá z Michaloviec či Rožňavy.

Prvé miesto sa draží

Prvá cena sa však neudeľuje, toto ocenenie v podobe putovného kotlíka si víťaz jednoducho vydraží.

„Ten si ho ponecháva po dobu 12 mesiacov s tým, že jeho meno a vydražená suma sa vyrazí na kotlík,“ priblížil Viliam Kocún formu neobvyklého najvyššieho ocenenia v súťaži. Zatiaľ sa na kotlíku nachádza meno 10 šťastlivcov. Minuloročný víťaz si putovný kotlík vydražil za 400 eur.

„O prvú cenu sa budeme uchádzať aj tentoraz, ale ešte sa uvidí, či nám to manželky dovolia,“ smial sa jeho držiteľ Rudolf Nikerle z tímu Čarovné varešky, ktorý zároveň v sobotu ráno slávnostne podpaľoval oheň pod kotlíkmi všetkých súťažiacich.

Skryť Vypnúť reklamu

„Druhé“ ocenenie získava družstvo, ktoré získa najviac certifikátov udelených od ľudí ochutnávajúcich obľúbenú pochúťku.

Finančný výťažok z akcie putuje na konto Dobrovoľného hasičského zboru Spišská Sobota. Ten ho používa na svoju činnosť a hasičské súťaže.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 776
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 047
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 690
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 907
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 969
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 658
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 601
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 323
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 201
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 082
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

12 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop