Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra

Guľášovú súťaž pod hradom vyhrala Kopkáš banda

Pod Spišským hradom sa súťažilo o najchutnejší guľáš. V Guľášfest Branisko bojovalo trinásť družstiev.

Kotol ako z pekiel. Štefan v ňom mäsko miešal s poriadnym „pádlom“ každých 2,5 minúty.

Titul najchutnejšieho guľáša si odniesla Kopkáš banda z Abrahámoviec. Chlapi z Popradu si na varenie priniesli kotol takmer ako od pekelníkov.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Na salaši sa stretli milovníci obľúbeného slovenského jedla, aby sa popasovali v tom, kto navarí najlepší guľáš.

Vlaňajšiu premiéru si zopakovali Sušedzi z Levoče. Trojčlenný tím Boris, Marek a Ľubo si úlohy podelili. Chystali opekanú krkovičku naloženú v pikantnom jogurtovom páce, piekli gruľovníky, kapustníky, v guľáši varili aj bôčik.
„Sme skutočne susedia a po večeroch nemáme čo robiť, tak vymýšľame recepty,“ poznamenal Boris.

Susedia si dobre rozumejú. Na otázku, prečo na súťaž nevzali na pomoc aj svoje polovičky, Boris vtipne podotkol: „Načo, veď hádať sa vieme aj sami.“

Zaujímalo nás, čím je práve ich guľáš výnimočným.

„Je taký bežný. Základ tvorí hovädzie mäsko a zvyšok to, čo sme našli po ceste autom sem. Bolo to už poriadne ojazdené, ležalo to na zemi, mohla to byť mačka či pes. No a potom sú to už len koreniny,“ so značnou dávkou humoru komentoval tajomstvo kuchyne Boris.

Fričoguľáš i pekelníkov kotol

O niekoľko metrov ďalej sme zastihli družstvo z obce Fričovce.

„Varíme Fričoguľáš z diviny a hovädzieho mäsa. Prišli sme sem štyria, dvaja pijaci a dvaja čo ich odvezú domov,“ rovnako zavtipkoval aj Marek Pribula z Fričoviec. Ten spolu s pomocníkmi varil v 40–litrovom kotlíku.

Pod kopcom si oheň rozložili chlapi z Popradu. Mali kotol, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani čerti z pekla. Ich „pekelný“ kotol mal 180 litrov. Varešku, ktorou mäsko v guľáši v pravidelných 2,5–minútových intervaloch miešal hovorca družstva Štefan Ledecký, by im závideli aj veslári.

„S takýmto pádlom môžete pokojne aj veslovať,“ zažartoval.

A čo tvorilo základ ich guľáša? „Je to klasický trojboj – hovädzie, bravčové a divina. A ešte malé tajomstvo, aby chuť bola výborná, no to neprezradím,“ tajnostkársky poznamenal šéfkuchár.

„Varíme pre 100 až 120 ľudí, takže sa nám tento obrovský kotol veľmi hodil,“ dodal Štefan.

spiko_gulasfest_2_180613_sim_res.jpg

Sušedzi Ľubo, Boris, Marek (zľava). Okrem guľáša „z cesty“ pripravovali aj chutnú krkovičku na platni.

spiko_gulasfest_3_180613_sim_res.jpg

Rýchlosť v behu s fúrikom. Popri varení sa súťažilo aj v rôznych netradičných súťažiach. Na snímke predseda poroty. Foto k článku: Mária Šimoňáková

Neprehliadnite tiež

Grátis parkovanie v nemocniciach: Druckera presvedčil dotazník

Ministerstvo chcelo zrušiť, čo zaviedlo. Napokon ostane pri prvej verzii.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Košická štvrť roky nemá obchod. Mesto parkovisko neobetuje

Samospráva tvrdí, že nechce prísť o parkovacie miesta a zaťažiť dopravu.

Nezaplatil peňažný trest, súd ho poslal za mreže

Košičan sa pri dopravnej kontrole vyhrážal policajtom.

Šedivý si nový formát exhibície užil

Košický obranca sa predstavili na exhibičnom All Star Cupe štyroch líg.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 833
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 601
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 294
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 846
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 849
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 226
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 420
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 394
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 043
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 801

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop