Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Guľášovú súťaž pod hradom vyhrala Kopkáš banda

Pod Spišským hradom sa súťažilo o najchutnejší guľáš. V Guľášfest Branisko bojovalo trinásť družstiev.

Kotol ako z pekiel. Štefan v ňom mäsko miešal s poriadnym „pádlom“ každých 2,5 minúty.Kotol ako z pekiel. Štefan v ňom mäsko miešal s poriadnym „pádlom“ každých 2,5 minúty.

Titul najchutnejšieho guľáša si odniesla Kopkáš banda z Abrahámoviec. Chlapi z Popradu si na varenie priniesli kotol takmer ako od pekelníkov.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Na salaši sa stretli milovníci obľúbeného slovenského jedla, aby sa popasovali v tom, kto navarí najlepší guľáš.

Vlaňajšiu premiéru si zopakovali Sušedzi z Levoče. Trojčlenný tím Boris, Marek a Ľubo si úlohy podelili. Chystali opekanú krkovičku naloženú v pikantnom jogurtovom páce, piekli gruľovníky, kapustníky, v guľáši varili aj bôčik.
„Sme skutočne susedia a po večeroch nemáme čo robiť, tak vymýšľame recepty,“ poznamenal Boris.

Skryť Vypnúť reklamu

Susedia si dobre rozumejú. Na otázku, prečo na súťaž nevzali na pomoc aj svoje polovičky, Boris vtipne podotkol: „Načo, veď hádať sa vieme aj sami.“

Zaujímalo nás, čím je práve ich guľáš výnimočným.

„Je taký bežný. Základ tvorí hovädzie mäsko a zvyšok to, čo sme našli po ceste autom sem. Bolo to už poriadne ojazdené, ležalo to na zemi, mohla to byť mačka či pes. No a potom sú to už len koreniny,“ so značnou dávkou humoru komentoval tajomstvo kuchyne Boris.

Fričoguľáš i pekelníkov kotol

O niekoľko metrov ďalej sme zastihli družstvo z obce Fričovce.

„Varíme Fričoguľáš z diviny a hovädzieho mäsa. Prišli sme sem štyria, dvaja pijaci a dvaja čo ich odvezú domov,“ rovnako zavtipkoval aj Marek Pribula z Fričoviec. Ten spolu s pomocníkmi varil v 40–litrovom kotlíku.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod kopcom si oheň rozložili chlapi z Popradu. Mali kotol, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani čerti z pekla. Ich „pekelný“ kotol mal 180 litrov. Varešku, ktorou mäsko v guľáši v pravidelných 2,5–minútových intervaloch miešal hovorca družstva Štefan Ledecký, by im závideli aj veslári.

„S takýmto pádlom môžete pokojne aj veslovať,“ zažartoval.

A čo tvorilo základ ich guľáša? „Je to klasický trojboj – hovädzie, bravčové a divina. A ešte malé tajomstvo, aby chuť bola výborná, no to neprezradím,“ tajnostkársky poznamenal šéfkuchár.

„Varíme pre 100 až 120 ľudí, takže sa nám tento obrovský kotol veľmi hodil,“ dodal Štefan.

spiko_gulasfest_2_180613_sim_res.jpg

Sušedzi Ľubo, Boris, Marek (zľava). Okrem guľáša „z cesty“ pripravovali aj chutnú krkovičku na platni.

spiko_gulasfest_3_180613_sim_res.jpg

Rýchlosť v behu s fúrikom. Popri varení sa súťažilo aj v rôznych netradičných súťažiach. Na snímke predseda poroty. Foto k článku: Mária Šimoňáková

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov plošné testujú (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop