Korzár logo Korzár Spiš

Guľášovú súťaž pod hradom vyhrala Kopkáš banda

Pod Spišským hradom sa súťažilo o najchutnejší guľáš. V Guľášfest Branisko bojovalo trinásť družstiev.

Kotol ako z pekiel. Štefan v ňom mäsko miešal s poriadnym „pádlom“ každých 2,5 minúty.Kotol ako z pekiel. Štefan v ňom mäsko miešal s poriadnym „pádlom“ každých 2,5 minúty.

Titul najchutnejšieho guľáša si odniesla Kopkáš banda z Abrahámoviec. Chlapi z Popradu si na varenie priniesli kotol takmer ako od pekelníkov.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Na salaši sa stretli milovníci obľúbeného slovenského jedla, aby sa popasovali v tom, kto navarí najlepší guľáš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vlaňajšiu premiéru si zopakovali Sušedzi z Levoče. Trojčlenný tím Boris, Marek a Ľubo si úlohy podelili. Chystali opekanú krkovičku naloženú v pikantnom jogurtovom páce, piekli gruľovníky, kapustníky, v guľáši varili aj bôčik.
„Sme skutočne susedia a po večeroch nemáme čo robiť, tak vymýšľame recepty,“ poznamenal Boris.

SkryťVypnúť reklamu

Susedia si dobre rozumejú. Na otázku, prečo na súťaž nevzali na pomoc aj svoje polovičky, Boris vtipne podotkol: „Načo, veď hádať sa vieme aj sami.“

Zaujímalo nás, čím je práve ich guľáš výnimočným.

„Je taký bežný. Základ tvorí hovädzie mäsko a zvyšok to, čo sme našli po ceste autom sem. Bolo to už poriadne ojazdené, ležalo to na zemi, mohla to byť mačka či pes. No a potom sú to už len koreniny,“ so značnou dávkou humoru komentoval tajomstvo kuchyne Boris.

Fričoguľáš i pekelníkov kotol

O niekoľko metrov ďalej sme zastihli družstvo z obce Fričovce.

„Varíme Fričoguľáš z diviny a hovädzieho mäsa. Prišli sme sem štyria, dvaja pijaci a dvaja čo ich odvezú domov,“ rovnako zavtipkoval aj Marek Pribula z Fričoviec. Ten spolu s pomocníkmi varil v 40–litrovom kotlíku.

SkryťVypnúť reklamu

Pod kopcom si oheň rozložili chlapi z Popradu. Mali kotol, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani čerti z pekla. Ich „pekelný“ kotol mal 180 litrov. Varešku, ktorou mäsko v guľáši v pravidelných 2,5–minútových intervaloch miešal hovorca družstva Štefan Ledecký, by im závideli aj veslári.

„S takýmto pádlom môžete pokojne aj veslovať,“ zažartoval.

A čo tvorilo základ ich guľáša? „Je to klasický trojboj – hovädzie, bravčové a divina. A ešte malé tajomstvo, aby chuť bola výborná, no to neprezradím,“ tajnostkársky poznamenal šéfkuchár.

„Varíme pre 100 až 120 ľudí, takže sa nám tento obrovský kotol veľmi hodil,“ dodal Štefan.

spiko_gulasfest_2_180613_sim_res.jpg

Sušedzi Ľubo, Boris, Marek (zľava). Okrem guľáša „z cesty“ pripravovali aj chutnú krkovičku na platni.

spiko_gulasfest_3_180613_sim_res.jpg

Rýchlosť v behu s fúrikom. Popri varení sa súťažilo aj v rôznych netradičných súťažiach. Na snímke predseda poroty. Foto k článku: Mária Šimoňáková

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 30 273
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 631
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 427
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 540
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 795
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 359
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 107
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu