Titul najchutnejšieho guľáša si odniesla Kopkáš banda z Abrahámoviec. Chlapi z Popradu si na varenie priniesli kotol takmer ako od pekelníkov.
SPIŠSKÉ PODHRADIE. Na salaši sa stretli milovníci obľúbeného slovenského jedla, aby sa popasovali v tom, kto navarí najlepší guľáš.
Vlaňajšiu premiéru si zopakovali Sušedzi z Levoče. Trojčlenný tím Boris, Marek a Ľubo si úlohy podelili. Chystali opekanú krkovičku naloženú v pikantnom jogurtovom páce, piekli gruľovníky, kapustníky, v guľáši varili aj bôčik.
„Sme skutočne susedia a po večeroch nemáme čo robiť, tak vymýšľame recepty,“ poznamenal Boris.
Susedia si dobre rozumejú. Na otázku, prečo na súťaž nevzali na pomoc aj svoje polovičky, Boris vtipne podotkol: „Načo, veď hádať sa vieme aj sami.“
Zaujímalo nás, čím je práve ich guľáš výnimočným.
„Je taký bežný. Základ tvorí hovädzie mäsko a zvyšok to, čo sme našli po ceste autom sem. Bolo to už poriadne ojazdené, ležalo to na zemi, mohla to byť mačka či pes. No a potom sú to už len koreniny,“ so značnou dávkou humoru komentoval tajomstvo kuchyne Boris.
Fričoguľáš i pekelníkov kotol
O niekoľko metrov ďalej sme zastihli družstvo z obce Fričovce.
„Varíme Fričoguľáš z diviny a hovädzieho mäsa. Prišli sme sem štyria, dvaja pijaci a dvaja čo ich odvezú domov,“ rovnako zavtipkoval aj Marek Pribula z Fričoviec. Ten spolu s pomocníkmi varil v 40–litrovom kotlíku.
Pod kopcom si oheň rozložili chlapi z Popradu. Mali kotol, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani čerti z pekla. Ich „pekelný“ kotol mal 180 litrov. Varešku, ktorou mäsko v guľáši v pravidelných 2,5–minútových intervaloch miešal hovorca družstva Štefan Ledecký, by im závideli aj veslári.
„S takýmto pádlom môžete pokojne aj veslovať,“ zažartoval.
A čo tvorilo základ ich guľáša? „Je to klasický trojboj – hovädzie, bravčové a divina. A ešte malé tajomstvo, aby chuť bola výborná, no to neprezradím,“ tajnostkársky poznamenal šéfkuchár.
„Varíme pre 100 až 120 ľudí, takže sa nám tento obrovský kotol veľmi hodil,“ dodal Štefan.
Sušedzi Ľubo, Boris, Marek (zľava). Okrem guľáša „z cesty“ pripravovali aj chutnú krkovičku na platni.
Rýchlosť v behu s fúrikom. Popri varení sa súťažilo aj v rôznych netradičných súťažiach. Na snímke predseda poroty. Foto k článku: Mária Šimoňáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš