Spišská Kapitula patrila cez víkend Festivalu medu a vína. Štvrtý ročník Via Regia bol v znamení požehnania na Slovensku jedinečnej sochy sv. Ambróza – patróna včelárstva. Na Spiši chcú k tomuto svätcovi zaviesť tradíciu procesií. Návštevníci festivalu mali aj jedinečnú možnosť ochutnať medové pivo so zázvorom či malinami.
SPIŠSKÉ PODHRADIE. Festival odštartoval svätou omšou, ktorú celebroval generálny vikár Anton Tyrol.
V jej úvode požehnal sochu sv. Ambróza, ktorú podľa oltárneho obrazu v katerdále sv. Martina na Spišskej Kapitule zhotovil spišský umelecký rezbár. Rovnako požehnal zástavy včelárov z regiónu i Poľska.
„Včelárstvo je ušľachtilá ľudská činnosť, v ktorej človek nachádza Boží rozmer. Dar medu a vína, ktorý nám Pán Boh dáva. Tak ako máme sladkosť v chuti medu, tak by sme mali vidieť a ochutnávať sladkosť v slovách nášho Pána Boha, ktorého slovo nás sprevádza na každom našom kroku,“ zdôraznil pred požehnaním sochy i zástav generálny vikár.
Po svätej omši sa socha sv. Ambróza v slávnostnom sprievode presunula do Európskeho domu na Spišskej Kapitule. Tento svätec žil v druhej polovici 4. storočia. Bol vždy spájaný s medom a uctievali ho včelári ako svojho patróna. Jeho atribútom je úľ ležiaci pri jeho nohách.
Jedinečná socha i medové pivo
Festival Via Regia organizuje košické združenie Feman v priestoroch Európskeho domu na Spišskej Kapitule. Ako zdôraznil jeho riaditeľ Eduard Buraš, takéto stretnutia včelárov a medárov sú dôležité z pohľadu zachovania včelárstva na Slovensku a výmeny skúseností.
„Medári a včelári by mali mať také miesto, kde sa môžu stretávať, a ja verím, že sa z toho stane aj celonárodná tradícia. Súčasťou festivalu je aj odborný seminár včelárov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska i Maďarska. Tí sa stretávajú s problémami vymierania včelstiev a tým aj poklesom produkcie. Odborníci hovoria, že svoje v tom zohrávajú aj pesticídy používané v poľnohospodárstve,“ uviedol E. Buraš.
Dodal, že tento ročník festivalu bol výnimočný vyhotovením sochy sv. Ambróza, ktorá je jedinečná v rámci celého Slovenska.
„Chceme tu založiť tradíciu procesií ku tomuto svätcovi. A druhou výnimočnosťou je aj premiéra medového piva so zázvorom, ktoré sa vyrába v Poľsku a na Ukrajine a u nás sa začína teraz,“ doplnil E. Buraš.
Medové pivo osvieži
„Medové pivo so zázvorom sa vyznačuje tým, že nie je až také sladké ako iné pivá a veľmi dobre chutí. Na tisíc litrov piva ide 10 kíl medu, pridá sa zázvor a pomarančová kôra,“ uviedol Marcel Štoff z rožňavského pivovaru.
Podľa slov Mira Kozmu, predsedu regionálnej zložky Slovenského zväzu včelárov Košického kraja, je festival jedinečnou možnosťou ukázať prácu včelárov odbornej i nevčelárskej verejnosti.
„Aj včelárenie má svoje svojské stránky, jednak sú to žihadielka, jednak choroby včiel a z roka na rok je aj počasie veľkou neznámou. Tento rok bol mimoriadne ťažký pre tie naše včeličky, hlavne z jari. Príroda stihla dobehnúť neskorý nástup, no včielky už nie, tým pádom je toho medu menej. Uvidíme, ako to bude do konca roka,“ dodal M. Kozma.
Procesia so svätcom. Náboženský turizmus na Spišskej Kapitule má rozvíjať aj tradícia pricesií k patrónovi včelárov.
Medové pivo so zázvorom. V horúcej sobote bolo príjemným osviežením.
Foto: šim
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš