V predajni, ktorá mala podľa testov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy predávať kuracie prsia nadopované antibiotikami z Poľska, sa poľská kuracina predáva aj naďalej.
POPRAD. Poriadny rozruch spôsobila správa o chladených kuracích prsiach dovezených z Poľska, ktoré sa objavili v popradskej predajni mäsa.
Vzorku odobrali v rámci cielenej kontroly, ktorú nariadila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v súvislosti s medializovanými informáciami v poľskej tlači o používaní antibiotík v poľských chovoch kurčiat.
Ako kontrolóri vo svojej správe ďalej uviedli, kuracina nadopovaná antibiotikami sa mala objaviť v maloobchodnej predajni kežmarskej eseročky Jomi.com. na Wolkerovej ulici č. 466.
Jej konateľom je poľský podnikateľ, kuracie mäso dodal tiež poľský dodávateľ z mesta Nowy Targ.
Keď testy potvrdili, že obsah antibiotík v tomto mäse trojnásobne prekročil limit stanovený európskou normou, z pultov už v obchode nemali čo stiahnuť. Mäso s dátumom spotreby 25. júna už stihli predať.
ŠVPS preto upozorňuje spotrebiteľov, ktorí ho ešte majú doma, aby kuracinu nekonzumovali. Konzumácia nadopovaného mäsa totiž vytvára u človeka odolnosť voči antibiotikám.
Ľudia v obchode poľskú kuracinu kupujú ďalej
Jediná predajňa mäsa na Wolkerovej ulici sa nachádza v budove autobusovej stanice a má strohý názov Mäso – údeniny.
Na otázku týkajúcu sa kontaminovanej poľskej hydiny reagovali obe predavačky jednohlasne: „To nie sme my. Už ste tretí alebo štvrtý, ktorý sa nás na to pýta. Ak by to bola naša predajňa, už by nám ju zavreli.“
To, že predávajú poľské kuracie mäso, otvorene priznali. „Kontrola nám tu chodí pravidelne každý týždeň v pondelok, stredu a piatok. Aj tento týždeň sme ich tu mali. Zatiaľ nám nič nenašli a ani nám nedali vedieť, žeby sme tu mali predávať nebezpečnú kuracinu,“ dodala jedna z predavačiek.
Podľa jej slov sa doposiaľ zo zákazníkov nikto nesťažoval a ani nechcel mäso vrátiť späť. Kontakt na svojho zamestnávateľa nepoznajú.
Ľudia si aj včera odnášali v taškách poľskú kuracinu, ktorú obchod predáva i naďalej. Pokles záujmu kupujúcich v obchode zatiaľ nezaznamenali.
Aj počas našej prítomnosti v predajni si ľudia kuracinu z Poľska kupovali.
Rada: Mäso nakupujte od overeného zdroja
Ako informoval Štefan Kohút z Regionálnej a veterinárnej správy v Poprade, zistiť prítomnosť antibiotík v nakupovanom mäse sa dá len laboratórne.
„Vyšetrenie trvá niekoľko dní a prebieha v niekoľkých stupňoch,“ upresnil.
Podľa jeho slov je najlepším spôsobom, ako sa ochrániť pred nekvalitnými mäsovými výrobkami, nakupovať u známeho a dôveryhodného mäsiara.
„Tam vzniká predpoklad poznania pôvodu mäsa a tým väčšej dôvery. Aj poľské výrobky môžu byť kvalitné, netreba všetkých hádzať do jedného vreca,“ dodal jedným dychom.
Nakupujúci by si mali podľa Kohúta nechať mäso ukázať pri dennom svetle, pri ktorom sa dá dobre vizuálne posúdiť. Naopak, k opatrnosti vyzval pri nákupe voľne vo vreciach naloženej chladenej hydiny.
Spotrebiteľom rovnako odporúča nakupovať balené mäso od veľkých a overených výrobcov s nenarušeným obalom.
„U nich vzniká predpoklad, že nemajú dôvod ani motiváciu podvádzať spotrebiteľa,“ uzavrel Kohút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš