Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Guľáš majstrom Rudoľky sa stali športovci

Víťazom nultého ročníka Guľáš majster Rudoľky v Spišských Vlachoch sa stalo družstvo tenisovo-hokejového klubu.

Salajovci hájili farby najmladších účastníkov súťaže.(Zdroj: Mária Šimoňáková)

O tom, že ich guľáš bol najchutnejší, rozhodla náhodne vybraná porota spomedzi Vlašanov.

SPIŠSKÉ VLACHY. Súťaž vo varení guľášu zorganizoval víťazný klub. Okrem neho túto tradičnú slovenskú pochúťku varili aj miestni dôchodcovia, družstvo Labašovcov, Salajovcov a Šaňovcov. Varil sa bravčový, hovädzí aj hovädzo-bravčový guľáš.

Rudoľka od rána voňala po mäse, paprike, korení, cibuľke. Predovšetkým tu však panovala výborná nálada.
Štefan Kandrik varil guľáš v zastúpení miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska.

„Dôchodcovia peňazí nemajú dosť, tak sme sa rozhodli navariť ho z bravčového mäska. Nechýba ani cibuľka, koreniny, cesnak a zemiaky. Ja osobne dávam na kilo mäsa kilo zemiakov, takto to mám už osvedčené. No a základom je aj prírodná a zdravá vlašská vodička,“ zdôraznil majster kuchár.

Dôchodcovia navarili približne 15 litrov guľášu. Podľa Š. Kandrika správny guľáš potrebuje čas. Nemá sa variť rýchlo, musí dozrieť a ustáliť sa, vtedy je najchutnejší.

A aké malo družstvo očakávania v súťaži? „My nečakáme žiadnu cenu. Ide o to, aby sme sa stretli, porozprávali sa a dobre sa najedli, to je naša výhra“,“ dodal Š. Kandrik.

Ocenením je prázdny kotol

Najmladšie zastúpenie kuchárov bolo v družstve Salajovcov. Radoslavovi Nemčíkovi pomáhali Júlia Salajová, ktorá v deň súťaže oslavovala aj svoje narodeniny, Anežka Ivanová a ich kamarát, ktorý si hovorí Všakvieš. Guľáš varili z hovädzieho mäsa.

„Varíme ho s láskou, máme pritom veľa optimizmu a pri varení panuje dobrá nálada,“ takto zhodnotil kvality ich guľáša R. Nemčík.

Nezabudol poznamenať, že suroviny si kúpili len v meste Spišské Vkachy, čím zadosťučinili lokálpatriotizmu.
Michal Labša z družstva Labašovcov si na varenie priviedol aj svojho učiteľa varenia guľášu. „Mladí sa musia učiť od starších, pri počítači sa nič nenaučia. Mojím pánom učiteľom vo varení guľáša je Janko Gábriš,“ uviedol M. Labaš.

„Ja som varil guľáš už dvom ministrom a všetci ešte stále žijú,“ poznamenal s úsmevom Janko.

Podľa M. Labaša je najlepší guľáš vtedy, keď sa pripravuje z rôznych druhov mäsa. „Teraz varíme hovädzo-bravčový guľáš. Inak, pre mňa osobne je najlepší guľáš ten, do ktorého ide ešte aj jahňacinka. Pre mňa je to najchutnejšie mäso. Dôležité je pri kombinácii držať sa pravidla, že do kotla dávate len to, čo vyrástlo v lese, alebo len to, čo vyrástlo na hospodárskom dvore. Takže bravčovinu a divinu nikdy nevariť spolu, to je moja zásada,“ zdôraznil šéfkuchár.

„My sme sa sem prišli zúčastniť. Nemusíme byť prví, nech je prázdny kotol, to je najlepšie ocenenie pre kuchára,“ dodal M. Labaš.

Všetci varili výborne

„S priebehom súťaže sme spokojní. Okrem varenia guľáša sa tu súťažilo v zabíjaní klincov, v pílení dreva, v hádzaní vajíčkom a podobne. Ľudia sa bavili, to bolo podstatné. To, že práve naše družstvo zvíťazilo, beriem ako rozhodnutie, že guľáš náhodne vybraným porotcom chutil najviac. No osobne si myslím, že všetci ho navarili skutočne výborne,“ dodal František Pikla z THK Spišské Vlachy.

Neprehliadnite tiež

Košická doprava kolabuje aj počas týždňa mobility

Najkritickejšie križovatky riadi polícia.

Žiačka prišla o život počas lyžiarskeho výcviku. Obžalovali učiteľku

Od tragédie na Plejsoch uplynulo vyše 18 mesiacov.

Nehoda na diaľnici pri Prešove si vyžiadala jednu obeť

Pri havárii dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Valach: Ak Petrovi niekto nepomáha a potom ho prešprintuje, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach ako tréner mužskej reprezentácie Petra Sagana k titulu majstra sveta.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

KULTÚRA

Argentínsky kritik pre SME: Slováci, zostaňte takí, akí ste

Prestížne americké médiá chvália Učiteľku.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 17 486
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 637
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 326
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 984
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 193
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 066
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 039
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 814
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 318
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 206

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop