Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav

Guľáš majstrom Rudoľky sa stali športovci

Víťazom nultého ročníka Guľáš majster Rudoľky v Spišských Vlachoch sa stalo družstvo tenisovo-hokejového klubu.

Salajovci hájili farby najmladších účastníkov súťaže.(Zdroj: Mária Šimoňáková)

O tom, že ich guľáš bol najchutnejší, rozhodla náhodne vybraná porota spomedzi Vlašanov.

SPIŠSKÉ VLACHY. Súťaž vo varení guľášu zorganizoval víťazný klub. Okrem neho túto tradičnú slovenskú pochúťku varili aj miestni dôchodcovia, družstvo Labašovcov, Salajovcov a Šaňovcov. Varil sa bravčový, hovädzí aj hovädzo-bravčový guľáš.

Rudoľka od rána voňala po mäse, paprike, korení, cibuľke. Predovšetkým tu však panovala výborná nálada.
Štefan Kandrik varil guľáš v zastúpení miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Dôchodcovia peňazí nemajú dosť, tak sme sa rozhodli navariť ho z bravčového mäska. Nechýba ani cibuľka, koreniny, cesnak a zemiaky. Ja osobne dávam na kilo mäsa kilo zemiakov, takto to mám už osvedčené. No a základom je aj prírodná a zdravá vlašská vodička,“ zdôraznil majster kuchár.

Dôchodcovia navarili približne 15 litrov guľášu. Podľa Š. Kandrika správny guľáš potrebuje čas. Nemá sa variť rýchlo, musí dozrieť a ustáliť sa, vtedy je najchutnejší.

A aké malo družstvo očakávania v súťaži? „My nečakáme žiadnu cenu. Ide o to, aby sme sa stretli, porozprávali sa a dobre sa najedli, to je naša výhra“,“ dodal Š. Kandrik.

Ocenením je prázdny kotol

Najmladšie zastúpenie kuchárov bolo v družstve Salajovcov. Radoslavovi Nemčíkovi pomáhali Júlia Salajová, ktorá v deň súťaže oslavovala aj svoje narodeniny, Anežka Ivanová a ich kamarát, ktorý si hovorí Všakvieš. Guľáš varili z hovädzieho mäsa.

„Varíme ho s láskou, máme pritom veľa optimizmu a pri varení panuje dobrá nálada,“ takto zhodnotil kvality ich guľáša R. Nemčík.

Nezabudol poznamenať, že suroviny si kúpili len v meste Spišské Vkachy, čím zadosťučinili lokálpatriotizmu.
Michal Labša z družstva Labašovcov si na varenie priviedol aj svojho učiteľa varenia guľášu. „Mladí sa musia učiť od starších, pri počítači sa nič nenaučia. Mojím pánom učiteľom vo varení guľáša je Janko Gábriš,“ uviedol M. Labaš.

„Ja som varil guľáš už dvom ministrom a všetci ešte stále žijú,“ poznamenal s úsmevom Janko.

Podľa M. Labaša je najlepší guľáš vtedy, keď sa pripravuje z rôznych druhov mäsa. „Teraz varíme hovädzo-bravčový guľáš. Inak, pre mňa osobne je najlepší guľáš ten, do ktorého ide ešte aj jahňacinka. Pre mňa je to najchutnejšie mäso. Dôležité je pri kombinácii držať sa pravidla, že do kotla dávate len to, čo vyrástlo v lese, alebo len to, čo vyrástlo na hospodárskom dvore. Takže bravčovinu a divinu nikdy nevariť spolu, to je moja zásada,“ zdôraznil šéfkuchár.

„My sme sa sem prišli zúčastniť. Nemusíme byť prví, nech je prázdny kotol, to je najlepšie ocenenie pre kuchára,“ dodal M. Labaš.

Všetci varili výborne

„S priebehom súťaže sme spokojní. Okrem varenia guľáša sa tu súťažilo v zabíjaní klincov, v pílení dreva, v hádzaní vajíčkom a podobne. Ľudia sa bavili, to bolo podstatné. To, že práve naše družstvo zvíťazilo, beriem ako rozhodnutie, že guľáš náhodne vybraným porotcom chutil najviac. No osobne si myslím, že všetci ho navarili skutočne výborne,“ dodal František Pikla z THK Spišské Vlachy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 815
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 615
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 422
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 081
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 598
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 784
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 202
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 053
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 709

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop