Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav

Guľáš majstrom Rudoľky sa stali športovci

Víťazom nultého ročníka Guľáš majster Rudoľky v Spišských Vlachoch sa stalo družstvo tenisovo-hokejového klubu.

Salajovci hájili farby najmladších účastníkov súťaže.(Zdroj: Mária Šimoňáková)

O tom, že ich guľáš bol najchutnejší, rozhodla náhodne vybraná porota spomedzi Vlašanov.

SPIŠSKÉ VLACHY. Súťaž vo varení guľášu zorganizoval víťazný klub. Okrem neho túto tradičnú slovenskú pochúťku varili aj miestni dôchodcovia, družstvo Labašovcov, Salajovcov a Šaňovcov. Varil sa bravčový, hovädzí aj hovädzo-bravčový guľáš.

Rudoľka od rána voňala po mäse, paprike, korení, cibuľke. Predovšetkým tu však panovala výborná nálada.
Štefan Kandrik varil guľáš v zastúpení miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska.

„Dôchodcovia peňazí nemajú dosť, tak sme sa rozhodli navariť ho z bravčového mäska. Nechýba ani cibuľka, koreniny, cesnak a zemiaky. Ja osobne dávam na kilo mäsa kilo zemiakov, takto to mám už osvedčené. No a základom je aj prírodná a zdravá vlašská vodička,“ zdôraznil majster kuchár.

Dôchodcovia navarili približne 15 litrov guľášu. Podľa Š. Kandrika správny guľáš potrebuje čas. Nemá sa variť rýchlo, musí dozrieť a ustáliť sa, vtedy je najchutnejší.

A aké malo družstvo očakávania v súťaži? „My nečakáme žiadnu cenu. Ide o to, aby sme sa stretli, porozprávali sa a dobre sa najedli, to je naša výhra“,“ dodal Š. Kandrik.

Ocenením je prázdny kotol

Najmladšie zastúpenie kuchárov bolo v družstve Salajovcov. Radoslavovi Nemčíkovi pomáhali Júlia Salajová, ktorá v deň súťaže oslavovala aj svoje narodeniny, Anežka Ivanová a ich kamarát, ktorý si hovorí Všakvieš. Guľáš varili z hovädzieho mäsa.

„Varíme ho s láskou, máme pritom veľa optimizmu a pri varení panuje dobrá nálada,“ takto zhodnotil kvality ich guľáša R. Nemčík.

Nezabudol poznamenať, že suroviny si kúpili len v meste Spišské Vkachy, čím zadosťučinili lokálpatriotizmu.
Michal Labša z družstva Labašovcov si na varenie priviedol aj svojho učiteľa varenia guľášu. „Mladí sa musia učiť od starších, pri počítači sa nič nenaučia. Mojím pánom učiteľom vo varení guľáša je Janko Gábriš,“ uviedol M. Labaš.

„Ja som varil guľáš už dvom ministrom a všetci ešte stále žijú,“ poznamenal s úsmevom Janko.

Podľa M. Labaša je najlepší guľáš vtedy, keď sa pripravuje z rôznych druhov mäsa. „Teraz varíme hovädzo-bravčový guľáš. Inak, pre mňa osobne je najlepší guľáš ten, do ktorého ide ešte aj jahňacinka. Pre mňa je to najchutnejšie mäso. Dôležité je pri kombinácii držať sa pravidla, že do kotla dávate len to, čo vyrástlo v lese, alebo len to, čo vyrástlo na hospodárskom dvore. Takže bravčovinu a divinu nikdy nevariť spolu, to je moja zásada,“ zdôraznil šéfkuchár.

„My sme sa sem prišli zúčastniť. Nemusíme byť prví, nech je prázdny kotol, to je najlepšie ocenenie pre kuchára,“ dodal M. Labaš.

Všetci varili výborne

„S priebehom súťaže sme spokojní. Okrem varenia guľáša sa tu súťažilo v zabíjaní klincov, v pílení dreva, v hádzaní vajíčkom a podobne. Ľudia sa bavili, to bolo podstatné. To, že práve naše družstvo zvíťazilo, beriem ako rozhodnutie, že guľáš náhodne vybraným porotcom chutil najviac. No osobne si myslím, že všetci ho navarili skutočne výborne,“ dodal František Pikla z THK Spišské Vlachy.

Neprehliadnite tiež

Na Hlavnej ulici v Košiciach horel byt

Priestory na druhom poschodí domu zachvátili plamene.

Po debakli prepustil Tatran Prešov trénera Janteka

Chémia medzi trénerom a tímom nefungovala.

Colníci objavili pašeráka 85 kíl jantáru

Hodnota zhabaného tvaru je okolo 130-tisíc eur.

Premohli ho emócie. Saganova pravá ruka chystá dovolenku

Masér Maroš Hlad je majstrovi sveta ako brat. Sprevádza ho po svete.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Ešte v marci robil v obleku kliky. Železná vôľa urobila z Jana Třísku Američana

Legendárny herec z Obecnej školy sa už v Česku necítil doma.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

ŠPORT

Expert: Sagan je ako rocková hviezda cyklistiky

MS môže pokojne vyhrať aj sedemkrát, myslí si.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 5 230
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 856
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 352
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 599
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 287
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 062
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 903
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 820
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 723

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop