Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 17. august, 2017 | Meniny má Milica

Na Kláštorisku sú ľudia bližšie k oblohe ako v Bratislave

Na Kláštorisku v Slovenskom raji sa cíti každý návštevník veľmi príjemne. Je to totiž vymodlené miesto.

Vstúpte. Kláštorisko je to aj pre turistov. Privítať vás môže, napríklad, Adrián.(Zdroj: Erika Karasová)

Takmer 250 rokov na prelome 13. a 14. storočia tu mal svoje miesto kláštor. V zrekonštruovaných ruinách sa už tridsať rokov schádzajú aktivisti z celého Slovenska, aby tu pri práci strávili leto.

KLÁŠTORISKO. Otcom tejto tradície táborov je docent Michal Slivka, ktorý pôsobí na katedre archeológie.

Hovorí, že odkryť ruiny kláštora a nechať ich tak, by bolo škoda, pretože by spustli. A tak už 30 rokov ich nadšenci udržiavajú v dobrom stave. Za tri desiatky rokov sa tu vystriedalo asi 4-tisíc dobrovoľníkov.

V tábore sú aj skalní aktivisti, ktorí tu trávia svoje letné dovolenky, najstarší z nich má 76 rokov. Vzniklo tu 35 manželstiev, preto na Kláštorisko už chodievajú pracovať celé rodiny.

Tábor nie je pre tých, ktorí by chceli dovolenku tráviť pasívne, opaľovaním sa a vylihovaním na slnku. Celý deň sa tu tvrdo fyzicky pracuje.

V čase našej rannej návštevy, väčšina tábora spala, deň predtým neskoro do noci pracovali. Výnimkou sú Irena a Adrián. Preto nás sprevádzajú táborom a rozprávajú o živote v ňom.

Nepočíta roky ani kilometre

Irena žije pri Prahe, po celý rok pracuje zavretá v kancelárii. Pre niekoho by sa mohla javiť veľmi spontánna.

Informácie o tábore v Slovenskom raji totiž našla na internete, sadla do autobusu a ocitla sa na Spiši. Bez toho, aby sa s niekým dohodla, pýtala sa, či informovala, vošla rovno do tábora a bola jednoducho na Kláštorisku.

„Najprv si ma ostatní chvíľu obzerali, potom povedali, poď medzi nás. Hneď mi zadelili prácu, čo mám robiť a všetko bolo fajn,“ úprimne s detskou radosťou opisuje sympatická Pražanka, ktorá sa vie na človeka pozerať hlbokými modrými očami.

Ráno vstáva ako prvá, hovorí, že je to výhoda, pretože ostatní sú potom za ňou pozadu. Poväčšine je v kuchyni, ale hovorí, že tu sa práca nedelí na mužskú a ženskú, každý robí, čo najlepšie vie.

„Varíme z dostupných surovín, musíme minúť všetko, čo príde pod ruku. V týchto podmienkach sú to jednoduché jedlá,“ opisuje.

Irena nepočíta roky ani kilometre, preto nám nevie presne povedať, koľko rokov už trávi leto na Kláštorisku, ani aký údaj o narodení má v občianskom preukaze.

Zavreli ho do kuchyne

Adrián z Galanty spomína, ako prvýkrát prišiel na Kláštorisko v roku 1997.

„Kamarát študoval históriu, dotiahol sem celú partiu kamarátov. Hneď sa mi tu páčilo, naučil som sa tu tesárčine, či murovať so skalami,“ opisuje Adrián.

Po prvotných miernych rozpakoch z našej návštevy sa Adrián rozhovorí a spomína príbehy, pri ktorých je ťažké udržať vážnu tvár.

„Jeden rok ma zavreli na dva týždne do kuchyne. Boli tu totiž kuchári vegetariáni a tí nevedeli, čo si počať s údeným kolenom vo fazuľovej polievke. Varil som dva chody, mäsité a pre vegetariánov. Raz mi nedalo a dal som im do polievky aspoň šupky zo slaniny. Zistili to pri treťom tanieri, keď si dávali dupľu, to bolo cirkusu,“ smeje sa Adrián.

Oblohu majú bližšie

Život je tu iný ako v mestskej civilizácii. Ak sa chcú umyť, či najesť, musia si nanosiť vodu, drevo, založiť oheň, a to potom sa vraj všetko vníma inak, iná je aj chuť vareného jedla.

„Tábor je tu pre záchranu a údržbu odkrytého areálu. Lenže má aj duchovné posolstvo, aby si ľudia prehĺbili vzťah k prírode ale hlavne k sebe, jeden k druhému. My tu máme večer bližšie oblohu ako v Bratislave, aj rána sú tu úplne iné ako v meste,“ povedal M. Slivka.

Neprehliadnite tiež

Košická schránka siahala na 29 miliónov od Plavčana. Zrazu ich už nechce

Profesor po otázkach cúvol. Vo firme je svokra hodnotiteľa, minule išlo o švagrinú.

Firma EEI robí parkovisko. Košičania zbierajú podpisy proti

Novým parkovacím miestam padne za obeť zeleň i skoro nový chodník.

Parkovné vyberajú protizákonne. Starosta nemieni prestať

Pri vodnej nádrži prekvitá parkovacia partizánčina. Bez opory v zákonoch.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 632
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 529
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 495
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 871
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop