VYSOKÉ TATRY. Organizovanie veľkých viacdňových podujatí majú pre cestovný ruch vo Vysokých Tatrách svoj význam.
„Osvedčilo sa nám to. Najväčšie podujatie sú Medvedie dni, kedy nás za tri dni navštívilo až 27 000 ľudí, ale boli aj ďalšie podujatia ako Svište na Plese či Tatranský juniáles. Sú to bezplatné podujatia, ktoré napĺňajú hotely,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
Keďže väčšina týchto podujatí je viacdňových, ľudia podľa Maťašovskej neprídu len na pár hodín, ale mnohí prídu do Vysokých Tatier na celý víkend, prípadne na viac dní. „To je možno cesta, ako predĺžiť sezónu,“ uviedla Maťašovská.
Vyšší počet ubytovaných hostí následne prináša vyššie príjmy samospráv na dani z ubytovania.
Na začiatku tohtoročnej letnej sezóny to bol Tatranský juniáles víkend, ktorý do Tatranskej Lomnice pritiahol vyše 6 000 návštevníkov. Posledný prázdninový víkend to bolo podujatie Svište na Plese, na ktoré prišiel približne rovnaký počet ľudí.
Gastronómia aj kultúra v jednom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry pripravuje v polovici septembra ďalšie podujatie určené pre verejnosť. Od 13. do 15. septembra sa v Tatranskej Lomnici po prvýkrát uskutoční festival Food Fest Tatry.
„Prvýkrát v histórii robíme projekt, ktorý spája gastronomický zážitok a kultúrny program v jedno. Aktívne pôsobíme na hotelierov aj gastronomické zariadenia, kontrolujeme ich kvalitu a teraz ideme svetu ukázať, že sa vieme dať dokopy a spojiť všetky tatranské chute do jedného úžasného zážitku,“ uviedla Maťašovská.
Podujatie Food Fest Tatry voľne nadväzuje na gastronomické súťaže z minulého roka a využíva tiež rastúci záujem verejnosti o kvalitné gastronomické služby.
Počas troch dní návštevníci uvidia a ochutnajú nielen dobré jedlo a nápoje, ale aj folklór, súťaže kuchárov, tanečné vystúpenia či koncerty skupín.
Piatok venovali organizátori najmä regiónu s jeho tradíciou a umeleckou tvorbou.
V sobotu sa v samostatnej šou predstavia šéfkuchári viacerých zariadení. Pripravuje sa aj rekord vo varení.
Posledný deň čaká návštevníkov festivalu vyhodnotenie súťaží, predstavenie európskej a tatranskej kuchyne, ale aj sprievodný program pre deti či prednášky o zdravej výžive.
Organizátori očakávajú, že aj toto podujatie prispeje k zvýšeniu návštevnosti tatranského regiónu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš