SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Falošný tatarák, džatky, kapustníky, zemiakový závin, zemiaky plnené bryndzou, šmatľavá kapusta, či zemiakové pirohy plnené kuracou pečeňou.
Tieto aj iné dobroty mohli ochutnať návštevníci zemiakovo-kapustového podujatia. Nechýbal tradičný spišský folklór či výstava výpestkov drobných záhradkárov.
Nostalgia na škrobáreň
Okrem žienok z Klubu dôchodcov Lipa zo Spišskej Novej Vsi navarili svoje jedlá z kapusty a zemiakov aj novoveskí stredoškoláci. Pripravili aj prezentácie o nutričných hodnotách oboch plodín.
„Zemiak patrí medzi najhodnotnejšie potraviny, ktoré konzumujeme. Má vysoký obsah draslíka, vápnika, fosforu, veľké množstvo vitamínu C, ktorý sa drží najmä v šupke a tesne pod ňou. Preto ak olúpeme zemiak, dostaneme z neho preč to najlepšie. Zemiak je určite liekom. Našich predkov zachránil od chudoby a hladomoru. Určite by zemiak nemal chýbať na žiadnom stole,“ zdôraznila Marcela Pavlisová, ktorá prišla so svojimi študentmi na zemiakovo–kapustový deň.
Ako nám prezradili vitálne dôchodkyne z Lipy, jedlá na podujatie pripravovali celý deň od skorého rána.
Organizátori podujatia pripravili aj tvorivú dielňu pre malých návštevníkov.
„Zemiakovým škrobom deti mohli maľovať, ochutnali aj škrobový cukor. Kedysi v meste fungovala škrobáreň.
Pamätám si, ako sa tu pripravoval zemiakový cukor rôznych farieb a tvarov,“ uviedla Jolana Prochotská z miestnej organizácie Matice Slovenskej v Spišskej Novej Vsi .
„Najradšej mám zemiakové placky so slaninkou. Vždy, keď som išla k našim na návštevu, mi ich pripravoval môj otec,“ dodala J. Prochotská.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš