Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita

Poslední gazdovia z Jarabiny hostia pečenými pirohmi a holubcami

Manželský pár Dudjakovcov z Jarabiny udržiava nielen tradičný spôsob života, ale aj tradičné jedlá.

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

JARABINA. Manželia Ján a Anna Dudjakovci z Jarabiny, okres Stará Ľubovňa, sa zosobášili pred viac ako 50 rokmi a hoci sú už roky na dôchodku, stále gazdujú.

V Jarabine sú vraj poslední, ktorí ešte chovajú doma kravu a po dedine sa hovorí, že od nich by sa mali učiť poľnohospodári gazdovať.

Osemdesiatročný gazda

Dedo Dudjak bude onedlho oslavovať 80 rokov, ale kto sa na neho pozrie a predovšetkým na ich gazdovstvo, toľko by mu určite nehádal.

Kedysi chodieval na týždňovky a roky potom pracoval ako kuchár v závodnej jedálni v okresnom meste. Jeho manželka Anna zasa pri páse v skrutkárni.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Tak sme boli od malička naučení svojimi rodičmi, starať sa o zvieratá a robiť na poli. Keď sme sa zobrali, chodili sme do roboty a potom bolo gazdovstvo. To viete, peniažky bolo treba, deti chodili do školy a aj dom bolo treba obriadiť," hovorí dôchodca.

Dodáva, že vychovali býčka, predali a opravili časť domu. Potom vychovali druhého a zariadili chyžu.

Postupne, ako sa dalo, prebíjali sa životom a dnes, keď sú už na dôchodku a žijú s dcérou, takto pokračujú ďalej.

Sú takmer sebestační a ešte im ostane

Dorobia si takmer všetko, čo potrebujú a výdatne vraj zásobujú aj svoje deti a príbuzných.

"Z obchodu kupujeme len cukor, soľ, múku, ryžu a koreniny. Všetko ostané nám dáva gazdovstvo. Odjakživa sme chovali kravu, aj potom, keď vznikli družstvá, sme mali kravu, iné mlieko mi nechutí a maslo a tvaroh, to sa nedá porovnať. Ako som si zvykol, keď som bol dieťa, tak je to aj dnes," hovorí pán Dudjak.

Nedá sa mu neveriť pretože na stole sú koláče s tvarohom, hruda kravského domáceho syra a jeho manželka múti v kuchynke maslo.

Radi však majú aj makové koláče, ani tu by ich však nezaskočili, vlani vraj mali úrodu 10 kíl maku.

Kapusta na množstvo spôsobov

Keďže pán Dudjak bol kuchárom, nemá problémy si pripraviť výrobky z mäsa a zo všeličoho možného.

Najviac však manželom chutia jedlá bez mäsa, aké sa jedávali kedysi. Nedajú dopustiť hlavne na kapustu kyslú či sladkú.

Tú vraj jedia minimálne raz týždenne. Pripomínajú ich klasické pirohy, halušky a "holubce", alebo po slovensky holúbky - kapustný list plnený mletým mäsom .

"Dakedy starí ľudia, jak si pamätám, varili len z krúpov, ešte ryža nebola, dajakej masti alebo slaniny tam dali, ale hlavne boli holúbky. A kapusta každý deň bola, viete čo, zemiaky v šupke, to sa dávalo ku kapuste," spomína pani Anna.

Holubce a pirohy sú špecialitou

Jarabinské holubce boli a sú aj dnes široko známe. Napriek tomu, že si ich niekedy pripravovali aj pôstnejším spôsobom, keď sa podávali s mäsom, bolo to slávnostné jedlo, ktoré sa tu ešte aj teraz zvykne podávať vzácnym hosťom.

Kto vraj príde do tejto dediny, nemal by zabudnúť ochutnať ani typické jarabinské pečené pirohy.

Mária Kaňová z obecného úradu hovorí, že domáce dobroty, ktoré pripravili Dudjakovci, už ochutnali stovky ľudí.

Hlavne keď bývajú v auguste obecné slávnosti, nesmú tam chýbať jedlá z kuchyne tohto manželského páru.

Tí tvrdia, že ak im zdravíčko poslúži, nejakú tradičnú dobrotu pripravia aj v tomto roku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 809
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 244
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 573
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 371
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 966
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 372
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 908
  9. Najužitočnejšia appka 2 904
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 838

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

Skládkovanie zrejme zdražie. Košice odpad spaľujú, ako to zasiahne Prešov?

Ministerstvo chce na samosprávy pritlačiť. Tie, ktoré netriedia, si priplatia najviac.

Iniciatíva Za slušné Slovensko pripravuje v Košiciach ďalší pochod

Požiadavky z protestov zo začiatku roka stále nie sú splnené.

Druhá liga Východ štartuje aj s Krotákom či Bartošom

Viaceré hokejové osobnosti budú nastupovať v najnižšej súťaži. Bardejov ulovil Vantrobu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop