V novembri oslávi šesťdesiatku a predchádzajúca sezóna bola pre neho výnimočná. V decembri roku 2014 uplynulo úctyhodných 40 rokov, kedy začal pracovať na zimnom štadióne.
SP. NOVÁ VES. Už neodmysliteľnou súčasťou spišskonovoveského zimáku je strojník Viktor Jánošík.
V prvý augustový deň spustil kompresory a chladiace zariadenie, aby v pondelok mohli vykorčuľovať na ľad všetky mužstvá HK Spišská Nová Ves.
V pondelok 4. augusta 2014 o šiestej hodine rannej vykorčuľovali na prvý ľad žiaci 7. ročníka športovej hokejovej triedy. Ako prvý im otváral dvere na ľadovej ploche Viktor Jánošík.
„Je to už moja 41. sezóna na zimáku. Za tie roky nemôžem povedať, že tá bola lepšia, tá horšia. Našou snahou je pripraviť kvalitný ľad, udržiavať ho k spokojností hráčov, trénerov a verejnosti. Dnes už by som mohol napísať knihu o histórii štadióna,“ prezradil zaujímavú informáciu dlhoročný ľadár Viktor Jánošík.
Ako vyrobí ľad?
V týchto dňoch väčšina dovolenkujúcich sleduje predpovede počasia a hlavne teploty, ktoré umožňujú ísť na kúpalisko, opaľovať sa a oddychovať pri vode. Pre hokejistov je to začiatok druhej časti letnej prípravy. V piatok bol na zimáku len betón, v pondelok sa už korčuľovalo. Ako sa vyrobí ľadová plocha?
„Najprv sa podchladí betón. V betónovej ploche sú umiestnené rúrky s chladiacim médiom. Ak už má správnu nízku teplotu – mínus šesť stupňov, začína sa s polievaním. V podloží sú senzory snímajúce teplotu. Na podchladený betón sa strieka voda v určitých cykloch vyše 24 hodín. Potom sa už budujú jednotlivé vrstvy ľadu. Hrúbka ľadu je 5 – 6 centimetrov, ktorú potom udržujeme počas celej sezóny,“ vysvetlil postup výroby ľadu dnes už legenda zimného štadióna Viktor Jánošík.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš