Nakupujúci aj predavači na tržniciach sa zhodujú v tom, že nakupovať zeleninu od pultových predajcov má svoje výhody. Zákazníci si pochvaľujú kvalitu a sú ochotní za ňu aj priplatiť.
STARÁ ĽUBOVŇA. Mnohí ľudia majú stále radi zaváranie ovocia a zeleniny, preto na trhoch, kde ich predávajú, majú v auguste hlavnú sezónu.
„Na trhu nakupujem, pretože je tu čerstvá zelenina a ovocie,“ povedala Lucia Čandíková. „Je to chuťovo úplne iné ako to, čo kupujeme v hypermarketoch. Dnes som si kúpila paradajky, jablká, slivky, papriku a uhorky.“
„Sú to domáce produkty, so zeleninou som spokojná, keď môžem, nakupujem tu všetku zeleninu,“ povedala nakupujúca Hanka.
Jozef Murcko povedal: „Na trhu som nakúpil paradajky, papriku a uhorky. Zeleninu tu nakupujme, pretože je domáca a je to cítiť, stojí to za tie peniaze. Pre mňa je to hlavné, som ochotný si priplatiť.“
Predávajú všetko
Obchodníci predávajú na trhoch často ovocie a zeleninu, ktorú sami vypestujú.
Jeden z predajcov v Starej Ľubovni, Ján Kowalski, povedal: „Predáva sa tu zo všetkého po troške. Tohto roku sa na zaváranie berie málo a ľudia skôr nakupujú úrodu iba na zjedenie.“
Ďalší obchodník, František Kéndy, konkretizoval: „Paprika, paradajky sa predávajú najviac. Ľudia sú s nimi spokojní, stále sa vracajú a nakupujú domácu zeleninu. Na zaváranie idú momentálne najviac baranie rohy a postupne začínajú uhorky.“
Zavárajú sa baranie rohy, uhorky a postupne aj lečo
Sezóna na zaváranie je od júna do októbra. Ján Benko, predseda Okresnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Starej Ľubovni, vysvetlil: „Dozrievanie ovocia sa začalo v júni a júli čerešňami, jahodami, ríbezľami a egrešmi.“
„Teraz momentálne idem zavárať baranie rohy. Zo zeleniny som doteraz ešte nezavarila nič, ale chystám sa na uhorky a lečo,“ povedala Hanka.
Ďalšia nakupujúca zákazníčka Božena vraví: „Tekvica je veľmi dobrá, aj z cukety robím lečo a rôzne šaláty. U nás žiadna zelenina nevyjde nazmar, všetko sa v zime zíde. Idem zavárať a mám málo svojej cukety, prišla som si ju dokúpiť a preto na trh, lebo tu vyzerá byť zelenina sviežejšia a čerstvejšia.“
Ján Benko povedal: „Je lepšie pestovať zeleninu, pretože sami vieme a vidíme, čo sme si vypestovali, nedávame do toho žiadne silné chemikálie. Taká zelenina je aj chutnejšia.“
V závere Benko dodal: „Zatiaľ je ťažké určiť, aká bude úroda. Je tu veľký výkyv teplôt, a to neznáša dobre ani človek, ani príroda.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš