Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Začala sa burčiaková sezóna

Hovorí sa, že človek by mal za sezónu vypiť sedem litrov burčiaka, aby sa mu kompletne vymenila krv.

Pohár burčiaku. Nemal by uškodiť.Pohár burčiaku. Nemal by uškodiť. (Zdroj: GK)

Pre chladnejšie podnebie je však podtatranský región odkázaný na jeho dovoz.

POPRAD. Sezóna burčiaka sa začína v polovici augusta a v ojedinelých prípadoch vraj pokračuje ešte i v novembri.

Vyrába sa zo skorších odrôd bielych vín, obľúbenými sú iršai alebo muškát.

Tento päť až sedempercentný alkoholický nápoj vzniká kvasením hroznového muštu a je plný vitamínov a minerálov. Podľa lekára to však s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Záujem je veľký

Podľa Slávky Dominikovej z popradskej vinotéky je záujem o burčiak v Poprade pomerne veľký. „Ľudia si nechávajú burčiak čapovať aj do fliaš, ktoré si berú domov,“ uviedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Predpokladá, že burčiak bude vo vinotéke v ponuke do polovice októbra.

Burčiak, ktorý si Popradčania môžu vo vinotéke kúpiť, prevádzkari dovážajú zo západu.

„Máme biely burčiak zo slovenskej tokajskej oblasti, postupom času, ako dozrú červené odrody, bude v ponuke i červený,“ vysvetlila Dominiková.

Vydrží len niekoľko dní

V burčiaku, ktorý vznikol kvasením muštu, i naďalej pracujú baktérie, preto sa o ňom hovorí ako o živom organizme.

„Baktérie, ktoré sa v burčiaku nachádzajú, sa živia cukrom obsiahnutým v hojnom množstve v mušte, ktorý je vstupnou surovinou,“ vysvetlila Dominiková.

Burčiak však ďalej pracuje a ďalším kvasením sa z neho stáva rampáš.

Dĺžka prechodu od burčiaka k rampášu sa rôzni a závisí i od cukornatosti muštu ako vstupného materiálu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci burčiak vo všeobecnosti vydrží len deň či dva, závisí to podľa Dominikovej i od skladovania. Prospieva mu chlad, počas ktorého prebieha kvasenie pomalšie.

„Prvá várka burčiaka nám prišla v stredu a ešte v pondelok chutil fantasticky,“ potvrdila prevádzkarka.

Kvalita burčiaka sa rôzni

Dominiková by pri kúpe radšej siahla po burčiaku z overených vinoték či priamo od vinárov. Na rozdiel od nich môžu niektorí predajcovia trvanlivosť burčiaku pre vyšší zárobok predlžovať, čím ho zároveň i znehodnocujú.

„Vie sa, že docukrením burčiaka v priebehu jeho kvasenia sa tento proces predĺži a je teda možné, že niektorí si týmto spôsobom pomáhajú,“ popísala Dominiková a dodala, že záleží na zásadách predávajúceho a vinotékam by to za poškodenie dobrého mena určite nestálo.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Jána zo Zvolena, ktorý popradskú vinotéku navštívil, ťažko siahať niekomu do svedomia, či burčiak vyrobil tak, ako sa má, alebo nie. Avšak bežní ľudia podľa jeho slov kvalitu tohto nápoja veľmi nerozoznávajú.

„Nevidia do toho a ak prídu ochutnať piati, máme na burčiak päť rôznych názorov. Niekto ho má rád sladký a niekto taký, ktorý by už iný pokladal za rampáš,“ vysvetlil zákazník a dodal, že i v prípade burčiaka každému chutí niečo iné.

Hoci je pre laika rozpoznanie kvalitného burčiaka ťažšie, jeho farba sa podľa Dominikovej pohybuje od jasnej žltej až po odtiene tmavožltej.

„Mnohí si myslia, že farba je jednoznačným indikátorom kvality burčiaka, vraj ale závisí i od toho, aká je odroda, z ktorej bol vyrobený mušt,“ povedala prevádzkarka na obhajobu na prvý pohľad tmavších burčiakov.

Všetko s mierou

Pri burčiaku platí podľa popradského všeobecného lekára Martina Rosocháča rovnaká miera ako pri akomkoľvek inom alkohole a i tu je dôležitá okrem množstva i kvalita.

„Maximálne množstvo alkoholu, ktoré môže človek za deň vypiť, sa uvádza na jeden drink, čo sú približne dva decilitre. Viac však nie,“ popísal Rosocháč.

Víno sa podľa neho vo všeobecnosti odporúča a preto by k tomu pristupoval rovnako i v prípade burčiaka.
„Ak to človek s jeho množstvom preženie, je potrebné doplniť tekutiny a minerály, pretože takéto stavy sú väčšinou sprevádzané bolesťami hlavy z dehydratácie,“ vysvetlil lekár.

Tekutiny je podľa neho najlepšie doplniť minerálkami, ktoré pomôžu organizmu k tomu, aby sa spamätal.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 922
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 335
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 487
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 121
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 762
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 816
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 453
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 422
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 557
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 535
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koniec spojenectvu? Trnka sa pustil do Polačeka. Hrá sa o milióny eur

Župan: Pletie si mandát poslanca a primátora. Načo tam je?

Politických spojencov rozhádala mimoriadna finančná pomoc. Polaček by ju chcel využiť pre zoo či cesty.

Psychologička: Pre človeka s inými problémami môže byť pandémia poslednou kvapkou

Prichádzajú za ňou vyčerpaní zdravotníci i školáci, ktorí majú ťažkosti s online výukou.

Klinická psychologička Jana Maliňaková odporúča na psychickú pohodu v čase pandémie pravidelný denný režim.

Lekár natočil inštruktážne video, hudobník pôjde medzi bezdomovcov

Dobrovoľníkov pri celoplošnom testovaní pribúda aj na Spiši.

Pilotné testovanie v Bardejovskej zábave.

S dílerom si dohodli kúpu drog, s prokurátorom tresty

Pre marihuanu prišli k cintorínu, tam ich zadržali policajti.

Mladíci si narobili problémy.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Najsilnejšie protipandemické opatrenie je osobný lockdown

Zabudli povedať najdôležitejšiu informáciu.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop