Korzár logo Korzár Spiš

Začala sa burčiaková sezóna

Hovorí sa, že človek by mal za sezónu vypiť sedem litrov burčiaka, aby sa mu kompletne vymenila krv.

Pohár burčiaku. Nemal by uškodiť.Pohár burčiaku. Nemal by uškodiť. (Zdroj: GK)

Pre chladnejšie podnebie je však podtatranský región odkázaný na jeho dovoz.

POPRAD. Sezóna burčiaka sa začína v polovici augusta a v ojedinelých prípadoch vraj pokračuje ešte i v novembri.

Vyrába sa zo skorších odrôd bielych vín, obľúbenými sú iršai alebo muškát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento päť až sedempercentný alkoholický nápoj vzniká kvasením hroznového muštu a je plný vitamínov a minerálov. Podľa lekára to však s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Záujem je veľký

Podľa Slávky Dominikovej z popradskej vinotéky je záujem o burčiak v Poprade pomerne veľký. „Ľudia si nechávajú burčiak čapovať aj do fliaš, ktoré si berú domov,“ uviedla.

SkryťVypnúť reklamu

Predpokladá, že burčiak bude vo vinotéke v ponuke do polovice októbra.

Burčiak, ktorý si Popradčania môžu vo vinotéke kúpiť, prevádzkari dovážajú zo západu.

„Máme biely burčiak zo slovenskej tokajskej oblasti, postupom času, ako dozrú červené odrody, bude v ponuke i červený,“ vysvetlila Dominiková.

Vydrží len niekoľko dní

V burčiaku, ktorý vznikol kvasením muštu, i naďalej pracujú baktérie, preto sa o ňom hovorí ako o živom organizme.

„Baktérie, ktoré sa v burčiaku nachádzajú, sa živia cukrom obsiahnutým v hojnom množstve v mušte, ktorý je vstupnou surovinou,“ vysvetlila Dominiková.

Burčiak však ďalej pracuje a ďalším kvasením sa z neho stáva rampáš.

Dĺžka prechodu od burčiaka k rampášu sa rôzni a závisí i od cukornatosti muštu ako vstupného materiálu.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci burčiak vo všeobecnosti vydrží len deň či dva, závisí to podľa Dominikovej i od skladovania. Prospieva mu chlad, počas ktorého prebieha kvasenie pomalšie.

„Prvá várka burčiaka nám prišla v stredu a ešte v pondelok chutil fantasticky,“ potvrdila prevádzkarka.

Kvalita burčiaka sa rôzni

Dominiková by pri kúpe radšej siahla po burčiaku z overených vinoték či priamo od vinárov. Na rozdiel od nich môžu niektorí predajcovia trvanlivosť burčiaku pre vyšší zárobok predlžovať, čím ho zároveň i znehodnocujú.

„Vie sa, že docukrením burčiaka v priebehu jeho kvasenia sa tento proces predĺži a je teda možné, že niektorí si týmto spôsobom pomáhajú,“ popísala Dominiková a dodala, že záleží na zásadách predávajúceho a vinotékam by to za poškodenie dobrého mena určite nestálo.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa Jána zo Zvolena, ktorý popradskú vinotéku navštívil, ťažko siahať niekomu do svedomia, či burčiak vyrobil tak, ako sa má, alebo nie. Avšak bežní ľudia podľa jeho slov kvalitu tohto nápoja veľmi nerozoznávajú.

„Nevidia do toho a ak prídu ochutnať piati, máme na burčiak päť rôznych názorov. Niekto ho má rád sladký a niekto taký, ktorý by už iný pokladal za rampáš,“ vysvetlil zákazník a dodal, že i v prípade burčiaka každému chutí niečo iné.

Hoci je pre laika rozpoznanie kvalitného burčiaka ťažšie, jeho farba sa podľa Dominikovej pohybuje od jasnej žltej až po odtiene tmavožltej.

„Mnohí si myslia, že farba je jednoznačným indikátorom kvality burčiaka, vraj ale závisí i od toho, aká je odroda, z ktorej bol vyrobený mušt,“ povedala prevádzkarka na obhajobu na prvý pohľad tmavších burčiakov.

Všetko s mierou

Pri burčiaku platí podľa popradského všeobecného lekára Martina Rosocháča rovnaká miera ako pri akomkoľvek inom alkohole a i tu je dôležitá okrem množstva i kvalita.

„Maximálne množstvo alkoholu, ktoré môže človek za deň vypiť, sa uvádza na jeden drink, čo sú približne dva decilitre. Viac však nie,“ popísal Rosocháč.

Víno sa podľa neho vo všeobecnosti odporúča a preto by k tomu pristupoval rovnako i v prípade burčiaka.
„Ak to človek s jeho množstvom preženie, je potrebné doplniť tekutiny a minerály, pretože takéto stavy sú väčšinou sprevádzané bolesťami hlavy z dehydratácie,“ vysvetlil lekár.

Tekutiny je podľa neho najlepšie doplniť minerálkami, ktoré pomôžu organizmu k tomu, aby sa spamätal.

Autor: Dominika Braná

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 751
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 863
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 374
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 302
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 828
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 752
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 445
  1. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  2. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  3. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  4. Štefan Šturdzík: Rakovina
  5. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  6. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná audiencia - Bratislavský expres
  8. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 173
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 900
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 946
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 289
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  2. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  3. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  4. Štefan Šturdzík: Rakovina
  5. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  6. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná audiencia - Bratislavský expres
  8. Marcel Karvay: Bohovia kapitalizmu [Varovanie: nečítajte ak ste náchylní k existenciálnej depresii]
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 173
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 900
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 946
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 289
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu