Korzár logo Korzár Spiš

Zelenine je počas zimy dobre aj v piesku

Zavárať, zamraziť alebo ako inak uskladniť vypestovanú zeleninu? To sme zisťovali u ľubovnianskych záhradkárov.

Uskladnená mrkva. Vybrať ju treba pred mrazmi.Uskladnená mrkva. Vybrať ju treba pred mrazmi. (Zdroj: nor)



STARÁ ĽUBOVŇA. Pri uskladnení treba rozlišovať, o aký druh zeleniny ide.

Tajomník oblastného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Starej Ľubovni Michal Stašenko vysvetlil: „Každý druh zeleniny má svoje osobitné skladovacie podmienky.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre dlhodobé skladovanie najmä mrkvy, kapusty a zemiakov je podľa neho dôležité, aby zelenina nebola prehnojená dusíkom.

Kedy je najlepšie zberaťúrodu

„Zeleninu by sme nemali zberať za mokra a ani by sme ju nemali nechať namrznúť,“ uviedol Stašenko.

Zeleninu je dobré po zozbieraní hneď prebrať a poškodenú čo najskôr skonzumovať. Skladovať sa má iba zdravá.

SkryťVypnúť reklamu

Neskorý zber nepôsobí na zeleninu dobre. Stašenko vysvetlil, čo sa môže jednotlivým druhom zeleniny stať.

„Neskorý zber kapusty urýchľuje nežiaduce uvoľňovanie jej listov, v zelerových buľvách zasa vznikajú dutiny, mrkva praská a prezretému cesnaku sa otvárajú hlavičky.“

Zeleninu radšej neskladovať v betónovej pivnici

Ideálne na skladovanie sú pivnice s podlahou z utlačenej hliny. Naopak celkom nevhodné sú betónové pivnice.

Pre zeleninu je dobré, keď sa skladuje pri nízkych teplotách, výrazne sa tak predlžuje jej životnosť a znižujú sa straty.

Pre väčšinu zeleniny je ideálna teplota od 0 do 4 °C. Je dobré, ak je podlaha skladu bez betónu, holá, najlepšie udržiava vlhkosť podlaha z utlačenej hliny.

„Ak je sklad chladný a suchý, je potrebné podlahu skladu občas pokropiť vodou, prípadne tam dať vedrá s vodou, do ktorých namočíme handry a spustíme ich na podlahu. Voda sa odparuje a zvlhčuje vzduch. Optimálna vlhkosť vzduchu má byť nad 85 %,“ dodal záhradkár.

SkryťVypnúť reklamu

Ak je teplota vyššia ako 6 až 8 °C, vlhčenie sa neodporúča, pretože so stúpajúcou teplotou stúpa aj riziko šírenia chorôb.

V pivnici má fungovať vetranie. Nikdy sa však nemá vetrať počas mrazov. Vetrať stačí 10 - 15 minút.
Odporúča sa, aby sklad bol čistý a vydezinfikovaný pred uložením úrody.

Koreňovej zelenine je dobre cez zimu v piesku

Mrkva sa najlepšie vyberá zo zeme tesne pred príchodom mrazov a za sucha. Skladuje sa pri teplote 1 °C a pri vlhkosti až 95 %.

Koreňová zelenina, ako je mrkva, petržlen či kvaka sa ukladá do piesku tak, aby trčala len vrchná časť. Kaleráb sa obyčajne uskladňuje bez listov a koreňov pri teplote 0 °C a vlhkosti 90 až 95 %.

Kapusta dobre znáša jesenné mrazíky, preto ju zberáme čo najneskoršie. Na skladovanie sa ponechajú zdravé vonkajšie listy, ale aj celý koreň. Skladuje sa pri teplote 0 °C a vlhkosti 90 %.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky by sa mali skladovať v tmavej chladnej pivnici pri teplote 5 - 8 °C a vlhkosti 85 %. Spolu so zemiakmi sa neskladuje ostatná zelenina, pretože hrozí, že by zelenina napáchla vôňou zemiakov.

Cibuľa sa skladuje pri teplote 0 až 2 °C do 75 % vlhkosti.

Cesnak má podobné skladovacie podmienky ako cibuľa.

Zelenina sa môže skladovať aj na záhrade

Sú aj ďalšie možnosti skladovania zeleniny. Napríklad si na záhrade môžete vykopať malú pivničku a zeleninu skladovať v zazimovanej jame alebo v hrobli.

„Na dno zazimovanej jamy si môžete dať vrstvu piesku, na ktorý naukladáte úrodu. Na vrstvu úrody naukladáte drevené latky, na to vrstvu slamy a zeminu. Takto môžete uskladniť mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór či kel. Pri hrobli na dno môžeme dať pletivo proti myšiam. Úrodu zakryjete vrstvou slamy a zeminou, ktorú ste získali pri kopaní. Ak začne teplota klesať, postupne vrstvu zeminy navýšite,“ poskytol Michal Stašenko návod ako na to.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 88 810
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 684
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 392
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 086
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 463
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 234
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 524
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu