STARÁ ĽUBOVŇA. Pri uskladnení treba rozlišovať, o aký druh zeleniny ide.
Tajomník oblastného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Starej Ľubovni Michal Stašenko vysvetlil: „Každý druh zeleniny má svoje osobitné skladovacie podmienky.“
Pre dlhodobé skladovanie najmä mrkvy, kapusty a zemiakov je podľa neho dôležité, aby zelenina nebola prehnojená dusíkom.
Kedy je najlepšie zberaťúrodu
„Zeleninu by sme nemali zberať za mokra a ani by sme ju nemali nechať namrznúť,“ uviedol Stašenko.
Zeleninu je dobré po zozbieraní hneď prebrať a poškodenú čo najskôr skonzumovať. Skladovať sa má iba zdravá.
Neskorý zber nepôsobí na zeleninu dobre. Stašenko vysvetlil, čo sa môže jednotlivým druhom zeleniny stať.
„Neskorý zber kapusty urýchľuje nežiaduce uvoľňovanie jej listov, v zelerových buľvách zasa vznikajú dutiny, mrkva praská a prezretému cesnaku sa otvárajú hlavičky.“
Zeleninu radšej neskladovať v betónovej pivnici
Ideálne na skladovanie sú pivnice s podlahou z utlačenej hliny. Naopak celkom nevhodné sú betónové pivnice.
Pre zeleninu je dobré, keď sa skladuje pri nízkych teplotách, výrazne sa tak predlžuje jej životnosť a znižujú sa straty.
Pre väčšinu zeleniny je ideálna teplota od 0 do 4 °C. Je dobré, ak je podlaha skladu bez betónu, holá, najlepšie udržiava vlhkosť podlaha z utlačenej hliny.
„Ak je sklad chladný a suchý, je potrebné podlahu skladu občas pokropiť vodou, prípadne tam dať vedrá s vodou, do ktorých namočíme handry a spustíme ich na podlahu. Voda sa odparuje a zvlhčuje vzduch. Optimálna vlhkosť vzduchu má byť nad 85 %,“ dodal záhradkár.
Ak je teplota vyššia ako 6 až 8 °C, vlhčenie sa neodporúča, pretože so stúpajúcou teplotou stúpa aj riziko šírenia chorôb.
V pivnici má fungovať vetranie. Nikdy sa však nemá vetrať počas mrazov. Vetrať stačí 10 - 15 minút.
Odporúča sa, aby sklad bol čistý a vydezinfikovaný pred uložením úrody.
Koreňovej zelenine je dobre cez zimu v piesku
Mrkva sa najlepšie vyberá zo zeme tesne pred príchodom mrazov a za sucha. Skladuje sa pri teplote 1 °C a pri vlhkosti až 95 %.
Koreňová zelenina, ako je mrkva, petržlen či kvaka sa ukladá do piesku tak, aby trčala len vrchná časť. Kaleráb sa obyčajne uskladňuje bez listov a koreňov pri teplote 0 °C a vlhkosti 90 až 95 %.
Kapusta dobre znáša jesenné mrazíky, preto ju zberáme čo najneskoršie. Na skladovanie sa ponechajú zdravé vonkajšie listy, ale aj celý koreň. Skladuje sa pri teplote 0 °C a vlhkosti 90 %.
Zemiaky by sa mali skladovať v tmavej chladnej pivnici pri teplote 5 - 8 °C a vlhkosti 85 %. Spolu so zemiakmi sa neskladuje ostatná zelenina, pretože hrozí, že by zelenina napáchla vôňou zemiakov.
Cibuľa sa skladuje pri teplote 0 až 2 °C do 75 % vlhkosti.
Cesnak má podobné skladovacie podmienky ako cibuľa.
Zelenina sa môže skladovať aj na záhrade
Sú aj ďalšie možnosti skladovania zeleniny. Napríklad si na záhrade môžete vykopať malú pivničku a zeleninu skladovať v zazimovanej jame alebo v hrobli.
„Na dno zazimovanej jamy si môžete dať vrstvu piesku, na ktorý naukladáte úrodu. Na vrstvu úrody naukladáte drevené latky, na to vrstvu slamy a zeminu. Takto môžete uskladniť mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór či kel. Pri hrobli na dno môžeme dať pletivo proti myšiam. Úrodu zakryjete vrstvou slamy a zeminou, ktorú ste získali pri kopaní. Ak začne teplota klesať, postupne vrstvu zeminy navýšite,“ poskytol Michal Stašenko návod ako na to.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš