Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Deti v školských jedálňach jedia málo rýb a zeleniny

Medzi stravníkmi sú najviac obľúbené múčne jedlá.

Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb.Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb. (Zdroj: nor)

V školských jedálňach chýbajú jedlá z rýb a zelenina, medzi stravníkmi sú viac obľúbené múčne jedlá.

STARÁ ĽUBOVŇA. Ako nám potvrdili viaceré vedúce školských jedální, deti nemajú rady zeleninu a novinky, preferujú skôr múčne jedlá.

V roku 2011 boli receptúry v školských jedálňach upravené, odvtedy sa jedlá vynovujú a upravujú.
Oslovili sme vedúce jedální vo viacerých základných školách.

„V roku 2014 sa zistilo, že deti jedia málo rýb a treba ich naučiť ich jesť. Preto sú jedálničky bohatšie o jedlá z rýb,“ zhodli sa vedúce.

Skryť Vypnúť reklamu

V jedálni v škole Za vodou v Starej Ľubovni vedúca školskej jedálne Jaroslava Nováková povedala: „V roku 2011 bola veľká aktualizácia receptov a odvtedy pribúdajú nové. Jedlá musia byť vyvážené živinami, ktoré potrebuje dieťa dostať. Jedálny lístok má presne určenú časovú a obsahovú štruktúru, čo sa má podávať a ako často. Sú stanovené zásady, ktoré je potrebné dodržiavať. Pokrmy sú rozdelené na mäsité, polomäsité a bezmäsité. Receptúry sú rozdelené a do každého oddelenia stále pribúdajú nové recepty.“

Deti majú radšej klasiku ako novinky

Ako povedala Helena Lorenčíková, vedúca školskej jedálne v ZŠ Komenského v Starej Ľubovni, na klasické jedlá ako rizoto či dusené mäso, knedlík či ryžu, sú deti zvyknuté. „Zemiaky už majú rady menej, aj keď je to príloha našich starých mám.“

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes sa deťom podávajú iba kvalitné jedlá.

„Niekedy, keď dieťa dostalo na obed kuracie krídelko, bolo menej spokojné. Teraz sa to už nemôže stať, teraz sa podávajú deťom kuracie stehná alebo prsia. Už to nie je ako kedysi, keď sa ponúkali iba knedle, ryža alebo zemiaky, teraz je tu pestrá ponuka príloh,“ dodala J. Nováková.

Najradšej by jedli pizzu

V jedálničku škôl je zaradená aj pizza.

„Nechceme stravníkom dávať polotovary, iba keď nastane krízová situácia a máme málo žien v kuchyni, alebo vyskočí iný problém. My vieme, že pizza žiakov osloví, s konzumáciou tu nie je problém, ale z hľadiska zdravej výživy nie je dobré, aby sa toto jedlo dávalo častejšie,“ vysvetlila H. Lorenčíková.

V jedálničku na Základnej škole M. R. Štefánika, ako objasnila vedúca školskej jedálne Božena Nebusová, pribudli nové recepty oproti starším normám, ide najmä o jedlá z rýb. Je ich aj viac druhov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Deti najviac obľubujú múčne jedlá, a preto sú väčšinou v piatky múčne jedlá, sladké a bezmäsité jedlá ako halušky, pirohy alebo pizza. Sú to však jedlá, ktoré sú bohaté na sacharidy a tým pádom by boli energetické hodnoty vyššie, ako sú odporúčané výživové dávky. Preto sú múčne jedlá iba raz týždenne, dvakrát týždenne mäso a raz polomäso, potom sú jedlá zo zeleniny alebo rýb. No tie deťom chutia najmenej.“

Menej zeleniny

Celkovo sa odporúča, aby sa pridali jedlá z rýb a aj zeleninové prílohy. „Ponuka šalátov je pestrá, sú aj sladké, aj slané, či s použitím strukovín. Je ale ťažké naučiť deti, aby ich aj konzumovali,“ povedala H. Lorenčíková.

V školách to riešia aj tak, že ak pri niektorom jedle môžu, dajú šalát priamo na tanier, pretože máloktoré dieťa si vezme šalát v miske.

Zelenina je, samozrejme, aj v polievkach a ak nie, kuchárky ju dávajú do hlavného jedla. H. Lorenčíková vraví, že niektoré deti zeleninu vyberajú aj z omáčok.

„Nápomocní však môžu byť aj rodičia, stačí, ak by deti doma naučili stravovacím návykom, naučili ich doma jesť zeleninové šaláty, my by sme s tým mali menej práce a nebol by problém.“

Jedlá z dovoleniek dovolia deťom spoznávať nové chute

Ak sa počas dovolenky pôjdete so svojimi deťmi niekam najesť, pomôžete im spoznať nové chute.

„Ak deti na dovolenkách s rodičmi navštívia rôzne reštaurácie a ochutnajú iné jedlá, potom im nové jedlo a nové chute v jedálni niečo hovoria,“ hovorí Lorenčíková.

V jedálni Za vodou začali už dávnejšie používať v kuchyni aj tofu syr, lososa či receptúru z králičieho mäsa, kačacie prsia, nové mäsové pokrmy. Rozšírila sa ponuka šalátov, jedál z rýb a hydiny. Pribudli jedlá aj z českej a talianskej kuchyne.

b5e3dc3effd8d6aa4ddc88e2ac1f24a5_res.jpg
Deti jedia radšej veci, ktoré poznajú. Na nové jedlá si stravníci zvykajú ťažšie. Foto: nor

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 028
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 264
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 485
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 963
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 689
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 681
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 870
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 777
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 641
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop