Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 16. máj, 2022 | Meniny má Svetozár

Deti v školských jedálňach jedia málo rýb a zeleniny

Medzi stravníkmi sú najviac obľúbené múčne jedlá.

Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb.Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb. (Zdroj: nor)

V školských jedálňach chýbajú jedlá z rýb a zelenina, medzi stravníkmi sú viac obľúbené múčne jedlá.

STARÁ ĽUBOVŇA. Ako nám potvrdili viaceré vedúce školských jedální, deti nemajú rady zeleninu a novinky, preferujú skôr múčne jedlá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 2011 boli receptúry v školských jedálňach upravené, odvtedy sa jedlá vynovujú a upravujú.
Oslovili sme vedúce jedální vo viacerých základných školách.

„V roku 2014 sa zistilo, že deti jedia málo rýb a treba ich naučiť ich jesť. Preto sú jedálničky bohatšie o jedlá z rýb,“ zhodli sa vedúce.

SkryťVypnúť reklamu

V jedálni v škole Za vodou v Starej Ľubovni vedúca školskej jedálne Jaroslava Nováková povedala: „V roku 2011 bola veľká aktualizácia receptov a odvtedy pribúdajú nové. Jedlá musia byť vyvážené živinami, ktoré potrebuje dieťa dostať. Jedálny lístok má presne určenú časovú a obsahovú štruktúru, čo sa má podávať a ako často. Sú stanovené zásady, ktoré je potrebné dodržiavať. Pokrmy sú rozdelené na mäsité, polomäsité a bezmäsité. Receptúry sú rozdelené a do každého oddelenia stále pribúdajú nové recepty.“

Deti majú radšej klasiku ako novinky

Ako povedala Helena Lorenčíková, vedúca školskej jedálne v ZŠ Komenského v Starej Ľubovni, na klasické jedlá ako rizoto či dusené mäso, knedlík či ryžu, sú deti zvyknuté. „Zemiaky už majú rady menej, aj keď je to príloha našich starých mám.“

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa deťom podávajú iba kvalitné jedlá.

„Niekedy, keď dieťa dostalo na obed kuracie krídelko, bolo menej spokojné. Teraz sa to už nemôže stať, teraz sa podávajú deťom kuracie stehná alebo prsia. Už to nie je ako kedysi, keď sa ponúkali iba knedle, ryža alebo zemiaky, teraz je tu pestrá ponuka príloh,“ dodala J. Nováková.

Najradšej by jedli pizzu

V jedálničku škôl je zaradená aj pizza.

„Nechceme stravníkom dávať polotovary, iba keď nastane krízová situácia a máme málo žien v kuchyni, alebo vyskočí iný problém. My vieme, že pizza žiakov osloví, s konzumáciou tu nie je problém, ale z hľadiska zdravej výživy nie je dobré, aby sa toto jedlo dávalo častejšie,“ vysvetlila H. Lorenčíková.

V jedálničku na Základnej škole M. R. Štefánika, ako objasnila vedúca školskej jedálne Božena Nebusová, pribudli nové recepty oproti starším normám, ide najmä o jedlá z rýb. Je ich aj viac druhov.

SkryťVypnúť reklamu

„Deti najviac obľubujú múčne jedlá, a preto sú väčšinou v piatky múčne jedlá, sladké a bezmäsité jedlá ako halušky, pirohy alebo pizza. Sú to však jedlá, ktoré sú bohaté na sacharidy a tým pádom by boli energetické hodnoty vyššie, ako sú odporúčané výživové dávky. Preto sú múčne jedlá iba raz týždenne, dvakrát týždenne mäso a raz polomäso, potom sú jedlá zo zeleniny alebo rýb. No tie deťom chutia najmenej.“

Menej zeleniny

Celkovo sa odporúča, aby sa pridali jedlá z rýb a aj zeleninové prílohy. „Ponuka šalátov je pestrá, sú aj sladké, aj slané, či s použitím strukovín. Je ale ťažké naučiť deti, aby ich aj konzumovali,“ povedala H. Lorenčíková.

V školách to riešia aj tak, že ak pri niektorom jedle môžu, dajú šalát priamo na tanier, pretože máloktoré dieťa si vezme šalát v miske.

Zelenina je, samozrejme, aj v polievkach a ak nie, kuchárky ju dávajú do hlavného jedla. H. Lorenčíková vraví, že niektoré deti zeleninu vyberajú aj z omáčok.

„Nápomocní však môžu byť aj rodičia, stačí, ak by deti doma naučili stravovacím návykom, naučili ich doma jesť zeleninové šaláty, my by sme s tým mali menej práce a nebol by problém.“

Jedlá z dovoleniek dovolia deťom spoznávať nové chute

Ak sa počas dovolenky pôjdete so svojimi deťmi niekam najesť, pomôžete im spoznať nové chute.

„Ak deti na dovolenkách s rodičmi navštívia rôzne reštaurácie a ochutnajú iné jedlá, potom im nové jedlo a nové chute v jedálni niečo hovoria,“ hovorí Lorenčíková.

V jedálni Za vodou začali už dávnejšie používať v kuchyni aj tofu syr, lososa či receptúru z králičieho mäsa, kačacie prsia, nové mäsové pokrmy. Rozšírila sa ponuka šalátov, jedál z rýb a hydiny. Pribudli jedlá aj z českej a talianskej kuchyne.

b5e3dc3effd8d6aa4ddc88e2ac1f24a5_res.jpg
Deti jedia radšej veci, ktoré poznajú. Na nové jedlá si stravníci zvykajú ťažšie. Foto: nor

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou
  2. S jazykom vám pomôže elektronický prekladač Vasco Translator M3
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  2. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou
  3. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov
  4. Dopraje nám najšťastnejšia krajina na svete hokejové zlato?
  5. Na Slovensku vznikla Detská dopravná nadácia
  6. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  7. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  8. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  1. Čo práve pripravuje SME? Ako pracuje? Ako vyzerá deň v redakcii? 12 686
  2. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 10 897
  3. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 5 919
  4. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 4 641
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 3 158
  6. Manuál k výsadbe priesad 2 102
  7. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 1 974
  8. Unikátna kniha vás naučí zvládať nástrahy internetu 1 936

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapas zubársky II
  2. Elena Antalová: Jeden prieser za druhým...A je to dôležité?
  3. Martin Minarovič: Je duchovný s nadváhou problém?
  4. Jaroslav Polaček: Leto v Košiciach bude krásne, zelené a rozkvitnuté
  5. Karol Bujaček: Trestný poriadok a lehoty
  6. Štefan Vidlár: Uš su celkom zblbnutý, prach chudoby pohnutý...
  7. Irena Šimuneková: Trávny Ždiar
  8. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Indické mrkvové kari
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 17 318
  2. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 9 276
  3. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 8 154
  4. Věra Tepličková: Príde aj Mr. Bean? 7 070
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 5 486
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 986
  7. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 2 961
  8. Tomáš Jacko: Mám si šetriť na súkromného psychiatra vo Viedni? 2 566
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  3. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  4. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzanu Čaputovú pozval Zelenskyj na Ukrajinu v štvrtkovom telefonáte.


9 h
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Rozhovor so Sviatlanou Cichanovskou.


a 1 ďalší 14. máj
Komentátor SME Peter Schutz.

Ak poslanci zhodia Matovičove helikoptérové peniaze, cez NR SR neprejde už nič.


17 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ide o diskrimináciu, ktorú zakazuje zákon.


a 2 ďalší 24m

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapas zubársky II
  2. Elena Antalová: Jeden prieser za druhým...A je to dôležité?
  3. Martin Minarovič: Je duchovný s nadváhou problém?
  4. Jaroslav Polaček: Leto v Košiciach bude krásne, zelené a rozkvitnuté
  5. Karol Bujaček: Trestný poriadok a lehoty
  6. Štefan Vidlár: Uš su celkom zblbnutý, prach chudoby pohnutý...
  7. Irena Šimuneková: Trávny Ždiar
  8. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Indické mrkvové kari
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 17 318
  2. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 9 276
  3. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 8 154
  4. Věra Tepličková: Príde aj Mr. Bean? 7 070
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 5 486
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 986
  7. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 2 961
  8. Tomáš Jacko: Mám si šetriť na súkromného psychiatra vo Viedni? 2 566
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  3. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  4. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu