Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 21. október, 2019 | Meniny má Uršuľa

Deti v školských jedálňach jedia málo rýb a zeleniny

Medzi stravníkmi sú najviac obľúbené múčne jedlá.

Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb.Deti rady jedia vyprážané jedlá. Zachutili im aj jedlá z rýb.(Zdroj: nor)

V školských jedálňach chýbajú jedlá z rýb a zelenina, medzi stravníkmi sú viac obľúbené múčne jedlá.

STARÁ ĽUBOVŇA. Ako nám potvrdili viaceré vedúce školských jedální, deti nemajú rady zeleninu a novinky, preferujú skôr múčne jedlá.

V roku 2011 boli receptúry v školských jedálňach upravené, odvtedy sa jedlá vynovujú a upravujú.
Oslovili sme vedúce jedální vo viacerých základných školách.

„V roku 2014 sa zistilo, že deti jedia málo rýb a treba ich naučiť ich jesť. Preto sú jedálničky bohatšie o jedlá z rýb,“ zhodli sa vedúce.

Článok pokračuje pod video reklamou

V jedálni v škole Za vodou v Starej Ľubovni vedúca školskej jedálne Jaroslava Nováková povedala: „V roku 2011 bola veľká aktualizácia receptov a odvtedy pribúdajú nové. Jedlá musia byť vyvážené živinami, ktoré potrebuje dieťa dostať. Jedálny lístok má presne určenú časovú a obsahovú štruktúru, čo sa má podávať a ako často. Sú stanovené zásady, ktoré je potrebné dodržiavať. Pokrmy sú rozdelené na mäsité, polomäsité a bezmäsité. Receptúry sú rozdelené a do každého oddelenia stále pribúdajú nové recepty.“

Deti majú radšej klasiku ako novinky

Ako povedala Helena Lorenčíková, vedúca školskej jedálne v ZŠ Komenského v Starej Ľubovni, na klasické jedlá ako rizoto či dusené mäso, knedlík či ryžu, sú deti zvyknuté. „Zemiaky už majú rady menej, aj keď je to príloha našich starých mám.“

Dnes sa deťom podávajú iba kvalitné jedlá.

„Niekedy, keď dieťa dostalo na obed kuracie krídelko, bolo menej spokojné. Teraz sa to už nemôže stať, teraz sa podávajú deťom kuracie stehná alebo prsia. Už to nie je ako kedysi, keď sa ponúkali iba knedle, ryža alebo zemiaky, teraz je tu pestrá ponuka príloh,“ dodala J. Nováková.

Najradšej by jedli pizzu

V jedálničku škôl je zaradená aj pizza.

„Nechceme stravníkom dávať polotovary, iba keď nastane krízová situácia a máme málo žien v kuchyni, alebo vyskočí iný problém. My vieme, že pizza žiakov osloví, s konzumáciou tu nie je problém, ale z hľadiska zdravej výživy nie je dobré, aby sa toto jedlo dávalo častejšie,“ vysvetlila H. Lorenčíková.

V jedálničku na Základnej škole M. R. Štefánika, ako objasnila vedúca školskej jedálne Božena Nebusová, pribudli nové recepty oproti starším normám, ide najmä o jedlá z rýb. Je ich aj viac druhov.

„Deti najviac obľubujú múčne jedlá, a preto sú väčšinou v piatky múčne jedlá, sladké a bezmäsité jedlá ako halušky, pirohy alebo pizza. Sú to však jedlá, ktoré sú bohaté na sacharidy a tým pádom by boli energetické hodnoty vyššie, ako sú odporúčané výživové dávky. Preto sú múčne jedlá iba raz týždenne, dvakrát týždenne mäso a raz polomäso, potom sú jedlá zo zeleniny alebo rýb. No tie deťom chutia najmenej.“

Menej zeleniny

Celkovo sa odporúča, aby sa pridali jedlá z rýb a aj zeleninové prílohy. „Ponuka šalátov je pestrá, sú aj sladké, aj slané, či s použitím strukovín. Je ale ťažké naučiť deti, aby ich aj konzumovali,“ povedala H. Lorenčíková.

V školách to riešia aj tak, že ak pri niektorom jedle môžu, dajú šalát priamo na tanier, pretože máloktoré dieťa si vezme šalát v miske.

Zelenina je, samozrejme, aj v polievkach a ak nie, kuchárky ju dávajú do hlavného jedla. H. Lorenčíková vraví, že niektoré deti zeleninu vyberajú aj z omáčok.

„Nápomocní však môžu byť aj rodičia, stačí, ak by deti doma naučili stravovacím návykom, naučili ich doma jesť zeleninové šaláty, my by sme s tým mali menej práce a nebol by problém.“

Jedlá z dovoleniek dovolia deťom spoznávať nové chute

Ak sa počas dovolenky pôjdete so svojimi deťmi niekam najesť, pomôžete im spoznať nové chute.

„Ak deti na dovolenkách s rodičmi navštívia rôzne reštaurácie a ochutnajú iné jedlá, potom im nové jedlo a nové chute v jedálni niečo hovoria,“ hovorí Lorenčíková.

V jedálni Za vodou začali už dávnejšie používať v kuchyni aj tofu syr, lososa či receptúru z králičieho mäsa, kačacie prsia, nové mäsové pokrmy. Rozšírila sa ponuka šalátov, jedál z rýb a hydiny. Pribudli jedlá aj z českej a talianskej kuchyne.

b5e3dc3effd8d6aa4ddc88e2ac1f24a5_res.jpg
Deti jedia radšej veci, ktoré poznajú. Na nové jedlá si stravníci zvykajú ťažšie. Foto: nor

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  2. Nestarnú, ale dozrievajú
  3. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  4. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  7. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. A new, ultra - modern logistics park with an ideal location
  2. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  3. Bezpečnosť pri práci je priorita, pomáhajú i moderné technológie
  4. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  5. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  6. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  7. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  8. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  9. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  10. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 16 373
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 15 773
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 14 782
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 9 196
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 391
  6. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 8 079
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 691
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 7 029
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 6 926
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 945

Neprehliadnite tiež

Dal gól, vylúčili ho, zbil rozhodcu. Klub dostal pokutu, hráč dištanc a končí

Osemnásťročného arbitra napadol 34-ročný futbalista. Incidentov pribúda.

„Rozhodca nedostal 4 rany do tváre, to by mal rozbitý nos a monokel. Dostal otcovské zaucho, dve alebo tri,“  tvrdí hráč.

Kontrolór vyčíta Trnkovi viac právnikov i advokátov. Úrad mu kritiku vracia

Majú sa venovať aj problému majetkového priznania poslanca Petrovčika.

Župan Trnka je s kontrolórom Hudákom v konflikte.

Prešovu chýbajú milióny eur, skúša zvýšiť dane o štvrtinu aj polovicu

V komisiách ani mestskej rade to neprešlo, rozhodne zastupiteľstvo.

Prešov plánuje zvýšiť daň z nehnuteľností a poplatok za odpad.

Riaditeľku školy a jej predchodkyňu obvinili zo zneužívania právomoci

Michalovská polícia im kladie za vinu zamestnávanie odsúdeného riaditeľa.

Základná škola na Krymskej ulici v Michalovciach. Riaditeľka i jej predchodkyňa čelia trestnému stíhaniu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno
David Lindtner.
Komentár Zuzany Kepplovej

Aby volič nevnímal len absolútny povrch

Na dobré rozhodnutia potrebujeme informácie. A nie hocijaké.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop