Otto Žižák je z jednej polovice Slovák a z druhej Američan. Cestuje medzi dvomi krajinami, aby na svoju rodnú hrudu vrátil naspäť tradície, na ktoré sa pozabudlo.
POPRAD/NEW YORK. Už 27 rokov žije v Amerike, Slovensko však miluje a chce vrátiť tradície na Spiš.
Otto Žižák sa usídlil aj v mestskej časti Popradu, v Strážach.
Na Slovensku zriadil biznis s výrobou destilátov.
Prísť chce však s niečím, čo tu už dlhé roky nebolo.
Pálenku nebude vyrábať tak ako ostatní
Destiláty vyrába z darov našej zeme.
Vrátiť sa chce k tradíciám, ktoré vytvorili ešte naši predkovia.
„Ja som sám zvedavý, čo to bude za zázrak. Bude to niečo unikátne, keď sa to spraví tak, ako to ľudia robili kedysi,“ uviedol Žižák.
Spôsob, ktorý chce pri výrobe destilátu zaviesť, sa podľa jeho slov na Slovensku nepraktizuje už niekoľko sto rokov.
„Mimo tradičných ovocných destilátov prídeme s niečím unikátnym. Urobíme všetko preto, aby sme čo najviac a čo najdetailnejšie vyrobili tie isté produkty, ako ich vyrábali naši predkovia pred 120 či 200 rokmi. Veríme, že to bude malý zázrak.”
Destilát príde na trh už v polovici roka 2015
„Robili to židovské a nemecké rodiny v Spišskej Belej už pred 200 rokmi. Zaniklo to. Odvtedy to nikto nevyrobil ani nepil. Obnovíme staré receptúry a tradície našej rodiny a pozbierame, čo sa dá zachrániť z tradícií a receptúr iných rodín. Dáme to pre úžitok všetkých,” uviedol Žižák.
Medzi nové výrobky patrí tiež likér.
„Ideme cestou, ktorú vymysleli Francúzi – klasickým starým grand manierom. Používame citrusové výťažky – zostali sme pri divokom africkom pomaranči a výťažku kakaovníka a kávových zŕn, inými slovami čokoláde, a káve. Nie je až taký sladký ako iné likéry, má dobrú chytľavú chuť,” vysvetlil Žižák.
A ani týmto netradičným výrobkom to nekončí.
Žižák vyrába aj unikátny nápoj s chuťou piva na pozadí.
„Ovocný destilát s príchuťou chmeľu a piva, ktorý neexistuje nikde na svete. Prajeme si, aby bol celoslovenským a aj medzinárodným produktom, ktorý na trhu chýbal,“ vyslovil svoje prianie Žižák.
Pálenica je v jeho ponímaní služba ľuďom
Ako Žizák hovorí, s pálenicou by chcel rozbehnúť aj muštáreň na špičkovej úrovni.
„Ľudia by si mohli priniesť ovocie a odniesť si škatule podobné ako tie, do ktorých sa plní mlieko. Deti by nemuseli piť tie sladké komerčné vody, ktoré im mimo obezity nič dobré neurobia. Chceme poskytovať služby, kde si rodič môže priniesť svoje ovocie a odniesť naozajstnú čistú BIO ovocnú šťavu,“ prezradil Žižák.
S jeho biznisom pod Tatrami vzniknú aj nové pracovné miesta.
„Všetko musia robiť ľudia a pracovné miesta sú na Slovensku potrebné,“ uviedol Žižák.
Pracuje pod historickým obrazom svojho starého otca, ktorý visí v jeho pracovni.
Pri svojej práci si tak neustále oživuje v mysli spomienku na svojho deda.
„Ja som mal sedem alebo osem rokov, keď zomrel. Celé naše priezvisko Žižák vzišlo zo slova žiža - to je žeravá pahreba pod kotlom. Moji starí rodičia boli uhliari,“ povedal. Prišli do karpatských hôr z terajšieho Splitu v Chorvátsku.
Ani dedo neodolal Amerike
Aj jeho dedo neodolal Amerike a do tejto krajiny na určitý čas odišiel.
Mal tiež pestrý život. Počas prvej svetovej vojny bojoval za Máriu Teréziu v Rakúsko Uhorsku, kvôli biede odišiel do Ameriky.
Prežil krízu, a vrátil sa domov.
„Zo zarobených peňazí postavil dom, kúpil role, postavil sa na nohy. Prišla druhá svetová vojna a po nej prišli komunisti, ktorí mu všetko vzali,“ opísal Žižák. „Ja si pamätám, že niektoré veci, pozostatky nádherných starých strojov a technológie, ktoré sme ešte našli v záhrade, ale niekto to nakoniec tiež rozkradol, škoda, dnes by to malo veľkú hodnotu, všetko zmizlo, čas to vzal, preto na pamiatku jeho snaženia a života sme sa rozhodli aspoň takto symbolicky ho vyobraziť na našich fľašiach, možno to vidí z neba,“ uzavrel Žižák.
Autor: jp
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš