Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Na horské túry v Tatrách treba vyraziť skoro ráno

Riaditeľ horskej služby odporúča k výbave si pribaliť aj mobilný telefón.

(Zdroj: archív - mn)

VYSOKÉ TATRY. Najviac problémov počas tohtoročnej zimy majú pracovníci Horskej záchrannej služby s turistami, ktorí sa na túry vyberajú v neskorších ranných hodinách.

„Vracajú sa potom popoludní, kde pod vplyvom vetra alebo tmy dochádza k zníženej viditeľnosti a ľudia začínajú blúdiť,“ uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Podľa jeho slov však nemajú zásahy často, väčšina turistov prichádza do Tatier vybavená.

„Túru treba začať skoro ráno, aby ľudia, keď sa začne stmievať, už boli niekde dole v bezpečí,“ pripomenul Janiga.

Tatranským turistom odporúča mať vo výbave štyri základné veci.

„Pri pohybe vo vysokohorskom teréne je to lavínový prístroj, lavínová lopatka, lavínová sonda a, samozrejme, mobilný telefón s nabitou batériou,“ dodal.

Prostredníctvom neho si človek dokáže privolať pomoc a pri zablúdení ho vďaka nemu môžu záchranári aj lokalizovať a naviesť na správnu trasu.

Za nevyhnutné označil riaditeľ HZS aj teplé oblečenie, dostatok tekutín a stravy.

V Tatrách aj naďalej platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Pri vetre sa tam vytvárajú snehové jazyky či preveje.

Väčšina už vie, ako to na horách chodí

Podľa Janigu snehové jazyky a preveje sťažujú orientáciu a zakrývajú vychodené chodníky.

Ako povedal, ľudia zablúdia, pričom sa snažia improvizovať a dostať sa do bezpečného terénu.

„Častokrát to ale končí zablúdením, či už na hornej hranici lesa, čiže v kosodrevine, alebo potom až priamo v lese,“ uviedol Janiga.

Tvrdí však, že zásahov v tomto období až tak veľa nie je a turisti sú zväčša pripravení, zodpovední, disciplinovaní a dobre vybavení.

„Samozrejme, vždy sa nájdu niektorí jednotlivci alebo menšie skupinky, ktoré podľahnú čaru napriek svojej indispozícii, nedostatočnému vybaveniu alebo fyzickej kondícii,“ dodal riaditeľ HZS.

Podľa neho sa to práve u tých, ktorí skúšajú svoje šťastie, končí nešťastím.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/pages/Vysok%C3%A9-Tatry-na-Facebooku/342066954819"][/content]

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 21 053
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 18 960
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 979
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 996
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 775
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 462
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 627
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 528
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 994
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 882

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop