Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

V Jarabine chcú nadviazať na tradičný sviatok

Koniec fašiangového obdobia a začiatok pôstu nazývali v Jarabine dňom „puščaňa“.

Počas puščaňa sa jedlom nešetrilo.(Zdroj: Peter Rindoš)

Ľudia spievali i hodovali. Z tradícií ostala niektorým pamätníkom spomienka, v obci by ju radi oživili.

JARABINA. Časy, kedy sa ľudia stretávali pri hojnom jedle či pití pominuli. Na starodávnu tradíciu “puščaňa“ by však bolo škoda zabudnúť. Rada by ju oživila aj miestna starostka.

“Puščane“ v Jarabine bolo vždy v sobotu. Od ďalšieho dňa ešte pred Popolcovou stredou začínal prísny pôst.

„Bolo to niečo, keď bolo dovolené sa poriadne pohostiť. V podstate akoby sa likvidovali staré zásoby jedla, bol to akýsi deň vypratania špájz. Jednoducho sa dojedali posledné zvyšky mastných jedál,“ rozhovorila sa Anna Derevjaníková z Jarabiny, ktorá miestne zvyky pozná veľmi dobre.

Článok pokračuje pod video reklamou

Masky ani pochovávanie basy v dedine nemali

Na očakávaný deň sa tešila hlavne stretávajúca sa mládež. Vždy to bolo v sobotu k večeru.

„Každý podonášal vajíčka, klobásu, slaninku – volalo sa to skladanky. Spoločne sa potom robila praženica. Za mojich čias sme robievali aj karamel, ako takú sladkosť. Bolo dovolené si niečo vypiť, takže sa pripravovalo hriatô. Nebolo až také koncentrované a zohrievalo ľudí. V Jarabine teda nebolo zvykom pochovávanie basy, po dedine nechodili ani žiadne masky,“ priblížila A. Derevjaníková.

Umývali v potoku, nemohlo ostať nič mastné

Veľká časť obyvateľov dediny sa v deň “puščaňa“ schádzala po domoch. Vždy sa dohodli, u koho sa stretnú.

„Celé to bolo o zábave, speve a jedle. Išlo akoby o koniec fašiangového obdobia a začiatok pôstu. Hneď v pondelok sa potom išlo na potok všetko poumývať pieskom či popolom, aby neostalo nič mastné. Už sa nepoužívalo ani mlieko či smotana. Povolené to mali iba deti, starí ľudia či tehotné ženy,“ doplnila znalkyňa pomerov.

Starostka chce na tradície nadviazať

Starý zvyk by si v Jarabine radi zachovali. Miestna starostka Lívia Kovalčíková (nez.) už teraz uvažuje, ako ho dostať aj do súčasného povedomia.

„Určite chceme na túto tradíciu nadviazať. V budúcnosti pripravíme konkrétny kultúrny program a po ňom si urobíme stretnutie aj s jedlom, spevom a všetkým, čo k tomu patrí. Ľudí treba udržiavať a sceľovať. Je dobré, ak poznáme podstatu tradícií, aby sme ich vedeli pestovať. Čo bolo v minulosti, treba preniesť do súčasnosti a učiť to ďalšie generácie,“ skonštatovala starostka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 846
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 041
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 718
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 787
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 989
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 603
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 605
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 226

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop