Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

V Jarabine chcú nadviazať na tradičný sviatok

Koniec fašiangového obdobia a začiatok pôstu nazývali v Jarabine dňom „puščaňa“.

Počas puščaňa sa jedlom nešetrilo.(Zdroj: Peter Rindoš)

Ľudia spievali i hodovali. Z tradícií ostala niektorým pamätníkom spomienka, v obci by ju radi oživili.

JARABINA. Časy, kedy sa ľudia stretávali pri hojnom jedle či pití pominuli. Na starodávnu tradíciu “puščaňa“ by však bolo škoda zabudnúť. Rada by ju oživila aj miestna starostka.

“Puščane“ v Jarabine bolo vždy v sobotu. Od ďalšieho dňa ešte pred Popolcovou stredou začínal prísny pôst.

„Bolo to niečo, keď bolo dovolené sa poriadne pohostiť. V podstate akoby sa likvidovali staré zásoby jedla, bol to akýsi deň vypratania špájz. Jednoducho sa dojedali posledné zvyšky mastných jedál,“ rozhovorila sa Anna Derevjaníková z Jarabiny, ktorá miestne zvyky pozná veľmi dobre.

Článok pokračuje pod video reklamou

Masky ani pochovávanie basy v dedine nemali

Na očakávaný deň sa tešila hlavne stretávajúca sa mládež. Vždy to bolo v sobotu k večeru.

„Každý podonášal vajíčka, klobásu, slaninku – volalo sa to skladanky. Spoločne sa potom robila praženica. Za mojich čias sme robievali aj karamel, ako takú sladkosť. Bolo dovolené si niečo vypiť, takže sa pripravovalo hriatô. Nebolo až také koncentrované a zohrievalo ľudí. V Jarabine teda nebolo zvykom pochovávanie basy, po dedine nechodili ani žiadne masky,“ priblížila A. Derevjaníková.

Umývali v potoku, nemohlo ostať nič mastné

Veľká časť obyvateľov dediny sa v deň “puščaňa“ schádzala po domoch. Vždy sa dohodli, u koho sa stretnú.

„Celé to bolo o zábave, speve a jedle. Išlo akoby o koniec fašiangového obdobia a začiatok pôstu. Hneď v pondelok sa potom išlo na potok všetko poumývať pieskom či popolom, aby neostalo nič mastné. Už sa nepoužívalo ani mlieko či smotana. Povolené to mali iba deti, starí ľudia či tehotné ženy,“ doplnila znalkyňa pomerov.

Starostka chce na tradície nadviazať

Starý zvyk by si v Jarabine radi zachovali. Miestna starostka Lívia Kovalčíková (nez.) už teraz uvažuje, ako ho dostať aj do súčasného povedomia.

„Určite chceme na túto tradíciu nadviazať. V budúcnosti pripravíme konkrétny kultúrny program a po ňom si urobíme stretnutie aj s jedlom, spevom a všetkým, čo k tomu patrí. Ľudí treba udržiavať a sceľovať. Je dobré, ak poznáme podstatu tradícií, aby sme ich vedeli pestovať. Čo bolo v minulosti, treba preniesť do súčasnosti a učiť to ďalšie generácie,“ skonštatovala starostka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 24 033
  2. Najužitočnejšia appka 15 342
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 224
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 407
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 142
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 801
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 911
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 386
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 4 746
  10. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 2 707

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop