Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana

Vysoké Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

Na Štrbskom Plese sa uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. Sily si zmerajú profesionálni kuchári aj gurmáni.

(Zdroj: ilustračné – archív)

Na Štrbskom Plese sa v sobotu 22. augusta uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. O tom, kto bude víťaz 5. ročníka podujatia Guláš Cup rozhodne odborná aj laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m.

POPRAD. „Varenie kotlíkového guláša je už tradične vyvrcholením tatranského leta, keď si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov,“ povedala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts.

Tatranci pripravujú pre účastníkov súťaže i degustátorov okrem skvelého jedla aj zábavu s hudobnou skupinou Diabelkovci.

Článok pokračuje pod video reklamou

V sprievodnom programe vystúpi tiež etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky.

Viaceré súťažné disciplíny

Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom.

Prihlásiť na Guláš Cup sa môžu záujemcovia ešte do štvrtka 20. augusta na internetovej stránke hotela FIS, kde nájdu aj podrobné propozície.

Doteraz sa prihlásilo viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať adepti z Moskvy.

„Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia guláš perfektný,“ uviedol Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov.

Súťažiacim radí, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky a aby nevarili ragú alebo polievky.

„Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí zásada, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezradil Červenka.

Rôzne kritériá kvality

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne piatich porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín.

Súťaží sa v dvoch kategóriách, sily si zmerajú kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú profesionálnymi kuchármi.

Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota bude zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9.00 do 15.00 za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia.

V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/pages/Vysok%C3%A9-Tatry-na-Facebooku/342066954819"][/content]

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 030
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 431
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 347
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 530
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 055
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 991
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 479
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 207
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 880
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 022

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop