Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora

Vysoké Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

Na Štrbskom Plese sa uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. Sily si zmerajú profesionálni kuchári aj gurmáni.

(Zdroj: ilustračné – archív)

Na Štrbskom Plese sa v sobotu 22. augusta uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. O tom, kto bude víťaz 5. ročníka podujatia Guláš Cup rozhodne odborná aj laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m.

POPRAD. „Varenie kotlíkového guláša je už tradične vyvrcholením tatranského leta, keď si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov,“ povedala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts.

Tatranci pripravujú pre účastníkov súťaže i degustátorov okrem skvelého jedla aj zábavu s hudobnou skupinou Diabelkovci.

V sprievodnom programe vystúpi tiež etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky.

Viaceré súťažné disciplíny

Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom.

Prihlásiť na Guláš Cup sa môžu záujemcovia ešte do štvrtka 20. augusta na internetovej stránke hotela FIS, kde nájdu aj podrobné propozície.

Doteraz sa prihlásilo viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať adepti z Moskvy.

„Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia guláš perfektný,“ uviedol Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov.

Súťažiacim radí, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky a aby nevarili ragú alebo polievky.

„Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí zásada, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezradil Červenka.

Rôzne kritériá kvality

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne piatich porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín.

Súťaží sa v dvoch kategóriách, sily si zmerajú kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú profesionálnymi kuchármi.

Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota bude zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9.00 do 15.00 za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia.

V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/pages/Vysok%C3%A9-Tatry-na-Facebooku/342066954819"][/content]

Neprehliadnite tiež

Stratená peňaženka našla svoju majiteľku po pätnástich rokoch

Našli ju pri prerábaní priestorov Spoločnosti ochrany spotrebiteľov.

Pozrite sa, ako Jazerčania kŕmia divé kačky na sídlisku

Zimné prechádzky mestom majú čaro zvlášť po snehovej nádielke.

Vagonársku ulicu v Poprade idú rekonštruovať

Chcú zvýšiť bezpečnosť, vybudujú aj chodník.

Ochrana prírody v Raji sa po schválení zonácie zmenila

Národný park sa o niekoľko desiatok hektárov zmenšil.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

ŽENA

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď

Prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 15 673
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 718
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 267
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 994
  5. Kam do tepla v januári? 1 758
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 392
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 336
  8. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 288
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 942
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 898

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop