Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Vysoké Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

Na Štrbskom Plese sa uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. Sily si zmerajú profesionálni kuchári aj gurmáni.

(Zdroj: ilustračné – archív)

Na Štrbskom Plese sa v sobotu 22. augusta uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. O tom, kto bude víťaz 5. ročníka podujatia Guláš Cup rozhodne odborná aj laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m.

POPRAD. „Varenie kotlíkového guláša je už tradične vyvrcholením tatranského leta, keď si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov,“ povedala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts.

Tatranci pripravujú pre účastníkov súťaže i degustátorov okrem skvelého jedla aj zábavu s hudobnou skupinou Diabelkovci.

V sprievodnom programe vystúpi tiež etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky.

Viaceré súťažné disciplíny

Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom.

Prihlásiť na Guláš Cup sa môžu záujemcovia ešte do štvrtka 20. augusta na internetovej stránke hotela FIS, kde nájdu aj podrobné propozície.

Doteraz sa prihlásilo viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať adepti z Moskvy.

„Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia guláš perfektný,“ uviedol Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov.

Súťažiacim radí, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky a aby nevarili ragú alebo polievky.

„Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí zásada, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezradil Červenka.

Rôzne kritériá kvality

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne piatich porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín.

Súťaží sa v dvoch kategóriách, sily si zmerajú kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú profesionálnymi kuchármi.

Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota bude zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9.00 do 15.00 za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia.

V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/pages/Vysok%C3%A9-Tatry-na-Facebooku/342066954819"][/content]

Neprehliadnite tiež

Zdieľané bicykle: Pobijú sa železničiari, provider a reklamka

O systém verejného zdieľania bicyklov v Košiciach je medzi firmami záujem.

Radiátory už hrejú, no nie všade

Chladnejšie počasie u niekoho vyvoláva nutkanie otočiť ventilom radiátora.

Prešovskí vedci tiahnu do boja. Za borovičku

Ohrozujú ju Britské ostrovy s výrobou ginu.

Stĺpy hyzdia betónové pätky. Niektoré sú aj nakrivo

Na nevzhľadných betónových pätkách sa môžu ľudia aj poraniť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 346
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 779
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 079
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 044
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 163
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 653
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 638
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 425
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 422
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 058

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop