Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 16. august, 2017 | Meniny má Leonard

Vysoké Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

Na Štrbskom Plese sa uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. Sily si zmerajú profesionálni kuchári aj gurmáni.

(Zdroj: ilustračné – archív)

Na Štrbskom Plese sa v sobotu 22. augusta uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. O tom, kto bude víťaz 5. ročníka podujatia Guláš Cup rozhodne odborná aj laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m.

POPRAD. „Varenie kotlíkového guláša je už tradične vyvrcholením tatranského leta, keď si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov,“ povedala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts.

Tatranci pripravujú pre účastníkov súťaže i degustátorov okrem skvelého jedla aj zábavu s hudobnou skupinou Diabelkovci.

V sprievodnom programe vystúpi tiež etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky.

Viaceré súťažné disciplíny

Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom.

Prihlásiť na Guláš Cup sa môžu záujemcovia ešte do štvrtka 20. augusta na internetovej stránke hotela FIS, kde nájdu aj podrobné propozície.

Doteraz sa prihlásilo viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať adepti z Moskvy.

„Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia guláš perfektný,“ uviedol Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov.

Súťažiacim radí, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky a aby nevarili ragú alebo polievky.

„Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí zásada, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezradil Červenka.

Rôzne kritériá kvality

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne piatich porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín.

Súťaží sa v dvoch kategóriách, sily si zmerajú kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú profesionálnymi kuchármi.

Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota bude zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9.00 do 15.00 za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia.

V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/pages/Vysok%C3%A9-Tatry-na-Facebooku/342066954819"][/content]

Neprehliadnite tiež

Zlodejom z Košíc zakázali pobyt v okrese Zvolen

Odvolací súd potvrdil podmienečný trest za dve krádeže.

Prešovu odklepli dopravné projekty za vyše štyri milióny eur

Pribudnú cyklochodníky, obnovia aj predstaničný priestor.

Majko: V Tatrách sú miesta, kde nesmie zaznieť ani sláčik

Podľa šéfa TANAP-u našli vhodné lokality na hudobné vystúpenia.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

KOMENTÁRE

Fico s Bugárom verzus Danko. Ako čítať vývoj krízy

Premiér odvolal Plavčana a Danko sa cíti urazený.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 275
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 319
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 379
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 257
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 949
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 848
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 814
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 776
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop