Korzár logo Korzár Spiš

Včelár Jozef Lešiga: O kvalite medu nerozhoduje odtieň alebo farba

Včeláreniu sa Jozef Lešiga venuje už dlhé roky. O mede a včelách dokáže rozprávať celé hodiny.

Jozef Lešiga. Vo včelárení má dlhoročné skúsenosti.Jozef Lešiga. Vo včelárení má dlhoročné skúsenosti. (Zdroj: Peter Rindoš)

Včeláreniu sa venuje už dlhé roky. O mede a včelách dokáže rozprávať celé hodiny. Angažuje sa aj ako funkcionár vo včelárskej organizácii regiónu Starej Ľubovne. JOZEF LEŠIGA z Jarabiny sa v nasledujúcom rozhovore s nami podelil o zaujímavé skúsenosti.

Nezačuli sme, aby sa včelári tento rok sťažovali na nedostatok medu. Aká teda bola uplynulá sezóna?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Nemožno hovoriť o tom, aby med tiekol potokom, lebo ľudia potom majú mylnú predstavu, aké obrovské množstvá medu včelári majú. Tento rok však patril k tým lepším, u niektorých včelárov bol vôbec najlepší.“

SkryťVypnúť reklamu

Išlo teda o výnimočnú sezónu?

„U včelárov sa traduje, že každý siedmy rok je z pohľadu množstva medu hojný. Tento rok sa dá považovať práve za ten siedmy. Ak by sme hovorili o akomsi cykle, tak počas neho bývajú jeden až dva roky slabé, vtedy je medu veľmi málo. U nás sme ich zažili v roku 2013 a 2014. Ostatné roky v rámci nepísaného cyklu zvyknú byť priemerné.“

Čo všetko dopomohlo v prírode, aby nám dopriala sladkého potešenia viac ako inokedy?

„Možno povedať, že včely sú teplomilné živočíchy a tento rok bolo naozaj teplo. Neboli extrémy v podobe búrok, silných vetrov či dlhodobo studeného počasia. Dobrá z tohto pohľadu bola aj jar, čo tiež bolo na prospech. Ak by sme to zhrnuli, vždy záleží na tom, aké nám príroda vytvorí podmienky. Pre produkčný rok v zásade platí, aby sme od jedného včelstva v úli dostali štyridsať až päťdesiat kilogramov medu v priemere. A to sa včelárom tento rok zväčša darilo, samozrejme, boli aj výnimky.“

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia, ktorí med viac konzumujú, akoby sa jeho zložením špeciálne zaoberali, často preferujú tmavšie, teda lesné medy. Ako vlastne tento produkt vzniká?

„Je pravda, že medovicový alebo lesný med je najžiadanejší. Treba pri ňom poznamenať, že nejde o rastlinný, ale živočíšny produkt. Včely ho vyrábajú tak, že znášajú zvratky, ktoré vylučujú vošky žijúce na stromoch. Voška je malý živočích asi vo veľkosti špendlíkovej hlavičky. Živí sa šťavou z ihličia, ktoré nabodáva a cicia z neho sladkú šťavu. Z tejto potravy však nemá rada cukor, preto ho vylučuje. No a včelám to chutí a preto tieto zvratky zbierajú a donášajú do úľov. Tento rok bol pre vošky priaznivý klimatickými podmienkami. Pravda, aj tu platí, že záleží na lokalite, boli aj menej priaznivé oblasti.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako laici rozlišujeme svetlý med od tmavého. Je správne sa domnievať, že niektorý z nich je lepší či kvalitnejší?

„Farba či odtieň medu o kvalite nevypovedajú a nemajú v žiadnom prípade konzumenta odrádzať. V podstate kvalitu má svojím spôsobom každý produkt. Čím viac je med svetlejší, tým viac je zrejmé, že ide o med kvetový, a teda že má rastlinný pôvod. Niektoré medy sú až úplne priehľadné. Lesný med je ale pre ľudí chutnejší, voňavejší, hovoriť o ňom však môžeme až po určení prístrojom. Je na to potravinový zákon, ktorý stanovuje, že všetky medy s vodivosťou vyššou ako osem mikrosiemensov sa považujú za medovicové, teda lesné.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3UUM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 229
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 259
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 081
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 129
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 791
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 241
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu