Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Najlepší guláš z diviny navarili Gelničania

Deň sv. Huberta v Bijacovciach sa teší veľkej obľube. Ani tohto roku nebola o návštevníkov núdza.

Tatranský durič. Chovatelia predstavili nové plemeno.(Zdroj: Eva Šoltísová)

Deň sv. Huberta v Bijacovciach sa teší veľkej obľube. Aj tohto roku nebola o návštevníkov, najmä z radov poľovníkov, núdza. Titul najlepších kuchárov gulášu z diviny si odniesli z Poľovníckeho združenia v Gelnici.

BIJACOVCE. Obec Bijacovce (okres Levoča) sa uplynulú sobotu po 15. raz stala miestom stretnutia poľovníkov a nadšencov tohto zaujímavého koníčka.

Predstavenie nového plemena

Podujatie Deň sv. Huberta každoročne pritiahne do areálu parku pri kaštieli množstvo návštevníkov v zelených uniformách zo širokého okolia, ktorí si pripomenú poľovnícke zvyky a obrady.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zároveň je tu priestor pre rôzne súťaže, rozvoj ľudových remesiel, agroturistiku a kultúrne spoločenské vyžitie.

Jeden z bodov programu bolo predstavenie nového plemena tatranský durič.

„Je to historicky prvý chovateľský zvod. Ide o nové plemeno, ktoré sa šľachtí z plemien známych rodičov, ale sú tam aj jedinci, ktorých rodičia sú neznámi. Vyhodnocovali sme chovateľskú činnosť, jednak potomstvo, vonkajšie exteriérové znaky, ale zároveň sme sledovali aj povahové vlastnosti a socializáciu jedincov. Dnes sme sa tu stretli, aby sme zhodnotili výsledky našej práce. Tie sú vzhľadom na krátky čas veľmi dobré. Za tri roky sme dosiahli počet okolo 400 jedincov, čo ma milo prekvapilo. Zaradili sme sa tak v rámci poľovníckej kynológie medzi najsilnejšie kluby na Slovensku. Zaväzuje nás to, aby sme sa tomu viac venovali a využívali aj takéto podujatia na propagáciu a osvetu tohto plemena,“ skonštatoval Jaroslav Jevčák, prezident Klubu chovateľov tatranských duričov.

Na prvý chovateľský zvod prišli do Bijacoviec chovatelia z celého Slovenska, ktorí predstavili 40 tatranských duričov.

V ponuke aj jagerek

Okrem sladkých maškŕt v stánkoch sa najmä dospelí tešili na guláše z diviny. V areáli varili poľovnícke družstvá až dvanásť druhov, s ktorými súťažili o post najchutnejšieho gulášu.

Obhájiť titul prišli poľovníci zo združenia Branisko zo Spišského Podhradia.

„Nejde tak ani o výhru, skôr, aby chutil našim členom a hosťom. Pri varení dobrého gulášu je dôležité, aby sa nepripiekol. Náš kolektív ho varil s láskou, takže veríme v spokojnosť konzumentov,“ bol presvedčený šéfkuchár Miroslav Vlkolinský.

Fajnšmekri využili príležitosť a pochutnali si na najstaršom poľovníckom jedle jagerek.

„Varí sa len z vnútorností zastreleného zvieraťa. Presný recept neexistuje, jagerek chutí vždy inak, ale vynikajúco. Niektorí toto jedlo nepoznajú, ale keď ho ochutnajú, tak si pýtajú pridať,“ usmieval sa kuchár Andrej Garančovský zo Žakaroviec.

Ťažké rozhodovanie

Vybrať najchutnejší guláš bolo podľa slov predsedníčky poroty Lenky Šariskej ťažké.

„Súťažili poľovníci zo Spišskonovoveského, Levočského a Gelnického okresu, dokonca sa prihlásilo aj družstvo kuchárov, ktorí sa lovu nevenujú. Hodnotili sme kvalitu mäsa, zemiakov, celkovú chuť, konzistenciu, farbu a vôňu. Najlepšie sa umiestnilo PZ Gelnica,“ konkretizovala predsedníčka.

Deň sv. Huberta bol prejav vďaky tým, ktorí sa starajú o naše hory. Podujatie ukončilo vystúpenie hudobnej skupiny Kandráčovci a voľná zábava za zvukov skupiny Robi –M.

49bf5d61623b445e76e8ee7439273365_res.jpg

Súťažná porota pri degustovaní gulášov z diviny.

a1fcc605ab81f1b427db1b5c83e2f259_res.jpg

Poľovníci z PZ Branisko. Titul najlepší kuchári tento rok neobhájili. Foto k článku: Eva Šoltísová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 221
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 347
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 165
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 962
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 820
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 197
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 072
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 260
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 439
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 051

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop