Korzár logo Korzár Spiš

Najlepší guláš z diviny navarili Gelničania

Deň sv. Huberta v Bijacovciach sa teší veľkej obľube. Ani tohto roku nebola o návštevníkov núdza.

Tatranský durič. Chovatelia predstavili nové plemeno.Tatranský durič. Chovatelia predstavili nové plemeno. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Deň sv. Huberta v Bijacovciach sa teší veľkej obľube. Aj tohto roku nebola o návštevníkov, najmä z radov poľovníkov, núdza. Titul najlepších kuchárov gulášu z diviny si odniesli z Poľovníckeho združenia v Gelnici.

BIJACOVCE. Obec Bijacovce (okres Levoča) sa uplynulú sobotu po 15. raz stala miestom stretnutia poľovníkov a nadšencov tohto zaujímavého koníčka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predstavenie nového plemena

Podujatie Deň sv. Huberta každoročne pritiahne do areálu parku pri kaštieli množstvo návštevníkov v zelených uniformách zo širokého okolia, ktorí si pripomenú poľovnícke zvyky a obrady.

SkryťVypnúť reklamu

Zároveň je tu priestor pre rôzne súťaže, rozvoj ľudových remesiel, agroturistiku a kultúrne spoločenské vyžitie.

Jeden z bodov programu bolo predstavenie nového plemena tatranský durič.

„Je to historicky prvý chovateľský zvod. Ide o nové plemeno, ktoré sa šľachtí z plemien známych rodičov, ale sú tam aj jedinci, ktorých rodičia sú neznámi. Vyhodnocovali sme chovateľskú činnosť, jednak potomstvo, vonkajšie exteriérové znaky, ale zároveň sme sledovali aj povahové vlastnosti a socializáciu jedincov. Dnes sme sa tu stretli, aby sme zhodnotili výsledky našej práce. Tie sú vzhľadom na krátky čas veľmi dobré. Za tri roky sme dosiahli počet okolo 400 jedincov, čo ma milo prekvapilo. Zaradili sme sa tak v rámci poľovníckej kynológie medzi najsilnejšie kluby na Slovensku. Zaväzuje nás to, aby sme sa tomu viac venovali a využívali aj takéto podujatia na propagáciu a osvetu tohto plemena,“ skonštatoval Jaroslav Jevčák, prezident Klubu chovateľov tatranských duričov.

SkryťVypnúť reklamu

Na prvý chovateľský zvod prišli do Bijacoviec chovatelia z celého Slovenska, ktorí predstavili 40 tatranských duričov.

V ponuke aj jagerek

Okrem sladkých maškŕt v stánkoch sa najmä dospelí tešili na guláše z diviny. V areáli varili poľovnícke družstvá až dvanásť druhov, s ktorými súťažili o post najchutnejšieho gulášu.

Obhájiť titul prišli poľovníci zo združenia Branisko zo Spišského Podhradia.

„Nejde tak ani o výhru, skôr, aby chutil našim členom a hosťom. Pri varení dobrého gulášu je dôležité, aby sa nepripiekol. Náš kolektív ho varil s láskou, takže veríme v spokojnosť konzumentov,“ bol presvedčený šéfkuchár Miroslav Vlkolinský.

Fajnšmekri využili príležitosť a pochutnali si na najstaršom poľovníckom jedle jagerek.

„Varí sa len z vnútorností zastreleného zvieraťa. Presný recept neexistuje, jagerek chutí vždy inak, ale vynikajúco. Niektorí toto jedlo nepoznajú, ale keď ho ochutnajú, tak si pýtajú pridať,“ usmieval sa kuchár Andrej Garančovský zo Žakaroviec.

SkryťVypnúť reklamu

Ťažké rozhodovanie

Vybrať najchutnejší guláš bolo podľa slov predsedníčky poroty Lenky Šariskej ťažké.

„Súťažili poľovníci zo Spišskonovoveského, Levočského a Gelnického okresu, dokonca sa prihlásilo aj družstvo kuchárov, ktorí sa lovu nevenujú. Hodnotili sme kvalitu mäsa, zemiakov, celkovú chuť, konzistenciu, farbu a vôňu. Najlepšie sa umiestnilo PZ Gelnica,“ konkretizovala predsedníčka.

Deň sv. Huberta bol prejav vďaky tým, ktorí sa starajú o naše hory. Podujatie ukončilo vystúpenie hudobnej skupiny Kandráčovci a voľná zábava za zvukov skupiny Robi –M.

49bf5d61623b445e76e8ee7439273365_res.jpg

Súťažná porota pri degustovaní gulášov z diviny.

a1fcc605ab81f1b427db1b5c83e2f259_res.jpg

Poľovníci z PZ Branisko. Titul najlepší kuchári tento rok neobhájili. Foto k článku: Eva Šoltísová

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 027
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 858
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 550
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 632
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 569
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 641
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu