Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 13:54

Margecianske fajnoty nepokazil ani dážď

Poctivé jedlá starých materí, bohatý zaujímavý program a dobrú náladu ponúkli Margecianske fajnoty.

Takto sa pečú gruľovníky. Priamo na sporákovej platni.Takto sa pečú gruľovníky. Priamo na sporákovej platni. (Zdroj: Anna Novotná)

Poctivé jedlá starých materí, bohatý zaujímavý program a dobrú náladu aj napriek nepriaznivému počasiu opäť ponúkli Margecianske fajnoty.

MARGECANY. Šiesty ročník gurmánskeho festivalu a ľudových tradícií síce od rána znepríjemňoval dážď, no aj napriek tomu si ho nenechali ujsť tisícky ľudí.

Vyzbrojení dáždnikmi a gumákmi si prišli vychutnať jedlá, ktoré im celý deň varili folkloristi z Kojšova, Veľkého Folkmara, Jakloviec, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy, Olcnavy, Gelnice, Miklušoviec a domácich Margecian.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako od starej mamy

Návštevníci si v ich kuchyniach mohli vychutnať klasické bryndzové pirohy, spišskú špecialitu džatky zo zemiakového cesta, pečené klobásky, čerstvo pripravené jaternice, koláče z kysnutého cesta, tradičné polievky ako je zabíjačková „grajzupa“, krúpová či kapustová a mnoho iných jedál.

Mimoriadnej obľube sa opäť tešili margecianske gruľovníky – takto na Dolnom Spiši volajú zemiakové lokše, ktoré pečú tradičným spôsobom, priamo na sporákovej platni.

„Naše ženy použili na prípravu gruľovníkového cesta 150 kíl zemiakov,“ prezradil nám zákulisnú informáciu organizátor a vedúci folklórnej skupiny Jadlovec Jozef Gajdoš.

Z tohto množstva napiekli tisícky gruľovníkov a potešili gurmánov.

„Toto jedlo robievala kedysi moja babka, ale odkedy už nie je medzi nami, celé roky som gruľovníky nejedol. Preto si ich tu naozaj vychutnám,“ prezradil nám jeden zo spokojných návštevníkov s tým, že o rok je v Margecanoch v dlhočiznom rade na gruľovníky opäť.

Skryť Vypnúť reklamu

Vábili pečené jabĺčka

„Šarpanec je veľmi staré jedlo, ktoré varili naši predkovia. Je to haluškové cesto, ktoré sa trhá do vriacej vody. Konzumovalo sa na slano s kyslou kapustou a slaninkou. Kto mal chuť na sladké, dal si šarpanec so slivkovým lekvárom alebo tvarohom. Včera sme sa pripravovali až do noci, aby sme dnes dokázali uspokojiť hladné žalúdky návštevníkov. Pečieme aj jabĺčka, ktoré boli v minulosti veľmi obľúbené. Keď sedeli v kúdzeľných izbách domáci aj hostia, jabĺčka do rúry dali a najmä deti takouto maškrtou pohostili,“ opísala Janka Horváthová z FS Domkova z Olcnavy.

Mária Lešková z Kojšova chválila gazdovskú polievku s údeným mäsom, ktorú navarila spolu s ďalšími žienkami.

„Berú si ju najmä muži, lebo nežným polovičkám veľmi údené mäso nechutí. A môžu ľutovať,“ skonštatovala s úsmevom Lešková.

Skryť Vypnúť reklamu

Staré a vzácne

Návštevníci mali problém vybrať si z bohatej ponuky a tak volili viaceré chody.

Podujatie neobišli ani Krompašania.

„Chodievame sem každý rok. Už sme ochutnali ľapačkovú polievku a krúpy s údeným mäsom. Teraz si pochutnávame na čistých zemiakových plackách, ale určite okoštujeme aj placky s kyslou kapustou. Veľmi nám chutí, pretože sú tieto jedlá staré a vzácne,“ vyjadrila sa za všetkých Krompašanka Amália Mikulová.

Popri maškrtení si návštevníci Margecianskych fajnot užili vystúpenia viacerých folklórnych súborov, mohli pozrieť z blízka slovenskú technickú pamiatku Margeciansky železničný tunel a deti sa zabavili v tvorivých dielňach.

fajnoty_res.jpg

Chutilo všetkým. V ponuke tradičných kuchýň si každý našiel to svoje. Foto: FSK Jadlovec

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 545
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 788
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 148
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 865
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 555
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 357
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 003
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 706
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 591
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz
Mária Kolíková
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop