Poctivé jedlá starých materí, bohatý zaujímavý program a dobrú náladu aj napriek nepriaznivému počasiu opäť ponúkli Margecianske fajnoty.
MARGECANY. Šiesty ročník gurmánskeho festivalu a ľudových tradícií síce od rána znepríjemňoval dážď, no aj napriek tomu si ho nenechali ujsť tisícky ľudí.
Vyzbrojení dáždnikmi a gumákmi si prišli vychutnať jedlá, ktoré im celý deň varili folkloristi z Kojšova, Veľkého Folkmara, Jakloviec, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy, Olcnavy, Gelnice, Miklušoviec a domácich Margecian.
Ako od starej mamy
Návštevníci si v ich kuchyniach mohli vychutnať klasické bryndzové pirohy, spišskú špecialitu džatky zo zemiakového cesta, pečené klobásky, čerstvo pripravené jaternice, koláče z kysnutého cesta, tradičné polievky ako je zabíjačková „grajzupa“, krúpová či kapustová a mnoho iných jedál.
Mimoriadnej obľube sa opäť tešili margecianske gruľovníky – takto na Dolnom Spiši volajú zemiakové lokše, ktoré pečú tradičným spôsobom, priamo na sporákovej platni.
„Naše ženy použili na prípravu gruľovníkového cesta 150 kíl zemiakov,“ prezradil nám zákulisnú informáciu organizátor a vedúci folklórnej skupiny Jadlovec Jozef Gajdoš.
Z tohto množstva napiekli tisícky gruľovníkov a potešili gurmánov.
„Toto jedlo robievala kedysi moja babka, ale odkedy už nie je medzi nami, celé roky som gruľovníky nejedol. Preto si ich tu naozaj vychutnám,“ prezradil nám jeden zo spokojných návštevníkov s tým, že o rok je v Margecanoch v dlhočiznom rade na gruľovníky opäť.
Vábili pečené jabĺčka
„Šarpanec je veľmi staré jedlo, ktoré varili naši predkovia. Je to haluškové cesto, ktoré sa trhá do vriacej vody. Konzumovalo sa na slano s kyslou kapustou a slaninkou. Kto mal chuť na sladké, dal si šarpanec so slivkovým lekvárom alebo tvarohom. Včera sme sa pripravovali až do noci, aby sme dnes dokázali uspokojiť hladné žalúdky návštevníkov. Pečieme aj jabĺčka, ktoré boli v minulosti veľmi obľúbené. Keď sedeli v kúdzeľných izbách domáci aj hostia, jabĺčka do rúry dali a najmä deti takouto maškrtou pohostili,“ opísala Janka Horváthová z FS Domkova z Olcnavy.
Mária Lešková z Kojšova chválila gazdovskú polievku s údeným mäsom, ktorú navarila spolu s ďalšími žienkami.
„Berú si ju najmä muži, lebo nežným polovičkám veľmi údené mäso nechutí. A môžu ľutovať,“ skonštatovala s úsmevom Lešková.
Staré a vzácne
Návštevníci mali problém vybrať si z bohatej ponuky a tak volili viaceré chody.
Podujatie neobišli ani Krompašania.
„Chodievame sem každý rok. Už sme ochutnali ľapačkovú polievku a krúpy s údeným mäsom. Teraz si pochutnávame na čistých zemiakových plackách, ale určite okoštujeme aj placky s kyslou kapustou. Veľmi nám chutí, pretože sú tieto jedlá staré a vzácne,“ vyjadrila sa za všetkých Krompašanka Amália Mikulová.
Popri maškrtení si návštevníci Margecianskych fajnot užili vystúpenia viacerých folklórnych súborov, mohli pozrieť z blízka slovenskú technickú pamiatku Margeciansky železničný tunel a deti sa zabavili v tvorivých dielňach.
Chutilo všetkým. V ponuke tradičných kuchýň si každý našiel to svoje. Foto: FSK Jadlovec
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš