Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Spišiaci sa hrnú do páleníc, úroda bola bohatá

Sezóna je v plnom prúde. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

Pracovníčka pálenice v Strážach Janka. Mieša kvas v tisíc litrových kvasných nádobách.Pracovníčka pálenice v Strážach Janka. Mieša kvas v tisíc litrových kvasných nádobách. (Zdroj: Jana Pisarčíková)

Sezóna pálenia je v plnom prúde. V páleniciach na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

SPIŠ. V páleniciach na Spiši majú plné ruky práce. Kvasy si „polihujú“ v nádobách či v sudoch, aby sa z nich stal produkt, ktorý motá hlavy ľuďom.

Navštívili sme pálenice v regióne, aby sme zistili, ako to tento rok vyzerá s množstvom úrody. Ľudia do páleníc na Spiši prichádzajú aj z ďaleka, z Liptova, Prešova.

Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice teraz vo veľkom „švungu“.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocia bolo v tomto roku požehnane. Pozreli sme sa aj na mýtus o východniaroch a alkohole a aj na vodičov, ktorí nemajú problém sadnúť si za volant aj s promile alkoholu v krvi.

Podľa receptov starých mám

Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni. Takto to vyzerá v pálenici v Strážach pri Poprade.

Výnimočné na nej je to, že všetok alkohol, ktorý vyrobia, sa pripravuje prostredníctvom receptov našich starých mám.

„Princíp nášho pálenia je v tom, že obnovujeme tradície, sto až dvestoročné. Posledná známa likérka bola v Spišskej Belej, mali ju Židia. V podstate oni robili veci, ktoré boli svetoznáme,“ uviedol Otto Žižák, majiteľ pálenice.

SkryťVypnúť reklamu

Obnovili staré receptúry a tradície ich rodiny. Vyzbierali všetko, čo sa dalo zachrániť aj z tradícií iných rodín.

Alkohol vyrábajú z darov zeme.

„Robíme ovocné aj obilné destiláty. A zas úplne tým najprimitívnejším spôsobom. Nemáme síce kamenný mlynok ako pred dvesto rokmi, ale šrotovník, ktorý má elektrický motor. Tu príde iba to najkvalitnejšie, čisté obilie. My ho zošrotujeme ako pred dvesto rokmi, žiadne melasy,“ vysvetlil nám Žižák.

Pália aj jalovec

V rámci návratu k tradíciám v Strážach pália aj destiláty na princípe jalovca, ľudovo nazývaného borievka.

„Keď som bol chlapec, chodil som s kravami na pole, lebo môj dedo bol gazda. My sme malé, suché kríky jalovca zapaľovali, lebo to dobre horelo,“ smeje sa Žižák.

Teraz to páli tiež, ale výsledkom nie je spálenisko, ale destilát.

SkryťVypnúť reklamu

„My vraciame staré tradície. Je to v princípe ovocný destilát. Jablkový kvas sa kvasí spolu s vysušenými drevenými bobuľami jalovca a už v procese kvasenia molekuly jablka a jalovca spolu pracujú. Princíp v starých tradíciách bolo nie alkohol upravovať a esenciovať a karamelizovať, ale základ bol v kvasení, lebo ľudia vtedy nič iné nevedeli ako kvasiť. Tak do jablkového kvasu dávali všetko, čo malo charakterizovať budúci produkt po vypálení a presne toto my robíme. Jablko s borievkou nerobí nikto už niekoľko desiatok rokov,“ povedal Žižák.

Za dva dni 24–tisíc kíl jabĺk

Stále na Slovensku fičia aj už rokmi overené ovocné destiláty vyrobené zo sliviek, hrušiek i jabĺk. V pálenici v Strážach nemajú vlastné ovocné sady. Všetko si teda nakupujú u dodávateľov.

Ako nám Žižák uviedol, za dva dni sa im podarilo spracovať až 24000 kíl jabĺk. Vložia ich do stroja podobného transportéru. „Ovocie sa tam krásne vodou umýva ako v práčke. Okolo toho sú ženy a keď zbadajú nejaké zlé jablko, tak ho vyberú alebo odrežú,“ vysvetlil nám Žižák.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3X9C na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3X9C na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 547
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 18 288
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 356
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 017
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 675
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 526
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 449
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 706
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 458
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
POZNÁMKA JAROSLAVA VRÁBEĽA

Po tom, čo mamička a advokátka predviedli v pôrodnici, sa už nedá byť ticho

Koronakarma mnohých takých dobehla, nakoniec prosia o modlitby.

Ilustračné.

Testovanie v Prešove: Pripravujú 66 okrskov pre 77-tisíc ľudí

Mesto hľadá dobrovoľníkov, pretestovať majú najviac ľudí na Slovensku.

Ilustračná fotografia.

Covid-19 má ďalších 1 312 ľudí, takmer štyristo je z východu

S koronavírusom je v nemocniciach takmer tisíc chorých.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Dokonale absurdné potvrdenie

V Kocúrkove jedného dňa vyjde detská knižka s názvom "Príhody z krajiny zvanej Slovensko".

Koronavírus: Matovič je s testovaním spokojný, zachytili 5 594 infekčných (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 45 155. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.
Píše Luboš Palata

Česi robia všetko pre to, aby sa udržali na čele rebríčka

Na Covid zomiera sto ľudí denne, hlavné však je, že sme premianti.

Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe v sobotu 24. októbra 2020.
Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie opatrení.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop