Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Spišiaci sa hrnú do páleníc, úroda bola bohatá

Sezóna je v plnom prúde. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

Pracovníčka pálenice v Strážach Janka. Mieša kvas v tisíc litrových kvasných nádobách.Pracovníčka pálenice v Strážach Janka. Mieša kvas v tisíc litrových kvasných nádobách. (Zdroj: Jana Pisarčíková)

Sezóna pálenia je v plnom prúde. V páleniciach na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

SPIŠ. V páleniciach na Spiši majú plné ruky práce. Kvasy si „polihujú“ v nádobách či v sudoch, aby sa z nich stal produkt, ktorý motá hlavy ľuďom.

Navštívili sme pálenice v regióne, aby sme zistili, ako to tento rok vyzerá s množstvom úrody. Ľudia do páleníc na Spiši prichádzajú aj z ďaleka, z Liptova, Prešova.

Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice teraz vo veľkom „švungu“.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocia bolo v tomto roku požehnane. Pozreli sme sa aj na mýtus o východniaroch a alkohole a aj na vodičov, ktorí nemajú problém sadnúť si za volant aj s promile alkoholu v krvi.

Podľa receptov starých mám

Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni. Takto to vyzerá v pálenici v Strážach pri Poprade.

Výnimočné na nej je to, že všetok alkohol, ktorý vyrobia, sa pripravuje prostredníctvom receptov našich starých mám.

„Princíp nášho pálenia je v tom, že obnovujeme tradície, sto až dvestoročné. Posledná známa likérka bola v Spišskej Belej, mali ju Židia. V podstate oni robili veci, ktoré boli svetoznáme,“ uviedol Otto Žižák, majiteľ pálenice.

SkryťVypnúť reklamu

Obnovili staré receptúry a tradície ich rodiny. Vyzbierali všetko, čo sa dalo zachrániť aj z tradícií iných rodín.

Alkohol vyrábajú z darov zeme.

„Robíme ovocné aj obilné destiláty. A zas úplne tým najprimitívnejším spôsobom. Nemáme síce kamenný mlynok ako pred dvesto rokmi, ale šrotovník, ktorý má elektrický motor. Tu príde iba to najkvalitnejšie, čisté obilie. My ho zošrotujeme ako pred dvesto rokmi, žiadne melasy,“ vysvetlil nám Žižák.

Pália aj jalovec

V rámci návratu k tradíciám v Strážach pália aj destiláty na princípe jalovca, ľudovo nazývaného borievka.

„Keď som bol chlapec, chodil som s kravami na pole, lebo môj dedo bol gazda. My sme malé, suché kríky jalovca zapaľovali, lebo to dobre horelo,“ smeje sa Žižák.

Teraz to páli tiež, ale výsledkom nie je spálenisko, ale destilát.

SkryťVypnúť reklamu

„My vraciame staré tradície. Je to v princípe ovocný destilát. Jablkový kvas sa kvasí spolu s vysušenými drevenými bobuľami jalovca a už v procese kvasenia molekuly jablka a jalovca spolu pracujú. Princíp v starých tradíciách bolo nie alkohol upravovať a esenciovať a karamelizovať, ale základ bol v kvasení, lebo ľudia vtedy nič iné nevedeli ako kvasiť. Tak do jablkového kvasu dávali všetko, čo malo charakterizovať budúci produkt po vypálení a presne toto my robíme. Jablko s borievkou nerobí nikto už niekoľko desiatok rokov,“ povedal Žižák.

Za dva dni 24–tisíc kíl jabĺk

Stále na Slovensku fičia aj už rokmi overené ovocné destiláty vyrobené zo sliviek, hrušiek i jabĺk. V pálenici v Strážach nemajú vlastné ovocné sady. Všetko si teda nakupujú u dodávateľov.

Ako nám Žižák uviedol, za dva dni sa im podarilo spracovať až 24000 kíl jabĺk. Vložia ich do stroja podobného transportéru. „Ovocie sa tam krásne vodou umýva ako v práčke. Okolo toho sú ženy a keď zbadajú nejaké zlé jablko, tak ho vyberú alebo odrežú,“ vysvetlil nám Žižák.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3X9C na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3X9C na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 120
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 204
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 040
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 795
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 179
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 702
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 790
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 541
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 137
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Testovacie miesta na letisku.

Do Nižného Klátova sa chodia dávať testovať aj Košičania

Obec s tým nerátala, obáva sa nedostatku testov.

Odberné miesto v Nižnom Klátove.

V Margecanoch testovanie meškalo pre tlač nových tabuliek

Odbery už prebiehajú plynulo a menšie problémy sa darí riešiť operatívne.

Na mieste sa dlhé rady netvoria, testovanie ide relatívne rýchlo.

V Čabalovciach od rána chýbal zdravotník, no už testujú

Starostka: Všetko sme pripravili podľa pokynov.

V Čabalovciach začali testovať až o pol dvanástej. Chýbal im lekár.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop