Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Spišiaci sa hrnú do páleníc, úroda bola bohatá

Sezóna je v plnom prúde. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

Pracovníčka pálenice v Strážach Janka. Mieša kvas v tisíc litrových kvasných nádobách.(Zdroj: Jana Pisarčíková)

Sezóna pálenia je v plnom prúde. V páleniciach na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Pozreli sme sa na to, akú sezónu mali pálenice a čo všetko sa dá vypáliť.

SPIŠ. V páleniciach na Spiši majú plné ruky práce. Kvasy si „polihujú“ v nádobách či v sudoch, aby sa z nich stal produkt, ktorý motá hlavy ľuďom.

Navštívili sme pálenice v regióne, aby sme zistili, ako to tento rok vyzerá s množstvom úrody. Ľudia do páleníc na Spiši prichádzajú aj z ďaleka, z Liptova, Prešova.

Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice teraz vo veľkom „švungu“.

Ovocia bolo v tomto roku požehnane. Pozreli sme sa aj na mýtus o východniaroch a alkohole a aj na vodičov, ktorí nemajú problém sadnúť si za volant aj s promile alkoholu v krvi.

Podľa receptov starých mám

Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni. Takto to vyzerá v pálenici v Strážach pri Poprade.

Výnimočné na nej je to, že všetok alkohol, ktorý vyrobia, sa pripravuje prostredníctvom receptov našich starých mám.

„Princíp nášho pálenia je v tom, že obnovujeme tradície, sto až dvestoročné. Posledná známa likérka bola v Spišskej Belej, mali ju Židia. V podstate oni robili veci, ktoré boli svetoznáme,“ uviedol Otto Žižák, majiteľ pálenice.

Obnovili staré receptúry a tradície ich rodiny. Vyzbierali všetko, čo sa dalo zachrániť aj z tradícií iných rodín.

Alkohol vyrábajú z darov zeme.

„Robíme ovocné aj obilné destiláty. A zas úplne tým najprimitívnejším spôsobom. Nemáme síce kamenný mlynok ako pred dvesto rokmi, ale šrotovník, ktorý má elektrický motor. Tu príde iba to najkvalitnejšie, čisté obilie. My ho zošrotujeme ako pred dvesto rokmi, žiadne melasy,“ vysvetlil nám Žižák.

Pália aj jalovec

V rámci návratu k tradíciám v Strážach pália aj destiláty na princípe jalovca, ľudovo nazývaného borievka.

„Keď som bol chlapec, chodil som s kravami na pole, lebo môj dedo bol gazda. My sme malé, suché kríky jalovca zapaľovali, lebo to dobre horelo,“ smeje sa Žižák.

Teraz to páli tiež, ale výsledkom nie je spálenisko, ale destilát.

„My vraciame staré tradície. Je to v princípe ovocný destilát. Jablkový kvas sa kvasí spolu s vysušenými drevenými bobuľami jalovca a už v procese kvasenia molekuly jablka a jalovca spolu pracujú. Princíp v starých tradíciách bolo nie alkohol upravovať a esenciovať a karamelizovať, ale základ bol v kvasení, lebo ľudia vtedy nič iné nevedeli ako kvasiť. Tak do jablkového kvasu dávali všetko, čo malo charakterizovať budúci produkt po vypálení a presne toto my robíme. Jablko s borievkou nerobí nikto už niekoľko desiatok rokov,“ povedal Žižák.

Za dva dni 24–tisíc kíl jabĺk

Stále na Slovensku fičia aj už rokmi overené ovocné destiláty vyrobené zo sliviek, hrušiek i jabĺk. V pálenici v Strážach nemajú vlastné ovocné sady. Všetko si teda nakupujú u dodávateľov.

Ako nám Žižák uviedol, za dva dni sa im podarilo spracovať až 24000 kíl jabĺk. Vložia ich do stroja podobného transportéru. „Ovocie sa tam krásne vodou umýva ako v práčke. Okolo toho sú ženy a keď zbadajú nejaké zlé jablko, tak ho vyberú alebo odrežú,“ vysvetlil nám Žižák.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Pri Rožňave vznikne 70 pracovných miest

Investor žiada od štátu investičnú pomoc štyri milióny eur.

Ochladenie prinieslo výrazné zrážky na Spiši

Viac napršalo i na hornom Šariši, v Tatrách môže mrznúť.

Na Štúrovej obmedzí vodičov asfaltovanie

Pre vykládku vagónov Légiovlaku tiež uzavrú časť košickej Hlavnej.

Na Spiši vyrobili mega rapkáč a upiekli obrovský posúch

Zruční majstri zo Spišského Hrhova v okrese Levoča opäť prekonávali rekordy.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo sa to stalo s časom? Náramkové hodinky miznú z rúk

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.

BRATISLAVA

Dá sa v Dunaji oficiálne kúpať?

Na Dunaji bolo kedysi nielen legendárne Lido, ale aj lodné kúpaliská.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 660
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 739
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 571
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 134
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 660
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 340
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 164
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 098
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 716
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 658

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop