Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 20. november, 2017 | Meniny má Félix

Dúbravčanom zo všetkého najviac chutia pirohy

Vznikla aj súťaž vo varení pirohov, na ktorej padajú zaujímavé rekordy.

(Zdroj: TASR/Ján Lašák)

DÚBRAVA. Stovky návštevníkov sa schádzajú každý rok na konci letných prázdnin v dedinke Dúbrava, okres Levoča, kde sa koná turistický pochod do štátnej prírodnej rezervácie Rajtopiky. O deň neskôr súťaž vo varení pirohov.

Domáci nadovšetko milujú pirohy, vie sa to o nich už oddávna, aj preto ich všade na okolí volajú Pirohale.

Toto tradičné domáce jedlo sa tu konzumovalo väčšinou v piatok, keď kresťania dodržiavajú pôst a nejedia mäso.

Dnes si však ľudia pirohy pripravujú aj vo sviatok a zvyknú nimi pohostiť aj návštevy.

Tak vznikla aj tunajšia súťaž vo varení pirohov, na ktorej padajú zaujímavé rekordy.

Pochod Dúbrava Rajtopiky

Pochod Dúbrava Rajtopiky má 21-ročnú históriu, ale záujemcov oň neubúda. Dôvodom je predovšetkým nádherné prostredie v prírodnej rezervácii, ale aj trasa, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi.

Pochod sa začína vždy v sobotu ráno, ide sa voľným tempom hore na Sľubicu, každý má možnosť sa pokochať našou prírodou a v posledných rokoch tu v tomto čase vidieť aj paraglajdistov.

"Celá túra trvá asi šesť hodín a počas nej prejdú účastníci desať kilometrov," vysvetľuje starosta obce Ondrej Hovančík.

Doplnil, že to ešte nie je zďaleka všetko. Po príchode do cieľa, teda späť do dediny, účastníkov čaká tombola, guláš, súťaže a zábava až do rána.

V tom čase sú však už v napätí súťažné družstvá kuchárov amatérov. Na druhý deň ich čaká poriadna zaberačka - súťaž Dúbravské pirohy.

Robievali ich v piatok

"Pirohy sa robili vždy v piatok. Ráno sa mama spýtala, čo budeme variť, no tak papcun a pirohy, nevedeli sme sa toho prejesť. Boli so zemiakmi, bryndzou, s lekvárom, makom i s tvarohom, trocha masla, a tak to robíme ešte aj dnes," hovorí Alžbeta Bašistová z Dúbravy.

Špecialitou dúbravských pirohov je napríklad hrušková plnka, ktorá sa pripravuje zo sušených hrušiek. Podľa receptu sa sušené hrušky najskôr musia uvariť a na drobnejšie posekať, aby boli mäkké. K nim sa môžu pridávať aj ďalšie ingrediencie.

Podľa pani Alžbety sa robili pirohy na sladko i slano. Tie ovocné mali najradšej deti.

Súťaž Dúbravské pirohy sa uskutočnila už 13-krát a väčšinou z nej vyšli víťazne domáce päťčlenné družstvá.

Mali tu však aj kuchárov z iných častí Slovenska. Zvykne sa tu zísť okolo 2000 návštevníkov. Každé družstvo dostane k dispozícii priestor, jeden kilogram múky, jedno vajce a vody koľko potrebujú. Plnku si každý nosí sám.

"Z kila múky sme urobili tak 160 180 pirohov. Také gazdovské sme robili, že keď sa do piroha zahryzne, aby to už bolo, ako sa patrí. Padali tu však aj rekordy, keď dcéra urobila pirohy, tak ich bolo 240, tie však boli také tenšie," konštatovala niekoľkonásobná víťazka súťaže pani Alžbeta.

Komisia hodnotí samotnú prípravu, ako sa družstvo baví, či je dobrá atmosféra, aké množstvo vyrobia z daného materiálu, ale predovšetkým aj ich kvalitu. Ďalšie hodnotenie je na návštevníkoch, pretože cenou pre súťažiacich je aj to, keď po ich pirohoch sa len tak zapráši.

V kultúrnom programe sa predstavujú vždy umelecké a folklórne zoskupenia z okolia, ale mali tu účinkujúcich aj Číny, Holandska či Poľska.

Alžbeta Bašistová niekoľkokrát zvíťazila v súťaži Dúbravské pirohy. Foto: TASR/Ján Lašák

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch, Turistika

Neprehliadnite tiež

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

SVET

Zomrel masový vrah Charles Manson

Manson zomrel vo väzení prirodzenou smrťou.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  2. Modern luxury next to the Blue Church
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  5. Moskva alebo Petrohrad?
  6. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  8. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 173
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 955
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 066
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 671
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 547
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 405
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 076
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 010
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 826
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 720

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop