Korzár logo Korzár Spiš

Ľubičania zažili deň plný vôní, chutí a dobrej nálady

V sobotu ráno si privstali, aby sa prišli zabaviť a pochutiť si na zabíjačkových maškrtách.

Ľubičania prišli. Zabíjačku im neprekazilo ani počasie.Ľubičania prišli. Zabíjačku im neprekazilo ani počasie. (Zdroj: Jana Pisarčíková)

Ľubičania si v sobotu ráno privstali, aby sa prišli zabaviť a pochutiť si na zabíjačkových maškrtách.

ĽUBICA. Tradícia, ktorá sa kedysi konala za zatvorenými dvermi domov a dvorov sa v obci po tretíkrát presunula na námestie. Kedysi boli zabíjačky akýmisi rodinnými akciami. Začínali sa tradične skoro ráno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prasa kvičalo v chlieve, ženy pripravené v kuchyni a chlapi na „popravisku“. Zabíjačky v Ľubici vždy vedia niečím prekvapiť.

Zabíjačka - to je síce kopec roboty, ale aj príjemne strávený deň a zábava. Hovorí sa, že kedysi to boli práve zabíjačky, ktoré zbližovali rodiny i susedov.

SkryťVypnúť reklamu

Tradíciou bolo, že ak niekto zabíjal, poslal výslužku aj vzdialenejšej rodine. Susedia na oplátku chodili rodine pomáhať.

V obci neďaleko Kežmarku sa vedenie v sobotu snažilo ľudí zblížiť tradičnou dedinskou Katarínsko-Ondrejskou zabíjačkou.

„Ľudia sa môžu exkluzívne pozrieť na to, ako sa zabíja prasiatko. Keďže je podľa zákona zakázané zabíjať prasiatko na verejnosti, tak prišlo sem už odkrvené. S prasiatkom bojovali naši poslanci a ako vidíte, už nám visí,“ povedal nám s úsmevom Pavol Mrázik, predseda kultúrnej komisie a poslanec obecného úradu Ľubica.

Ľubičania: Bola by škoda ostať doma

Prasiatko viselo v parku, alebo ako starší Ľubičania hovoria, v priestoroch promenády. Zakáľačka sa však začala neskôr, ako to býva zvykom.

„Začali sme až okolo 10. hodiny. Prší mrznúci dážď a počasie nám veľmi nepraje a aj napriek tomu Ľubičania prišli, sú na to zvyknutí, pretože každá jedna zabíjačka, ktorá sa u nás konala bola, niečím zvláštna,“ zasmial sa Mrázik.

SkryťVypnúť reklamu

A vyzerá to naozaj tak. Ľubické prasiatka počas svojho osudného dňa jednoducho nemajú šťastie na počasie.

Pred tromi rokmi, keď sa konala zakáľačka po prvýkrát, bolo počas dňa mínus dvadsať stupňov, v sobotu sa pred dažďom spojeným so snehom ľudia skrývali pod svojimi kapucňami.

Ako nám povedala jedna z Ľubičaniek, pani Katarína, aj napriek tomu to stojí za to.

„Dala som si varené vínko a som naobliekaná. Aj napriek tomu, čo vystrája počasie, sa mi nechcelo ostať doma. A neľutujem, že som tu prišla.“

Pani Mária Kantoreková prišla na zakáľačku aj so svojimi dvomi vnúčatkami.

„Nevedia sa dočudovať, čo to tu ľudia stvárajú. Nemali to kde predtým vidieť, lebo aj keď máme veľký dvor, už mäsko iba kupujeme v obchodoch. Je to pekné, že aj tým deťom kúsok ukážu, koľko je práce, kým sa dobrôtky z prasiatka pripravia.“

SkryťVypnúť reklamu

Vatru zapálil starosta

A práve tých maškŕt tam vôbec nebolo málo.

„Ponúkame pre ľudí rôzne dobroty ako hurky, škvarky, klobásky, tlačenky, ale aj chlieb s masťou a cibuľou, či so škvarkovou nátierkou, sladké šišky, čaj s rumom, varené vínko, všetko sa to chystalo už deň predtým,“ povedal nám Mrázik.

Zabíjačkovú vatru zapálil sám starosta obce Ján Kapolka (nez.). No a kým sa poslanci mordovali s prasiatkom a snažili sa ho pripraviť pre ľudí, oni sa zabávali pri veselej hudbe Štefana Cínu a pozreli si aj vystúpenie folklórneho súboru Zvonárka.

„Sme veľmi radi, že prišlo toľko ľudí a veríme, že sa to u nás v obci stane tradíciou,“ povedal na záver Mrázik.

7834c7c20695332abba7107c722edde8_res.jpg

Obecní poslanci. Postarali sa o prasiatko.

f9ca5454f97903a97ce4238f62babf7e_res.jpg

Dobroty v stánkoch. Pre ľudí nachystali chlebíky, šišky a iné dobrôtky. Foto k článku: Jana Pisarčíková

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 625
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 127
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 833
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 076
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 845
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 817
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu