Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

V Domaňovciach založili novú tradíciu, silvestrovskú zabíjačku

Po vydarenej silvestrovskej zabíjačke by o rok chceli pridať aj opekanie býčka.

Zabíjačkový prípitok. Pri mínus desať pohárik tekutého moku padol vhod.Zabíjačkový prípitok. Pri mínus desať pohárik tekutého moku padol vhod. (Zdroj: Jozef Petruška)



DOMAŇOVCE. V lete zorganizovalo vedenie obce Domaňovce v levočskom okrese veľký kotlíkový festival vo varení gulášu.

Na posledný deň roka 2015 odštartovali novú tradíciu – silvestrovskú zabíjačku pre celú dedinu.

Palec hore pre mäsiara

Možno to znie čudne, ale už aj na dedinách sa vytrácajú rodinné zabíjačky. Pre staršie generácie bola zabíjačka pred Vianocami a Veľkou nocou takmer samozrejmosťou.

Na Silvestra si Domaňovčania a ich hostia urobili celoobecnú zabíjačku. Hlavne deti a mladé generácie obdivovali zručnosť majstra mäsiara Jána Gondu s jeho pomocníkmi a pozorne sa priúčali novým slovám ako „spúšťanie fľakov“, varenie hlavy na grejzupu a tlačenku, vykosťovanie šunky a podobne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

„Kúpili sme 150 kilogramovú svinku a na námestí pred kostolom sme urobili zabíjačku podľa starých tradícií a postupov. Zabíjačka sa vydarila, lebo prišlo pozrieť a následne ochutnať špeciality veľa ľudí z našej obce a z okolia. Neboli žiadne špeciálne požiadavky. Základ na zabíjačke pri výrobkoch je kapusta a mäso na rôzne spôsoby. Ako prvá sa podávala pečienka, následne rebrá, bôčik, hurky, grejzupa, oškvarky. Zjedla sa celá svinka. Ohlasy boli jednoznačne dobré, všetci mi často adresovali gesto – palec hore. Čo som sledoval pri stoloch a predtým na námestí, všetkým chutnalo,“ povedal hlavný mäsiar na domaňovskej akcii Ján Gonda.

[content type="avizo-clanok" id="8112627" url-type="sme-article" title="Prinášame aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/9/57/5726719/5726719.jpeg?rev=2"][/content]

Skryť Vypnúť reklamu

Zjedlo sa všetko

Z námestia sa Domaňovčania presunuli do sály kultúrneho domu, kde to rozvoniavalo skvele pripravenými zabíjačkovými dobrotami.

„Dúfam, že sa táto akcia osvedčila. S poslancami sme do toho išli veľmi opatrne, no už teraz vidíme, že latku náročnosti sme nastavili poriadne vysoko. Chceme v tejto tradícii pokračovať. Jedna svinka stačila pre celú obec. Naozaj, nezvýšila sa ani jedna oškvarka. Už boli aj také ohlasy, že o rok by sme mohli pridať aj pečeného býčka,“ skonštatovala starostka Domaňoviec Martina Bednárová.

a5d8692f63a0258b35f349ebb69dbaa7.jpg

Majster mäsiar. Ján Gonda postupoval podľa starých tradícií.

2fcb38a00c6c1025302e3db2bf1bf8b2_res.jpg

Chutné špeciality. Nová silvestrovská akcia Domaňovčanom chutila.

16cdd5134b22f74362e1b83158745515_res.jpg

Pohostenie pre všetkých. Domaňovčania si chutné špeciality nevedeli vynachváliť. Foto k článku: Jozef Petruška

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 276
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 658
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 407
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 13 461
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 118
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 779
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 404
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 281
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 100
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jaroslav Polaček na brífingu.

Testovať sa bude od piatka.

2 h
Mapa okresov, ktoré čaká ďalšie kolo testovania.

Primátor Kežmarku spochybňoval dáta, mal pravdu.

8 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

13 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

1 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop