DOMAŇOVCE. V lete zorganizovalo vedenie obce Domaňovce v levočskom okrese veľký kotlíkový festival vo varení gulášu.
Na posledný deň roka 2015 odštartovali novú tradíciu – silvestrovskú zabíjačku pre celú dedinu.
Palec hore pre mäsiara
Možno to znie čudne, ale už aj na dedinách sa vytrácajú rodinné zabíjačky. Pre staršie generácie bola zabíjačka pred Vianocami a Veľkou nocou takmer samozrejmosťou.
Na Silvestra si Domaňovčania a ich hostia urobili celoobecnú zabíjačku. Hlavne deti a mladé generácie obdivovali zručnosť majstra mäsiara Jána Gondu s jeho pomocníkmi a pozorne sa priúčali novým slovám ako „spúšťanie fľakov“, varenie hlavy na grejzupu a tlačenku, vykosťovanie šunky a podobne.
„Kúpili sme 150 kilogramovú svinku a na námestí pred kostolom sme urobili zabíjačku podľa starých tradícií a postupov. Zabíjačka sa vydarila, lebo prišlo pozrieť a následne ochutnať špeciality veľa ľudí z našej obce a z okolia. Neboli žiadne špeciálne požiadavky. Základ na zabíjačke pri výrobkoch je kapusta a mäso na rôzne spôsoby. Ako prvá sa podávala pečienka, následne rebrá, bôčik, hurky, grejzupa, oškvarky. Zjedla sa celá svinka. Ohlasy boli jednoznačne dobré, všetci mi často adresovali gesto – palec hore. Čo som sledoval pri stoloch a predtým na námestí, všetkým chutnalo,“ povedal hlavný mäsiar na domaňovskej akcii Ján Gonda.
[content type="avizo-clanok" id="8112627" url-type="sme-article" title="Prinášame aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/9/57/5726719/5726719.jpeg?rev=2"][/content]
Zjedlo sa všetko
Z námestia sa Domaňovčania presunuli do sály kultúrneho domu, kde to rozvoniavalo skvele pripravenými zabíjačkovými dobrotami.
„Dúfam, že sa táto akcia osvedčila. S poslancami sme do toho išli veľmi opatrne, no už teraz vidíme, že latku náročnosti sme nastavili poriadne vysoko. Chceme v tejto tradícii pokračovať. Jedna svinka stačila pre celú obec. Naozaj, nezvýšila sa ani jedna oškvarka. Už boli aj také ohlasy, že o rok by sme mohli pridať aj pečeného býčka,“ skonštatovala starostka Domaňoviec Martina Bednárová.
Majster mäsiar. Ján Gonda postupoval podľa starých tradícií.
Chutné špeciality. Nová silvestrovská akcia Domaňovčanom chutila.
Pohostenie pre všetkých. Domaňovčania si chutné špeciality nevedeli vynachváliť. Foto k článku: Jozef Petruška
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš