Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

V Domaňovciach založili novú tradíciu, silvestrovskú zabíjačku

Po vydarenej silvestrovskej zabíjačke by o rok chceli pridať aj opekanie býčka.

Zabíjačkový prípitok. Pri mínus desať pohárik tekutého moku padol vhod.(Zdroj: Jozef Petruška)



DOMAŇOVCE. V lete zorganizovalo vedenie obce Domaňovce v levočskom okrese veľký kotlíkový festival vo varení gulášu.

Na posledný deň roka 2015 odštartovali novú tradíciu – silvestrovskú zabíjačku pre celú dedinu.

Palec hore pre mäsiara

Možno to znie čudne, ale už aj na dedinách sa vytrácajú rodinné zabíjačky. Pre staršie generácie bola zabíjačka pred Vianocami a Veľkou nocou takmer samozrejmosťou.

Na Silvestra si Domaňovčania a ich hostia urobili celoobecnú zabíjačku. Hlavne deti a mladé generácie obdivovali zručnosť majstra mäsiara Jána Gondu s jeho pomocníkmi a pozorne sa priúčali novým slovám ako „spúšťanie fľakov“, varenie hlavy na grejzupu a tlačenku, vykosťovanie šunky a podobne.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Kúpili sme 150 kilogramovú svinku a na námestí pred kostolom sme urobili zabíjačku podľa starých tradícií a postupov. Zabíjačka sa vydarila, lebo prišlo pozrieť a následne ochutnať špeciality veľa ľudí z našej obce a z okolia. Neboli žiadne špeciálne požiadavky. Základ na zabíjačke pri výrobkoch je kapusta a mäso na rôzne spôsoby. Ako prvá sa podávala pečienka, následne rebrá, bôčik, hurky, grejzupa, oškvarky. Zjedla sa celá svinka. Ohlasy boli jednoznačne dobré, všetci mi často adresovali gesto – palec hore. Čo som sledoval pri stoloch a predtým na námestí, všetkým chutnalo,“ povedal hlavný mäsiar na domaňovskej akcii Ján Gonda.

[content type="avizo-clanok" id="8112627" url-type="sme-article" title="Prinášame aj fotogalériu" img="http://i.sme.sk/cdata/7/81/8112627/hlavna-r666-st.ir3-_t150.jpg"][/content]

Zjedlo sa všetko

Z námestia sa Domaňovčania presunuli do sály kultúrneho domu, kde to rozvoniavalo skvele pripravenými zabíjačkovými dobrotami.

„Dúfam, že sa táto akcia osvedčila. S poslancami sme do toho išli veľmi opatrne, no už teraz vidíme, že latku náročnosti sme nastavili poriadne vysoko. Chceme v tejto tradícii pokračovať. Jedna svinka stačila pre celú obec. Naozaj, nezvýšila sa ani jedna oškvarka. Už boli aj také ohlasy, že o rok by sme mohli pridať aj pečeného býčka,“ skonštatovala starostka Domaňoviec Martina Bednárová.

a5d8692f63a0258b35f349ebb69dbaa7.jpg

Majster mäsiar. Ján Gonda postupoval podľa starých tradícií.

2fcb38a00c6c1025302e3db2bf1bf8b2_res.jpg

Chutné špeciality. Nová silvestrovská akcia Domaňovčanom chutila.

16cdd5134b22f74362e1b83158745515_res.jpg

Pohostenie pre všetkých. Domaňovčania si chutné špeciality nevedeli vynachváliť. Foto k článku: Jozef Petruška

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 052
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 874
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 828
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 190
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 631
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 236
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 314
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 392
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 276
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 112

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop