Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Gastronómia je drina, bez srdca ju robiť nemôžete

Norberta Franka považujú za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši.

Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou.Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou. (Zdroj: archív N. F.)

S gastronómiou je spojený celý jeho život. NORBERT FRANK má dnes známy salaš v Starej Ľubovni. Mnohými je považovaný za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši. Tvrdí, že gastronómia je drina a vyžaduje si celého človeka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochádzate z hotelierskej rodiny. Vaši predkovia mali penzión v Tatrách, gastronómia vám je teda odmalička blízka.

„Moji rodičia a starí rodičia v čase druhej svetovej vojny prevádzkovali a vlastnili hotel – penzión Gustáv a syn v Kežmarských Žľaboch v Tatrách, kde som sa aj so súrodencami narodil. Otec vyštudoval hotelovú školu v Brne, neskôr mal prax v Paríži, Alžírsku, Maďarsku, Taliansku a Rakúsku, kde pôsobil, ako kuchár. Mama a stará mama boli po celý život kuchárky a starostlivé gazdiné. V roku 1948 penzión znárodnili a tak rodičia museli jeho priestory opustiť. Nasťahovali sme sa do malého mestečka Podolínec, kde moji rodičia začínali úplne od začiatku, už v štátnom podniku, v oblasti gastronómie. Otec bol vychýrený kuchár a dokázal na Slovensku zužitkovať svoju prax zo zahraničia. Ak bola niekde reštaurácia na úpadku, nasadili ho ako šéfkuchára, aby po krátkom čase patrila k najnavštevovanejším. S mamou vždy tvrdo pracovali, všetko robili srdcom, akoby robili na svojom majetku. Túto vlastnosť a lásku ku gastronómii som teda zdedil po mojich rodičoch.“

SkryťVypnúť reklamu

V mladom veku ste ale váhali, či sa dáte na rovnakú dráhu, ako rodičia. Čo sa udialo?

„Moji rodičia chceli mať zo mňa odborníka – dobrého kuchára, čašníka, hoteliera. Do svojich 14 rokov som ich pozoroval a pomáhal im. Spoznal som, že gastronómia je veľká drina a vyžaduje si celého človeka. Neboli sviatky, voľné víkendy, večery. A tak som si povedal, že hotelierom nebudem. Gastronómiu som však chcel pozdvihnúť inak.“

Akým spôsobom?

„V tom čase sme nemali mraziace a chladiace boxy, ale používali sme veľké a hrubé ľady z potoka, ktoré sme sekali. Rozhodol som sa tak pre školu, kde sa priučím chladiarine a elektrikárskemu remeslu a že budem robiť montáže gastronomických zariadení. Po vyučení som v tomto odbore pracoval desať rokov. Keď som mal 24, mal som ťažký úraz a namále. V nemocnici som prehodnocoval svoj život, kadiaľ sa budem ďalej uberať. Napadlo mi pokračovať v tradícii svojich predkov. Zvýšil som si vzdelanie a ukončil strednú školu spoločného stravovania. Definitívne som sa rozhodol pre cestu gastronómie.“

SkryťVypnúť reklamu

V oblasti gastronómie ste začali s profesiou na dnes už nefungujúcej Ružbašskej Miľave, neskôr ste prebrali chod aj najväčšieho hotela Vrchovina v Starej Ľubovni.

„Rekreačné stredisko Ružbašská Miľava bolo v tom čase dosť úbohé, veľa toho neponúkalo. Za osemnásť rokov môjho pôsobenia sa ale stalo v regióne značne vychýrené. V roku 1988 som prevzal do prevádzky Vrchovinu. Keď som nastúpil, v reštaurácii sme mali v priemere tri obedové menu denne. Neskôr to už bolo šesťsto obedov. V roku 1996 som sa rozhodol, že vybudujem salaš.“

Odvtedy fungujete dvadsať rokov, zdá sa, že úspešne. Prešovský samosprávny kraj vás za minulý rok ocenil za celoživotný prínos v cestovnom ruchu.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  6. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  7. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  5. QSI International School of Bratislava
  6. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  7. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  8. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 510
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 13 615
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 155
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 346
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 4 369
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 811
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 496
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 254
  9. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 229
  10. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 3 203

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Moja pekná spomienka
  2. Matúš Lazúr: Úspechy na východnom fronte. Jednotky Delta Force nezadržateľne postupujú smerom na západ.
  3. Miroslav Makyta: Ako Taraba podliezol čiaru
  4. Tomáš Mihalík: Taraba vedel, čo robí. To je dokázateľný fakt.
  5. Samuel Zubo: Zlepšenie prístupu k voľbám MV SR odmietlo
  6. Rudolf Pado: Svetlana Belova k reforme národných parkov
  7. Štefan Vidlár: Asi moja prvá životná lekcia
  8. Viera Polakovičová: Kráľovná belcanta a koloratúry, slávna Slovenka Edita Gruberová zomrela v pondelok 18. októbra 2021
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 27 553
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 8 237
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 6 363
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 862
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 603
  6. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 4 245
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 804
  8. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 3 599
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sídlo spoločnosti Sipox Holding.

Časť podnikov prvého slovenského oligarchu prosperuje.


15. okt
Účastníci nepovoleného protestu.

Štát je k násilníkom napokon láskavý.


24 h
Jakub Pavlús.

Musím sa priznať, že z toho sa môj farársky žalúdok prevrátil naruby.


24 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Moja pekná spomienka
  2. Matúš Lazúr: Úspechy na východnom fronte. Jednotky Delta Force nezadržateľne postupujú smerom na západ.
  3. Miroslav Makyta: Ako Taraba podliezol čiaru
  4. Tomáš Mihalík: Taraba vedel, čo robí. To je dokázateľný fakt.
  5. Samuel Zubo: Zlepšenie prístupu k voľbám MV SR odmietlo
  6. Rudolf Pado: Svetlana Belova k reforme národných parkov
  7. Štefan Vidlár: Asi moja prvá životná lekcia
  8. Viera Polakovičová: Kráľovná belcanta a koloratúry, slávna Slovenka Edita Gruberová zomrela v pondelok 18. októbra 2021
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 27 553
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 8 237
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 6 363
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 862
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 603
  6. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 4 245
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 804
  8. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 3 599
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu