Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Gastronómia je drina, bez srdca ju robiť nemôžete

Norberta Franka považujú za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši.

Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou.Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou. (Zdroj: archív N. F.)

S gastronómiou je spojený celý jeho život. NORBERT FRANK má dnes známy salaš v Starej Ľubovni. Mnohými je považovaný za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši. Tvrdí, že gastronómia je drina a vyžaduje si celého človeka.

Pochádzate z hotelierskej rodiny. Vaši predkovia mali penzión v Tatrách, gastronómia vám je teda odmalička blízka.

„Moji rodičia a starí rodičia v čase druhej svetovej vojny prevádzkovali a vlastnili hotel – penzión Gustáv a syn v Kežmarských Žľaboch v Tatrách, kde som sa aj so súrodencami narodil. Otec vyštudoval hotelovú školu v Brne, neskôr mal prax v Paríži, Alžírsku, Maďarsku, Taliansku a Rakúsku, kde pôsobil, ako kuchár. Mama a stará mama boli po celý život kuchárky a starostlivé gazdiné. V roku 1948 penzión znárodnili a tak rodičia museli jeho priestory opustiť. Nasťahovali sme sa do malého mestečka Podolínec, kde moji rodičia začínali úplne od začiatku, už v štátnom podniku, v oblasti gastronómie. Otec bol vychýrený kuchár a dokázal na Slovensku zužitkovať svoju prax zo zahraničia. Ak bola niekde reštaurácia na úpadku, nasadili ho ako šéfkuchára, aby po krátkom čase patrila k najnavštevovanejším. S mamou vždy tvrdo pracovali, všetko robili srdcom, akoby robili na svojom majetku. Túto vlastnosť a lásku ku gastronómii som teda zdedil po mojich rodičoch.“

SkryťVypnúť reklamu

V mladom veku ste ale váhali, či sa dáte na rovnakú dráhu, ako rodičia. Čo sa udialo?

„Moji rodičia chceli mať zo mňa odborníka – dobrého kuchára, čašníka, hoteliera. Do svojich 14 rokov som ich pozoroval a pomáhal im. Spoznal som, že gastronómia je veľká drina a vyžaduje si celého človeka. Neboli sviatky, voľné víkendy, večery. A tak som si povedal, že hotelierom nebudem. Gastronómiu som však chcel pozdvihnúť inak.“

Akým spôsobom?

„V tom čase sme nemali mraziace a chladiace boxy, ale používali sme veľké a hrubé ľady z potoka, ktoré sme sekali. Rozhodol som sa tak pre školu, kde sa priučím chladiarine a elektrikárskemu remeslu a že budem robiť montáže gastronomických zariadení. Po vyučení som v tomto odbore pracoval desať rokov. Keď som mal 24, mal som ťažký úraz a namále. V nemocnici som prehodnocoval svoj život, kadiaľ sa budem ďalej uberať. Napadlo mi pokračovať v tradícii svojich predkov. Zvýšil som si vzdelanie a ukončil strednú školu spoločného stravovania. Definitívne som sa rozhodol pre cestu gastronómie.“

SkryťVypnúť reklamu

V oblasti gastronómie ste začali s profesiou na dnes už nefungujúcej Ružbašskej Miľave, neskôr ste prebrali chod aj najväčšieho hotela Vrchovina v Starej Ľubovni.

„Rekreačné stredisko Ružbašská Miľava bolo v tom čase dosť úbohé, veľa toho neponúkalo. Za osemnásť rokov môjho pôsobenia sa ale stalo v regióne značne vychýrené. V roku 1988 som prevzal do prevádzky Vrchovinu. Keď som nastúpil, v reštaurácii sme mali v priemere tri obedové menu denne. Neskôr to už bolo šesťsto obedov. V roku 1996 som sa rozhodol, že vybudujem salaš.“

Odvtedy fungujete dvadsať rokov, zdá sa, že úspešne. Prešovský samosprávny kraj vás za minulý rok ocenil za celoživotný prínos v cestovnom ruchu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3Z42 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3Z42 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 691
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 666
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 355
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 384
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 274
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 594
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 556
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 469
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 336
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 109
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Päť okresných úradov na východe má nových prednostov

Pre celoplošné testovanie k výmene dôjde skôr.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie hnutia OĽaNO k výberu prednostov okresných úradov.

Z tenisového centra v Košiciach škrtli halu, ušetria 15 miliónov

Poslanci odobrili memorandum so zväzom s podmienkami.

Z Národného tenisového centra bude po škrtoch Národné tréningové centrum.
Odvolaná riaditeľka ZŠ Rokycany Iveta Markovičová.

Takmer raz toľko. Zákazku mala Myslava preplatiť o 90 percent

Kontrolór hovorí o predražených prácach. Starostka to odmieta.

Starostka tvrdí, že postupovali podľa smernice. Podľa kontrolórov ju však ešte predtým zrušili.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má nové denné maximum nakazených (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič.
Ilustračné foto.
CYNICKÁ OBLUDA

V bubline pritakávačov

Začína byť celkom jasné, koho presne Matovič myslí, keď hovorí o múdrosráčoch.