Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Gastronómia je drina, bez srdca ju robiť nemôžete

Norberta Franka považujú za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši.

Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou.Norbert Frank. Spojil celý život s gastronómiou. (Zdroj: archív N. F.)

S gastronómiou je spojený celý jeho život. NORBERT FRANK má dnes známy salaš v Starej Ľubovni. Mnohými je považovaný za priekopníka v oblasti cestovného ruchu na severnom Spiši. Tvrdí, že gastronómia je drina a vyžaduje si celého človeka.

Pochádzate z hotelierskej rodiny. Vaši predkovia mali penzión v Tatrách, gastronómia vám je teda odmalička blízka.

„Moji rodičia a starí rodičia v čase druhej svetovej vojny prevádzkovali a vlastnili hotel – penzión Gustáv a syn v Kežmarských Žľaboch v Tatrách, kde som sa aj so súrodencami narodil. Otec vyštudoval hotelovú školu v Brne, neskôr mal prax v Paríži, Alžírsku, Maďarsku, Taliansku a Rakúsku, kde pôsobil, ako kuchár. Mama a stará mama boli po celý život kuchárky a starostlivé gazdiné. V roku 1948 penzión znárodnili a tak rodičia museli jeho priestory opustiť. Nasťahovali sme sa do malého mestečka Podolínec, kde moji rodičia začínali úplne od začiatku, už v štátnom podniku, v oblasti gastronómie. Otec bol vychýrený kuchár a dokázal na Slovensku zužitkovať svoju prax zo zahraničia. Ak bola niekde reštaurácia na úpadku, nasadili ho ako šéfkuchára, aby po krátkom čase patrila k najnavštevovanejším. S mamou vždy tvrdo pracovali, všetko robili srdcom, akoby robili na svojom majetku. Túto vlastnosť a lásku ku gastronómii som teda zdedil po mojich rodičoch.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V mladom veku ste ale váhali, či sa dáte na rovnakú dráhu, ako rodičia. Čo sa udialo?

„Moji rodičia chceli mať zo mňa odborníka – dobrého kuchára, čašníka, hoteliera. Do svojich 14 rokov som ich pozoroval a pomáhal im. Spoznal som, že gastronómia je veľká drina a vyžaduje si celého človeka. Neboli sviatky, voľné víkendy, večery. A tak som si povedal, že hotelierom nebudem. Gastronómiu som však chcel pozdvihnúť inak.“

Akým spôsobom?

„V tom čase sme nemali mraziace a chladiace boxy, ale používali sme veľké a hrubé ľady z potoka, ktoré sme sekali. Rozhodol som sa tak pre školu, kde sa priučím chladiarine a elektrikárskemu remeslu a že budem robiť montáže gastronomických zariadení. Po vyučení som v tomto odbore pracoval desať rokov. Keď som mal 24, mal som ťažký úraz a namále. V nemocnici som prehodnocoval svoj život, kadiaľ sa budem ďalej uberať. Napadlo mi pokračovať v tradícii svojich predkov. Zvýšil som si vzdelanie a ukončil strednú školu spoločného stravovania. Definitívne som sa rozhodol pre cestu gastronómie.“

SkryťVypnúť reklamu

V oblasti gastronómie ste začali s profesiou na dnes už nefungujúcej Ružbašskej Miľave, neskôr ste prebrali chod aj najväčšieho hotela Vrchovina v Starej Ľubovni.

„Rekreačné stredisko Ružbašská Miľava bolo v tom čase dosť úbohé, veľa toho neponúkalo. Za osemnásť rokov môjho pôsobenia sa ale stalo v regióne značne vychýrené. V roku 1988 som prevzal do prevádzky Vrchovinu. Keď som nastúpil, v reštaurácii sme mali v priemere tri obedové menu denne. Neskôr to už bolo šesťsto obedov. V roku 1996 som sa rozhodol, že vybudujem salaš.“

Odvtedy fungujete dvadsať rokov, zdá sa, že úspešne. Prešovský samosprávny kraj vás za minulý rok ocenil za celoživotný prínos v cestovnom ruchu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3Z42 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3Z42 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 118
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 395
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 100
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 358
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 914
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 844
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 296
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 176
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 037
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Centrála Záchrannej služby Košice by mala po zmenách sústrediť väčšinu košických staníc.

Zmenu čaká tretina staníc na východe.

6 h
Ľudia by sa čoskoro mohli vrátiť do mesta.

Poslanec: Čím skôr, lebo bude viac psychiatrických pacientov ako nakazených.

6 h
V čase, keď v Sosne natáčali Fontánu pre Zuzanu II, neexistovala ešte vyššia prístavba. Dostavali ju až neskôr.

Padlo to na zmarenom územnom pláne.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

17 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

7 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan