Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava

V Kluknave mali prvú obecnú fašiangovú zabíjačku

Fašiangy si pripomenuli zvykmi, hudbou, spevom a chutnými špecialitami.

Dobré jedlo a výborná atmosféra. Pre Kluknavčanov bolo na prvej fašiangovej akcii v histórii obce pripravených šesťsto porcií. Na chutné jedlo sa čakalo v dlhom rade.(Zdroj: Jozef Petruška)

KLUKNAVA. V predposlednú januárovú sobotu sa obcou Kluknava (okr. Gelnica) rozliehala vôňa zabíjačkových špecialít, spev a hudba v podaní folklórnej skupiny. Takouto formou ožili fašiangové tradície v obci.

„Je to prvá kluknavská fašiangová zabíjačka. Je pravdou, že ľudia už prestávajú chovať ošípané. Tým starším sme pripomenuli, ako to bolo niekedy. Mladším sme priblížili zvyky, aké boli v Kluknave na fašiangy. Ošípaná mala 158 kilogramov. Pre približne 600 ľudí sme pripravili zabíjačkové špeciality, plus fašiangové jedlá a pochúťky. Po rozrábke svinky sme pripravili mäsové balíčky, ktoré boli ako ceny do tomboly,“ povedal o prvej obecnej zabíjačke v Kluknave starosta obce Štefan Kováč.

Folklór a jedlo

Celé podujatie odštartovalo v sobotu predpoludním vystúpením folklórnych súborov Kluknavčanka a Bradlanček.

Vo fašiangových kostýmoch ožili zvyky z dávnych čias. Obec Kluknava má vyše 1600 obyvateľov a pre nich bola pripravená pestrá paleta fašiangových jedál.

Na chutné jaternice, klobásky, tlačenku, grejzupu či pankušky ste si museli vystáť poriadne dlhý rad, lebo záujem o tieto jedlá bol obrovský.

„Akcia sa rozbehla veľmi dobre. Je to v spolupráci s poslancami a pracovníkmi obecného úradu. O rok to chceme zopakovať znovu, lebo odozvy sú výborné,“ povedal starosta obce Kluknava.

Kuchár sa celý deň nezastavil

Vedenie obce a poslanci organizovali takúto akciu po prvý raz. Účasť Kluknavčanov prevýšila očakávania a zážitok to bol nezabudnuteľný.

V kuchyni sa majster kuchár so svojimi pomocníkmi celý deň nezastavil a na jeho výrobky a jedlá boli adresované slová chvály a uznania.

„Jaternice, klobásy, tlačenky, grejzupa, pečené mäsá. Všetko sme to pripravovali podľa starých receptov. Tomuto remeslu sa venujem už štyridsať rokov. Kedysi som viac chodil po rodinách, dnes už začínajú tradície celoobecných zabíjačiek,“ skonštatoval šéfkuchár Peter Papcun.

1468625999a99db7orig_res.jpg

Fašiangové zvyky a tradície. Hudba a spev nemohli chýbať na žiadnej obecnej veselici.

4ca5e4386475c3daorig_res.jpg

Folklórny súbor Kluknavčan. Po vystúpení si pochutnali na zabíjačkových špecialitách. Foto k článku. Jozef Petruška

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  4. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  5. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  6. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  7. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  8. Slovensko spieva koledy
  9. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  10. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 58 041
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 485
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 13 460
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 940
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 837
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 779
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 628
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 045
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 879
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 3 732

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop