Podujatie Pankuškové fašiangy pritiahlo na Plejsy v Krompachoch množstvo domácich aj návštevníkov z okolia. Akcia, ktorá sa organizovala po štvrtýkrát, si získava čoraz väčšiu obľubu.
KROMPACHY. Pravú nefalšovanú zábavu počas víkendu zažívali na Pankuškových fašiangoch návštevníci v rekreačnom lyžiarskom areáli Plejsy v Krompachoch. Fašiangové zvyky a obyčaje priblížili folklórne skupiny z regiónu.
Okrem tradičných pankušiek, čiže šišiek, mohli diváci ochutnať zabíjačkové špeciality Dolnozemských Slovákov z z rumunského mesta Nadlak. O záujemcov nebola núdza a pred stolom s ponukou maškŕt sa kopili rady.
Zástupca primátora z Nadlaku Dušan Šomrák povedal, že do Krompách chodia už niekoľko rokov na rôzne príležitosti.
„S mestom máme družbu a často sa navštevujeme. Tentoraz sme prišli tunajšej verejnosti ukázať, ako sa robí zabíjačka a príprava klobás u nás v Nadlaku.“
Šomrák receptúru na výrobu klobás z ich kraja neprezradil. Poznamenal len, že každý druh klobásy chutí inak, pretože mäsiar pridáva do klobásovej zmesi papriku, ktorú si sám vypestuje a spracuje.
Primátorka Krompách Iveta Rušinová (nez.) ocenila aktivitu organizácií a zložiek spoločenského diania v meste.
„Veľmi dobre spolupracujeme so základnými, strednými školami a umeleckou školou, ktoré pripravili občerstvenie pre návštevníkov v podobe pankuškov, punču a ďalších špecialít. Pomohli aj naši podnikatelia a zástupcovia ďalších inštitúcií. Zavládla tu vzájomná súhra, ktorej cieľom bolo pripraviť čo najlepšie podujatie, aby sa tu návštevníci cítili dobre.“
[content type="avizo-clanok" id="81326050" url-type="sme-article" title="Pozrite si aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/57/5733936/5733936.jpeg?rev=2"][/content]
Jedni tancovali, iní sa lyžovali
Atmosféra na Plejsoch bola veselá. Ľudia sa zabávali, spievali, jedli a poniektorí si za doprovodu folklórnych skupín aj zatancovali. Iní dali prednosť lyžovačke na zasneženom svahu.
Dobrú náladu umocnili zaujímavé súťaže. Trojica mužov medzi sebou súperila, kto najrýchlejšie zje klobásu.
Deti si zase pochutnali na pampuškách. Ako prvý ju takmer zhltol 11-ročný Krompašan Henrich Papcún.
Krompašanka Jana Kopčanová sa akcie zúčastňuje každý rok. „Chodievam pravidelne, som tu každý rok. Vždy je tu dobrá nálada. Stretnem sa so známymi z okolitých dedín, ktorí sa prídu polyžovať alebo len tak zabaviť. Nemám rada sladké, ale pankušky vždy ochutnám. Vlani som tu bola od rána do večera a aj tento plánujem ostať do konca.“
Bohatý program Pankuškových fašiangov v nedeľu ukončilo pochovávanie basy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš