Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Pankuškové fašiangy na Plejsoch ukončilo pochovávanie basy

Podujatie Pankuškové fašiangy pritiahlo na Plejsy množstvo domácich aj návštevníkov z okolia.

(Zdroj: Eva Šoltísová)

Podujatie Pankuškové fašiangy pritiahlo na Plejsy v Krompachoch množstvo domácich aj návštevníkov z okolia. Akcia, ktorá sa organizovala po štvrtýkrát, si získava čoraz väčšiu obľubu.

KROMPACHY. Pravú nefalšovanú zábavu počas víkendu zažívali na Pankuškových fašiangoch návštevníci v rekreačnom lyžiarskom areáli Plejsy v Krompachoch. Fašiangové zvyky a obyčaje priblížili folklórne skupiny z regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem tradičných pankušiek, čiže šišiek, mohli diváci ochutnať zabíjačkové špeciality Dolnozemských Slovákov z z rumunského mesta Nadlak. O záujemcov nebola núdza a pred stolom s ponukou maškŕt sa kopili rady.

Skryť Vypnúť reklamu

Zástupca primátora z Nadlaku Dušan Šomrák povedal, že do Krompách chodia už niekoľko rokov na rôzne príležitosti.

„S mestom máme družbu a často sa navštevujeme. Tentoraz sme prišli tunajšej verejnosti ukázať, ako sa robí zabíjačka a príprava klobás u nás v Nadlaku.“

Šomrák receptúru na výrobu klobás z ich kraja neprezradil. Poznamenal len, že každý druh klobásy chutí inak, pretože mäsiar pridáva do klobásovej zmesi papriku, ktorú si sám vypestuje a spracuje.

Primátorka Krompách Iveta Rušinová (nez.) ocenila aktivitu organizácií a zložiek spoločenského diania v meste.

„Veľmi dobre spolupracujeme so základnými, strednými školami a umeleckou školou, ktoré pripravili občerstvenie pre návštevníkov v podobe pankuškov, punču a ďalších špecialít. Pomohli aj naši podnikatelia a zástupcovia ďalších inštitúcií. Zavládla tu vzájomná súhra, ktorej cieľom bolo pripraviť čo najlepšie podujatie, aby sa tu návštevníci cítili dobre.“

Skryť Vypnúť reklamu

[content type="avizo-clanok" id="81326050" url-type="sme-article" title="Pozrite si aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/57/5733936/5733936.jpeg?rev=2"][/content]

Jedni tancovali, iní sa lyžovali

Atmosféra na Plejsoch bola veselá. Ľudia sa zabávali, spievali, jedli a poniektorí si za doprovodu folklórnych skupín aj zatancovali. Iní dali prednosť lyžovačke na zasneženom svahu.

Dobrú náladu umocnili zaujímavé súťaže. Trojica mužov medzi sebou súperila, kto najrýchlejšie zje klobásu.

Deti si zase pochutnali na pampuškách. Ako prvý ju takmer zhltol 11-ročný Krompašan Henrich Papcún.

Krompašanka Jana Kopčanová sa akcie zúčastňuje každý rok. „Chodievam pravidelne, som tu každý rok. Vždy je tu dobrá nálada. Stretnem sa so známymi z okolitých dedín, ktorí sa prídu polyžovať alebo len tak zabaviť. Nemám rada sladké, ale pankušky vždy ochutnám. Vlani som tu bola od rána do večera a aj tento plánujem ostať do konca.“

Skryť Vypnúť reklamu

Bohatý program Pankuškových fašiangov v nedeľu ukončilo pochovávanie basy.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 615
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 130
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 381
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 348
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 149
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 005
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 886
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 630
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 353
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 3 h
Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Žiadne "naučiť sa žiť s covidom" neexistuje a oni to dobre vedia.


2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.

Chýbalo mu už len olympijské zlato.


Boris Vanya 5 h

Matovič sa dal zaočkovať až na poslednú chvíľu. Ľudsky je jeho správanie úplne pochopiteľné.


Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop