Prekabátil staré učebné metódy a šikovnými fintami, ktoré našiel, sa po španielsky naučil hovoriť za pár mesiacov. Nasadol do lietadla a v Mexiku si svoje vedomosti odskúšal. TOMÁŠ TIŠŤAN okúsil hlavné mesto Mexika a pobrežie Karibiku. Napísal knihu Mexická metóda, vďaka ktorej sa v španielsky hovoriacich krajinách budete cítiť ako domáci.
Tomáš, ako ste k Mexickej metóde prišli? Kde sa zrodil nápad?
„Vždy som mal rád cudzie jazyky, keď som chodil ešte ako študent na brigády do zahraničia, veľmi sa mi páčilo rozprávať ich jazykom. Jediné, čo ma nebavilo, bolo ich učenie sa. Bolo to nezáživné a ja som veľmi netrpezlivý človek, prekážalo mi, že to veľmi dlho trvá, kým sa človek naučí hovoriť. Surfoval som na internete, či neexistujú nejaké spôsoby, ako to urýchliť. Našiel som viacero postupov a prišiel som na to, že fungujú. Predtým som po španielsky absolútne nevedel. Vďaka týmto metódam som sa naučil rozprávať za krátky čas.“
Viem, že veľmi rád cestujete, skúsili ste aj nejaký experiment, či to teda aj v praxi naozaj funguje? Predsa len, jedno je naučiť sa jazyk a druhé vedieť ním aj skutočne komunikovať?
„Áno, už dopredu som si povedal, že urobím experiment a presne o rok sa vyberiem do nejakej krajiny, kde sa hovorí po španielsky. Išiel som do Mexika. Bol som tam jeden mesiac, s každým som hovoril iba v ich jazyku. Nikdy som po roku učenia sa jazyka nehovoril tak dobre, ako po španielsky. Vyšlo to. Bol som veľmi naradostený.“
Teda hneď, ako ste vystúpili z lietadla, ste normálne rozumeli a komunikovali v španielčine?
„Áno, hneď od začiatku to bolo v pohode. Samozrejme, čím viac sa blížil čas odchodu, tým to bolo lepšie. Uvedomil som si to plne v lietadle cestou späť, a tam vznikla aj myšlienka napísať knihu. Povedal som si, že aká je to škoda, že som to nepoznal už predtým. Napadlo mi, že ľudí, ktorí majú problém naučiť sa hovoriť v cudzom jazyku, teda takých ako ja, môže byť na Slovensku viac.“
Zablúďme spolu ešte na chvíľku do Mexika. Čím vás táto krajina upútala?
„Mexiko som si veľmi zamiloval. Dvadsať dní som bol v hlavnom meste. Našiel som si pár dobrých kamarátov, cítil som sa tam veľmi dobre. Mesto ma zaujalo kontrastmi, aké je obrovské a má rôzne štvrte, ktoré sú od seba dosť rozdielne. Z bohémskej prejdete rovno do finančnej, zo študentskej do veľkého parku a podobne. Je to fascinujúce. V Mexiku sú aj regióny, kde vládne drogová vojna. V Mexico City bolo ale veľmi bezpečne. Išiel som na desať dní aj k moru. Ani jedného policajta som tam nevidel. Stretol som sa tam aj s divnou formou akoby rasizmu. Drvivú väčšinu obyvateľov tvoria ľudia s indiánskym pôvodom. Čo sa mi veľmi nepáčilo je, že v Mexiku napriek tomu veľmi preferovali Európanov. Stalo sa mi dokonca, že mi staršia pani otvárala dvere.“
Keby ste mali niekomu odporučiť aspoň jeden dôvod, prečo navštíviť Mexiko, čo by to bolo?
„Ich mexická kuchyňa. Je zapísaná aj v UNESCO, čiže je to svetové dedičstvo. To v podstate ani nie je kuchyňa, to je priam umenie. Toľko kombinácií a rôznych chutí. Nepovažujem sa za veľkého gurmána, ale toto bol aj pre mňa zážitok.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš