Korzár logo Korzár Spiš

Aj z opekačky si môžete namiesto dobrej nálady priniesť pokutu

Zisťovali sme, aké možnosti na grilovanie poskytujú mestá v spišskom regióne.

Táňa Popovičová pri opekaní. Záhradná párty sa o chvíľu môže začať.Táňa Popovičová pri opekaní. Záhradná párty sa o chvíľu môže začať. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Prišlo leto a s ním aj čas grilovačiek, opekačiek, varenia guláša a rôznych záhradných párty. Ľudia využívajú na letné grilovačky záhrady okolo domov či vlastné parcely v záhradkárskych osadách. Kam sa ale vyberú tí, ktorí týmito možnosťami nedisponujú?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SPIŠ. K letu nepochybne patrí chuť mäsa pripraveného nad pahrebou či na griloch alebo vôňa guláša z kotlíka.

Ľudia bývajúci v rodinných domoch si príjemné vyplnenie voľného času v spoločnosti známych a rozpáleného grilu užijú do sýtosti vo svojej záhrade.

SkryťVypnúť reklamu

Pre obyvateľov žijúcich v bytoch sú k dispozícii oddychové miesta. Ak ale založíte oheň na mieste, ktoré nie je na tento účel vyhradené, môžete si z opekačky namiesto dobrej nálady priniesť aj pokutu.

Opekanie v Drevenej dolke

Spišská Nová Ves ponúka pre širokú verejnosť drevený prístrešok vybudovaný Lesmi mesta v lokalite Medvedia dolka v mestskej časti Novoveská Huta.

Ďalší drevený prístrešok sa nachádza v areáli detského dopravného ihriska, ktoré spravuje centrum voľného času.

Možnosť grilovania ponúkajú aj niektoré reštauračné zariadenia v meste, ktoré majú postavené záhradné krby.

Levočania si môžu dopriať opekačku v priestoroch Levočskej doliny, či už v areáli biokúpaliska Relax parku alebo pri viacúčelovej vodnej nádrži.

V Gelnici je možností grilovačiek neúrekom. Príležitosti sú na Majáles Platze, na Turzove, na Gloriete, v Kelagrunde, v Grendzefe aj na Gáborke.

SkryťVypnúť reklamu

Vyčlenené miesta
 v Poprade

Za grilovačkou či opekačkou sa do prírody vyberajú aj Popradčania. V Prímestských rekreačných lesoch sú na tento účel vyčlenené tri miesta na opekanie.

Tancuľka (bývalý lesopark) pri kameňolome, altánok Zverník a altánok Krížová cesta za bývalým liečebným ústavom Kvetnica.

„Opekanie je možné, pokiaľ Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru Poprad nevyhlási čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru,“ povedal Róbert Dula, Mestské lesy Poprad.

Grilovanie na balkóne

Náhradou grilovania v prírode môže byť grilovačka na balkóne za podmienky, že bude prebiehať bezpečne a dym nebude obťažovať susedov. Aj v takom prípade je riešenie. Stačí siahnuť po elektrickom grile.

Pretože grilovanie na balkóne nie je na Slovensku ničím výnimočným, niektoré mestá alebo domové poriadky ho zakazujú.

SkryťVypnúť reklamu

Nariadenia v Sp. Novej Vsi, v Levoči ani v Gelnici sa touto problematikou nezaoberajú.

„V Spišskej Novej Vsi sme nezaznamenali sťažnosti ľudí na grilovanie na balkóne, ktorými by sme sa museli zaoberať,“ povedal náčelník mestskej polície Michal Komara.

„V lete na balkóne grilujeme na elektrickom grile a zatiaľ sme sa nestretli s kritikou zo strany susedov. Samozrejme, uvedomujeme si, kde sa nachádzame, a preto nie sme hluční. Aj keď to nie je pravé orechové, má to určitú atmosféru a jedlo je chutné,“ zhodnotila Novovešťanka Alena Balážiková.

Táňa Popovičová zo Sp. Novej Vsi má tú výhodu, že je majiteľkou záhrady. „Mám v nej záhradný krb, ktorý často využívam. Či už v spojitosti s rôznymi oslavami s príbuznými počas teplých dní, alebo akcií s priateľmi.“

Gril z práčky

V mestskej časti Veľká v Poprade býva Juraj Kočan, ktorý si gril vyrába sám. Na tom by nebolo nič zvláštne, avšak u Kočanovcov mäsko pri grilovaní vyberajú z práčky.

Pred pár rokmi totiž Juraj vymyslel zlepšovák, pri ktorom myslel hlavne na prírodu. Tam, kde sa kedysi prali ponožky, tričká či nohavice, sa vďaka jeho vynálezu môže piecť mäso, či variť guľáš.

Nepotrebný bubon i dvere z práčky premenil na sadu vhodnú na opekanie.

„Napadlo mi to preto, lebo keď prídete do lesa, nesmiete zakladať oheň,“ povedal Juraj. Na tento multirobot mu postačí starý bubon z automatickej práčky, a takzvaný dekel.

„Je vyrobený z varného skla, takže pasuje vynikajúco,“ dodal Juraj.

Sieťka z košíkov z obchodov

Kreativitou Juraj nešetril. Jeho zlepšovák dokonca navrhol tak, že sa naň zmestí viacero druhov kotlíkov, dá sa opekať na liatinovej platni, či spomínanom skle z dverí, a tiež grilovať na rošte.

„Ten som vyrobil zo sieťky, ktorú majú košíky v nákupných centrách,“ vysvetľuje.

Najlepšie sa opekacia sada vyrába z práčok, ktoré sa plnia zhora. Dôvod? Na bubne sú už pripravené dvere.

„Mám tam pračky, ktoré sú také, že sa otvárajú zboku. Keď ich chcem premeniť na gril, musím do toho bubna vyrezať otvor a dať pánty, aby som tie dvere vyrobil. Pri práčkach plniteľných zhora netreba robiť nič,“ opísal Kočan.

Keď sa o jeho vynáleze ľudia dozvedeli, okamžite sa mu sypali objednávky.

„Už som spravil asi tak zo šesť sád,“ hovorí Kočan. Najväčšou výhodou je praktickosť práčkového grilu. „Keď idem do lesa, poskladám si to do kufra, na mieste to vyložím a grilujeme,“ povedal Kočan.

Prevetrá peňaženku

Ak teda nechcete, aby ste si z opekačky namiesto dobrej nálady priniesli pokutu, treba si dávať pozor, kde oheň zakladáte. Môže vás to vyjsť poriadne draho.

„Pokuty za opekanie na inom ako povolenom mieste sa ukladajú v zmysle zákona č. 326/2005. V priestupkovom konaní do výšky 1 000 eur,“ dodal Dula.

Pokuty vám môže udeliť lesná stráž alebo orgán štátnej správy lesného hospodárstva.

juraj_res.jpg

Juraj Kočan. Mäso vyťahuje z bubna, kde sa kedysi prali ponožky či tričká. Foto: archív J. P.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 490
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 978
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 847
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 232
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu