Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Oplatí sa zeleninu a ovocie kupovať v reťazci alebo na trhu? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

umelina z obchodu sa s doma vypestovanou zeleninou neda porovnat...ale tazko to moze posudit clovek ktory cely zivot pcha do hlavy supermarketove vyrobky tak mu uz ani normalna chut nechuti...podobne ako pri kurcatach ked som bol svedkom toho ako niekto ofrflal chut domaceho kurcata, ze ma odpornu chut a neda sa porovnat s tym z obchodu...no darmo ked ho mal prvykrat v ustach..
 
Hodnoť

 

Neviem ako v spisskej, ale v ba ide vacsina "trhovnikov" rano do velkoskladu a predavaju uplne rovnake vycistene a vylestene ovocie a zeleninu ako hypermarkety, akurat s brutalnou prirazkou... Najst babku, ktora predava drobne redkovky s este mokrou zemou je umenie.
 

Majiteľ "zelovocu"

prišiel do Lidlu a kúpil celú bedňu redkvičky, ktorú potom v svojom obchode predával samozrejme so ziskom. komu možno veriť v tomto štáte?
 

ja som

jedno ráno uvažoval, že odkiaľ tých trhovníkov poznám. 15 minút predtým som s nimi bol v lidli.
ale u nás máme aj podnikateľa, ktorý nakupuje na kauflande po bedničkách a u seba to predáva za rovnakú cenu.
 

 

každé ráno stretávam v kauflande tých istých ľudí, čo nakupujú kvantá zeleniny a ovocia a potom ho predávajú na trhu. ani do veľkoskladu sa neobťažujú... a na trhu títo ľudia po vás štekajú, ak chcete tovar obzrieť zblízka či ohmatať, že to je predsa prvá trieda a za osobný výber je prirážka... najsmutnejšie je, že tržnica je blízko nemocnice, takže pacientom nosí príbuzenstvo tieto skvosty mysliac si, ako výhodne a zdravo nakúpili...
 
Hodnoť

Je rozdiel trh a trh.

Vo veľkomestách je to tak, ako píše vyššie "Majour". Ja žijem v Šamoríne, na tunajší trh chodia od utorka do soboty pestovatelia ovocia a zeleniny z okolia a je to vidieť, aj cítiť (myslím chuťou). Kedysi som býval v KE a tam sa v sobotu objavili aj pestovatelia z okolia, cez týždeň to bolo o veľkoskladoch.
 
Hodnoť

Jednoduchy sposob

ako odlisit priekupnikov a ozajstnych pestovatelov je pozorovat sortiment. Napr. v trnave je vela priekupnikov, ktori predavaju tovar z Madarska. Spoznate ich podla velkeho sortimentu a napr. toho, ze sa ich spytate, ci nemaju tie fantasticke jablka, ktore ste od nich kupili minule leto. Samozrejme, ze si nepamataju, ktore to boli, lebo tento rok maju iny zdroj. Treba len pozorovat a odlisite tych co naozaj pestuju, od tych co len obchoduju.
Faktom zas je, ze ak si dam cervavu redkovku ( do 2 dni v chladnicke zvadne) od mamy zo zahradky, tak nechuti tak dobre, ako byfenylova redkovka z Talianska - bohuzial. Ale na mamine rajciny sa ziadne z trhu ani hypermarketov nechytaju.
 
Hodnoť

Problém

Problém je v tom, že existuje generácia, ktorá o pestovaní ovocia a zeleniny už nič nevie. Nevie ani o chove hydiny, chove prasiat a dobytka. O včelách už ani nehovorím.
Preto pre takto vychovanú generáciu ani nie je treba pripravovať a predávať niečo kvalitné.
Sú pohodlní, hlúpi a zozerú všetko, čo im dáte. Najradšej sa navalia talianskymi slížami.

Ja si všetko pestujem, a zaberie to asi 2 hodiny denne.
Mäso nekupujem, zeleninu a ovocie iba banány, pomaranče ,ananás, mandarinky,kokos. Inak všetko z domu ešte aj špargla ide.
Med z 10 úľov aj rozdávam rodine. (teraz je už 150 kg- ešte príde koniec lipy a slnečnica a fecília, nakoniec lesný z vošiek z borovíc)
zemiaky vlastné, ryža kupovaná.

Radosť žiť.

Tie hnusy v obchodoch a na trhoch nenávidím. Je pravda, že je to veľmi drahé možno aj 5x drahšie ako kúpené.
Ale čerstvé a chutné. Taký šalát , čo ešte pred 3 minutami rástol na poli je úplne iný ako ten, čo 5 deň cestuje zo Španielska.


Jo a melóny budem mať neskoro.

Doplnujúca otázka , kde je Spišká Nová Ves? Nie je to tá diera, kde Dzurinda našiel šéfa SIS a Fico šéfa kontroli a kde žije 50% pandráv, čo zožerú celú úrodu? To chápem, že tam by som ani ja pestovať nič nemohol .
 

 

zabudol si tam napisat, ze mas na stene zaveseneho sudruha husaka, bilaka a gottwalda. to boli ale casy, co?
kazdy si doma chovalhydinu, prasa a dobytok. lebo v obchode ziadny nebol.
kazdy si doma pestoval ovocie a zeleninu lebo v obchodoch ziadna nebola.

radost zit.
 

 

Nezabudol, lebo som ich nikdy na stene nemal , na rozdiel od tvojich rodičov.
Komunistom, ŠTB akom, sudcom z tej doby , ktorí rozhodovali o trestoch v politických kauzách by som dnes zrazil dôchodky na životné minimum.
Ale na to taký ľudia ako ty nemajú odvahu. Volia stále dookola iba ŠTBakov a to je jedno v akej podebe majú stranu, pravú ľavú alebo strednú.
A majetky by som im kludne znárodnil aj dnes.
Ako by na tom bola tvoja rodina?
 

 

jaaaaaj milacik, ani dnes neexistuje na slovensku strana ktora by ponukla nieco aj mne. a so svojimi bolsevickymi snami o mne si uplne mimo.

nezabudni si dnes popolievat kapustu.
pekny vecer :)
 

 

Ty musíš byť dobrý chňup.
Kapusta a všetko ostatné sa mi polieva sama.
Písal som Ti, že nie som z východného Slovenska.
Nebudem predsa strácať čas.
A to že si komunistický pohrobok je úplne jasné každému, kto takých ako si Ty zažil.
slepí, hluchí, a bez rozumu.
 

 

Dokedy sa budes vyhovarat na dzurindu surdizenko?
 

 

Dovtedy, kýn sa po ňom neodstránia škody.
asi 25 rokov.
Jasné, že sato týka aj Fica.
to bude ďalších 25 rokov.
 

 

yawn
 

Pravdo, pravdo.

Aj by som veril tomu tvojmu traktatu o pestovani zeleniny a chove vciel ( trochu mi tam nesedia tie lipy, k tomu slnecnica a vzapati borovice ) ale v poslednej vete si odhali asi svoju pravu tvar - arogantneho ignoranta. Vcelari taki nebyvaju - ani na Zahori ( jedine vysvetlenie kombinacie spominanych rastlin )
 

 

nerozumiem arogantnej ignorácií?
jasne píšem čo si pestujem a že ma to baví.
Ano je to na Záhorí.
Tým sa vôbec netajím, niet prečo.
A to že som včelár nemení nič na tom, že jasne napíšem že nie som bolševik, komunista a že práve takí ako DJ väčšinou pochádzajú z rodín práve týchto ľudských skupín.
Ak chceš niečo vedieť, kludne sa opýtaj, nemusíš nič odhaľovať.
 
Hodnoť

 

na druhej strane v hypermarkete mate aspon istotu že to prešlo viacerými testami na zdravotnú nezávadnosť, obsah látok ... pri kupovaní na trhu (ak to nie je tovar z veľkosladu) to asi nikto nekontroluje, alebo....?
 
Hodnoť

Povedať tu "celú pravdu"

je prakticky nemožné. Na jednej strane - pripomeniem nedávne kontroly Greespeace a tí zistili,že sme 4 najhorší v EÚ. V troch vzorkách našli až 11 druhov zbytkov pesticídov. Najhorší boli Taliani s 18 druhmi.Ale treba pripomenúť,že šlo aj o pesticídy zakázané už niekoľko desiatok rokov /napr.:DDT/. Ale kde je istota,že máme vôbec na Slovensku pozemok kde by tieto reziduálne pozostatky zakázaných pesticídov neboli ?Na druhej strane - ak pestuje veľkopestovateľ zeleninu na viac hektároch - nebude riskovať zničenie úrody a veľa krát strieka preventívne. Ako záhradkár - pestujem zeleninu a ovocie v prvom rade pre seba a teda keď nemusím tak žiadny postrek nepoužijem. Tvrdiť však,že sa zaobídem úplne bez postrekov je nezmysel. Minimálne kapustoviny a zemiaky musí striekať prakticky každý. Medzi tým tu ešte máme trhovníkov,ktorý prakticky nič nedopestujú - nakúpia vo veľkosklade a idú predávať na trh.... Nesúhlasím však z názorom,že dobrý pestovateľ je iba ten ,kto má zodpovedajúce vzdelanie.Poznám veľa záhradkárov,ktorý si dokážu dopestovať vysokokvalitnú zeleninu a ovocie a aj temer bez chémie,kým tí vysokokvalifikovaný vo veľkovýrobe aj dnes často striekajú preventívne............Priznám sa ,že obvykle veľmi neverím ani tým na trhu. Mám však výhodu,že mám vlastnú záhradu a asi 80 - 85 % spotreby si dopestujem sám a treba otvorene priznať,že zemiaky a kapustoviny striekané.Ale neverím,že tie čo predávajú na trhu,alebo v marketoch striekané neboli.Takže tam je to vlastne jedno.
 

 

pri postrekoch dodržiavaš dávkovanie?
Väčšina malých záhradkarov prestriekava, lebo rozrobiť 2 deci postreku na 8 m2 danej plodiny je prakticky nemožné... napríklad ak máš 5l postrekovač, pokračujúc tým že sa dávkuje "od oka" (radšej viac prášku ako menej) a zvyšný postrek sa nevylieva - lebo je to nie je lacná vec, ale "prejde" sa ešte raz a potom ešte pripadne raz a potom zvyškom postriekame preventívne aj podobné plodiny - nech sú zdravšie....

Ale možno som len trochu paranoidný :)
 

1 2 >

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop