Tatry žijú turistickým ruchom a počas sezóny praskajú hotely a penzióny vo švíkoch. V reštauračných zariadeniach však chýbajú čašníci či kuchári.
Dnešný biznis.
Podľa prevádzkarov je ťažké dobrého čašníka či kuchára zohnať, nieto ešte zaplatiť. Vtipkári!!!Však je nad slnko jasné,že keď je problém pracovníka adekvátne zaplatiť,tak je ho potom aj problem zohnať.Hovorím o kvalitnej pracovnej sile,lebo pakov poskakujúcich za pár šupiek nájdete za vagóny.A ďalšia vec je,že súdruhovia podnikatelia spod Tatier,ale aj všeobecne na celom Slovensku si neradi viažu zamestnancov na seba na riadnu pracovnú zmluvu,aby náhodou neprišli o nejaký ten grošík,tak budú radšej zamestnávať na kadejaké pofidérne zmluvy ako napr:na dohodu,na určito,brigádnicky,sezónne a kadejako inak a na to sa im normálny súci človek,ktorý chce mať aspoň akú takú istotu môže vy...ť!!! Ďalšia vec je,že čašník musí spoliehať na tringelty.To čo je za bordel? Tak súdruh podnikateľ si ho nezaplatí a ja ako bežný občan,keď si idem raz za rok zajesť do reštiky si to odonačím,lebo mi bude nejaký mizerný brigádnik balansovať za chrbtom dokým mu nehodím dobrý tringeltík,lebo inak mi naharká do žrádla,alebo ma kompletne prekľaje,miesto toho,aby to urobil tomu,čo ho zamestnal a nezaplatil.Však ja platím už aj tak za predražené žrádlo,tak čo by som mal nechávať love ešte aj pixníkovi,ktorý by tú robotu už zaplatenú mal mať?Mne ako radovému pracujucému človeku vo výrobe kto nechá tringelt?Ani matka Tereza nie !!!vystihol si problém
a to že za západe má podnikanie rodinný charakter, majitelia preto s podnikom žijú je to súčasť ich osobného života a existencie a podľa toho sa aj správajú. U nás je to naopak, majiteľ ktorý podnik sprivatizoval/ukradol za babku ryžujúci všetky disponibilné zdroje vs. personál za minimálnu mzdu bez účasti/záujmu. Ako to zmeniť?jez...
mas pravdu. Pani majitelia chcu vyborneho casnika a este lepsieho kuchara za 5 eura ale iba ked je sezona (na dva mesiace) a potom ich prepustia. Co je to za nezmysel hovorit, ze mladym sa nechce pracovat? Keby sa im nechcelo, tak nejdu do zahranicia. Samozrejme, ze nikto nezostane pracovat v Tatrach za almuznu, ked v zahranici mu zaplatia niekolko krat viac.nikdy neplatim
tringelt sice mavaju vo zvyku nechat si sami od seba, ale ja zas mam vo zvyku pri ich pokuse o odchod si vypytat zvysok ..do centu mne nikto nedava tringeltynob...
ja osobne dava tringelty 15% za dobru obsluhu. Zaroven ale zavolam casnika, ci hlavneho (prevadzkara) ked sa mi nieco nepaci a vtedy ziadny tringelt nedam. Zasadne chodim iba do kaviarne a restauracie kde som dobre a rychlo obsluzeny. Kedze ma tam poznaju, casto mam kavu na stole skorej ako stihnem vytiahnut noviny. Taktiez davam tringelt u holica a taxikarom. Potom staci zavolat taxisluzbu, povedat meno a taxik mam hned. V USA je to inac, tam casnici vratia vydavok do posledneho centa a ked odchadzas, tak nechas tringelt na stole, takze ho dostava ten, co ta obsluhoval a nie ten co iba vybera peniaze. Na slovensku sa vzdy informujem od obsluhujuceho casnika, ci vrchny sa snim o tringelt deli, alebo si tringelt nechava iba vrchny. Ked sa nedeli, tak vrchnemu nedam nic a necham tringelt na stole. Predsa za zberanie peniazi nebudem davat tringelt. Ked mam na obed v restauracii, tak iste mam aj na tringelt.je to presne tak
Mám niekoľko kamarátov z detstva, pracujúcich v tomto fachu. Všetci zdrhli von. Robiť 250 hodín mesačne, za 350 € čistého s tým, že však máš tringelty, je dôsledok súčasného stavu. Nezriedka si na pomoc pri akciách volajú učňov. Ale i tí sa nechajú oklamať len 2 až 3 krát. Konkrétny príklad zo soboty. Dcérinho kamaráta, učňa kuchára, si najala reštaurácia na varenie na svadbu. Takmer 24 hodínová akcia. Clapcovi sľúbili 30 €. Keď prišlo na platenie, povedali mu, že to bolo len pre čašníkov, pre neho len 25 €. Až pán majiťeľ na budúce bude hľadať kuchárov, môže čakať len vztýčený prostredník. A potom môže vyplakávať o mladej generácii ktorá nechce robiť.Za minimálnu mzdu, minimálny záujem !
Nech si za tie peniaze najmú príbuzných, rodinu ...cau
mam prehlad o kosiciach a tu je vela akoze podnikatelov co si pootvarali restiky,kaviarne,niektori ich dostali od otecka (gloria palace) avsak nemaju ani paru o profesiach ako casnik,kuchar,potom to aj tak vyzera,ja sa vyhybam tymto zariadeniam nakolko neposkytnu absolutne ziadnu kvalitu,ako mam prist k tomu ked ma obsluhuje pixla z gymnazia nevie pozdravit,komunikacia nulova,nieto sa este opytat co by odporucila,pracuju u nich ludia na dohody cize ziadna zmluva nic len to najnutnejsie minimum co sa ma dat,ziadna dovolenka nic,je to smutne ale neriesi to nikto ani stat,ani mesto,ani inspektorat prace,k tringeltom len tolko ze je to odmena za pristup k hostovi a je len na hostovi ci nieco da,ale poznam paradoxy ze je nejaka akcia casnik tam lieta ako divy ucet 1 000 eur ale tringelt ziadny to uz ani neviem ako nazvat,a uvediem aj priklad napr hotel hilton akokolvek budi fasa dojem ako tam moze robit casnicka za 400 eur? pokial nebude normalny zakonnik prace,a inspektorat prace bude fungovat inak ako dnes,pretoze tie opicky tam nerobia vobec nic,tak budu sluzby na slovensku vyzerat tak ako vyzeraju,vsak ako tu niekto povedal ak zaplatim zamestnanca tak urcite ma nebude okradat,rad pride aj v case volna ak ho poziadam atdkamaratove skusenosti
mam kamarata, ma 5 rocny prax s obsluhou v luxusnych hoteloch. V slotovom Diplomate dostaval 600-700 cisteho, kym ho nevyhodili (ako takmer komplet personal - dotacie za novo vytvorene pracovne miesta). Teraz si asi pol roka hlada novu pracu. Skusil teda podobny hotel v Ziline (Dubna skala - majitelia su slotovi kamarati). Vsetko hralo, az ked doslo na mzdu. Chce v cistom minimalne 550€. A manazerik mu na to, ze v rozpocte maju na to miesto vyhradenych 500€ v hrubom... v marci odchadza do Nemecka a nema uz vobec zaujem pracovat na SK. vdaka najvacsiemu narodovcovi Slotovi, ktori pre par drobnych radsej prepusti takmer komplet (zabehnuty) personal a vytvori nove pozicie, len aby ziskal dotaciu od statu. nebudem radsej ani hovorit o tom, ako vyjebabrali so zamestnancami pri odstupnom...Plat čašníka / barmana
Zaujímalo by ma aké sú platy čašníkov a barmanov v Bratislavských krčmách a podnikoch. Kto máte skúsenosti - prosím napíšte. Dík - Dezolát.dost
dezolatne...ze pozdravujem prevadzkara Vlasateho
a ze sice je pravda ze mladi "..najradšej hneď ako manažéri minimálne za tisícku mesačne",ved kto aj nie..., ale taktiez je pravda,ze ani mladi ani stari nepojdu robit casnika ako zivnostnici za 200€ mesacne a zvysok "..si zarob ako chces.."Tak Vlasatemu sa nepaci
ze mladi chcu tisicku a vyzieraju rodicov? Keby vedel pocitat tak by pochopil ze ta tisicka je minimum aby si niekto koho nezalozia rodicia mohol zalozit vlastnu existenciu. Lebo min. 300 hypoteka, 100 naklady na prevadzku bytu, 200 leasing na male auto, 200 prevadzka auta, a zo zbytku sa ani nenajes. Ak su dvaja tak z druheho platu este ako tak zbytok, ale ak je zena na materskej alebo uz maju nejake deti tak je to zase len z ruky do huby. Tie 3-4 stovky co casnik ci kuchar bezne zarobi je tak akurat na vreckove pre toho kto byva u rodicov ak im aspon stovku da za to byvanie a stravu doma. Komu sa nechce robit tak nerobi ani v zahranici.zvlastne
preco ma kazdy dojem ze ak je niekto podnikatel tak ma spustu penazi? tatry a podobne miesta maju v sluzbach tu nevyhodu ze su sezonne. je ine mat celorocne personal v meste kam chodia na obed ludia kazdy den a inak v tatrach kde aj niekolko mesiacov v roku do restauracie nepride skoro nikto. V rakusku su platy vyssie ale predpokladam ze je to aj vdaka tomu ze ceny su v restauraciach vyssie. A ostatne naklady mimo platov rovnake ako u nas pripadne aj nizsie (nizsia DPH na potraviny napriklad). Samozrejme je u nas dost podnikatelov co chcu sami hodne zarobit a nedat personalu, alebo tazia z eurofondov a pod. Ale mnoho je takych co sa snazia ale peniaze na zvysovanie platov podnik nezarobi. Mat hotel ci restauraciu nie je zlata bana ako si spusta ludi mysli."ktorej sa jednoducho nechce robiť"
Takéto drísty sú typické pre slovenských podnikateľov. V skutočnosti to znamená :"nechce sa mladým robiť zadarmo" Zaujímavé je že v zahraničí sa im robiť chce. Ale tam sa k zamestnancovi správajú slušne a slušne ho zaplatia.LOL!
takze je to vsetko tym, ze ludia nevedia a nechcu robit a dotuju ich rodicia :))))))) hehehe ...... a nie jednoducho tym, ze slovenski majitelia su docista chrunovia, otrokari, co by chceli aby ludia robili zadara, ci dokonca by si za pracu sami platili, robili 24 hodin denne, ci dokonca si vymysleli par hodin denne navyse a aby dreli ako otroci na plantazi na juhu usa za casov konfederacie. LOL. LOL. LOL. hehe. huh.slovensky podnikatel.
Hocijaky Ferko si otvori restiku alebo pizzeriu a samozrejme hned sa chce hrat na tazkeho podnikatela, co musi jazdit na BMW a vysedavat pri bare s drahym mobilom a tvarit sa dolezito, tak potom musi setrit inde. Teda na platoch personalu. A potom mu do restiky chodia robit len sezonne studenti alebo ludia co tam vydrzia 1-2 mesiace a idu prec. A takto to potom tam vyzera, nikto o to nema zaujem a ani chut. Odporucam sa ist pozriet majitelom niekde do rakuska, kde je castokrat vidiet ako majitel podniku pomaha svojmu personalu a doslova kmita medzi stolmi. U nas panko majitel akurat sedi v nejakom svojom rezerve stole a tupo tuka do mobilu alebo prepina telku ovladacom a mysli si,ze je kral.Dôchodok čašníka
V r.1969 som sa začala učiť v Tatrách za servírku a celý život som pracovala vo fachu.V r.2008 mi priznali invalidný dôchodok (mala som odpracovaných 39,5 roka) a vymerali mi 186 € dôchodku.V časoch,keď robotníci zarábali 1800-2000 Kčs,sme my mali 1200 Kčs,lebo máme tringelty.Pritom súdruhovia robili všetko preto,aby sa tringelty nám do rúk nedostali.Zaviedli systém reštauračnej pokladníčky,ktorá vypisovala účty a hosť dal peniaze na tácku.Tie potom zhrabol vrchný čašník a raz za dva týždne nám dal po 100 Kčs. Takže takto je to so sociálnym zabezpečením čašníkov.